Røde Halvmåne-ansatte laster opp humanitær hjelp fra De forente arabiske emirater til jordskjelvofre i Marokko i september i år. Den internasjonale Røde Kors- og Røde Halvmåneforbundet er verdens største humanitære nettverk.
Røde Halvmåne-ansatte laster opp humanitær hjelp fra De forente arabiske emirater til jordskjelvofre i Marokko i september i år. Den internasjonale Røde Kors- og Røde Halvmåneforbundet er verdens største humanitære nettverk.

Røde Kors: Rabaldermøte etter anklager om sex-trakassering 

Det endte i høylytt krangel da det utgående styret i Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåne-foreninger (IFRC) mandag denne uka forsøkte å utsette et valg på nye styremedlemmer.

Publisert Oppdatert

Årsaken var anklager om seksuell trakassering mot en av de fire kandidatene til ledervervet i den internasjonale humanitære organisasjonene. Det var den kenyanske kandidaten Abbas Gullet som i forkant av møtet hadde fått en eller flere varslinger rettet mot seg, skriver nettavisen Geneva Solutions.

Dette førte til at det avgående styret foreslo å utsette ledervalget i påvente av en gransking av saken. Et stort antall delegater – blant dem flere afrikanske – protesterte imidlertid mot forsøket på utsettelse. 

Til slutt ble valgene likevel gjennomført på tross av det avgående styrets innvendinger.

Vant med 88 mot 75

72-årige Kate Forbes fra amerikanske Røde Kors' ble valgt som ny president med 88 stemmer. Den erfarne kenyanske kandidaten Abbas Gullet, som var generalsekretær i Kenyas Røde Kors fra 2005 til 2020, fikk på sin side 75 stemmer.

Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåne-foreninger (IFRC) er verdens største nettverk av humanitære organisasjoner. Til sammen var det 163 nasjonale foreninger som deltok i avstemningen.  

Kenyas Røde Kors var blant de som foreslo at valget skulle fortsette, men tilbød at deres kandidat Gullet ville tre til side hvis han ble valgt i påvente av etterforskning.

Norges Røde Kors ønsket å utsette

Norges Røde Kors var blant de nasjonale foreningene som gikk inn for å utsette valget. Det samme gjaldt Røde Kors-foreningene i Sveits, Storbritannia, Danmark og Trinidad og Tobago. 

– Landsstyret i Norges Røde Kors hadde på forhånd besluttet at vår foretrukne kandidat var Kate Forbes, fra amerikansk Røde Kors. Vi er glade for at en svært erfaren kvinnelig kandidat som Forbes skal lede forbundet vårt frem mot 2026, sier kommunikasjonsdirektør Øistein Mjærum i en kommentar.

Det var visepresident Solveig Ugland og generalsekretær Anne Bergh som representerte Norges Røde Kors på generalforsamlingen.

Gransking vil fortsette

Den interne etterforskningen av anklagene mot Gullet vil fortsette, opplyser ICRC. Årsaken er at kenyaneren også innehar en annen ledende posisjon i organisasjonen. Gullet har selv uttalt at han ønsker granskingen velkommen. 

Varslinger i saken hans gjelder påståtte tilfeller av seksuell trakassering i perioden fra 2016 til 2018. Det framgår ikke av omtalen i fagbladet Geneva Solutions hvem som har fremmet påstandene om seksuell trakassering. 

Den nyvalgte lederen, Kate Forbes, har tidligere ledet IFRCs revisjons- og risikokomité. Hun har hatt ulike verv i det internasjonale nettverket de siste 17 årene. 

(Saken er oppdatert per 14.12 kl. 14.30 med kommentar fra Norges Røde Kors.)

Powered by Labrador CMS