Avistegneren Jeffrey Milanzi har i 20 år avslørt politikernes maktmisbruk og forsøk på å begrense friheten i Zimbabwe. Fotos: Wilfred Kajese

Zimbabwe: Tegneren som tråkker mektige politikere på tærne

Jeffrey Milanezi (53), har arbeidet som tegner i nesten 20 år, og har ofte irritert Zimbabwes makthavere. Myndighetene skjerper loven for å stanse kritikere.

Publisert

Han bruker sine humoristiske tegninger som et våpen mot politisk undertrykking og brudd på menneskerettighetene. Men det har kostet: Milanezi sier han i årevis måttet tåle myndighetenes vrede og represalier. Men det har ikke stoppet han fra å bruke sin kunst mot landets undertrykkende regime.

Milanezi er nå knyttet til Alpha Media Holdings, som eier landets viktigste uavhengige aviser -Newsday, The Standard og The Zimbabwe Independent.

- Jeg er mot korrupsjon, spesielt når det gjelder folk i høye stillinger, og også mot brudd på menneskerettighetene. Så de fleste av mine tegninger retter søkelyset på disse brennbare spørsmålene. De kan være direkte eller indirekte, men med en porsjon humor, sier Milanzi til Bistandsaktuelt.

De eneste kurvene som går oppover er Zimbabwes korrupsjon, mener Milani.

Truet på livet

Tegningene hans har ført til at han flere ganger er blitt truet på livet. Det har skjedd så ofte at han er blitt vant til det, forteller Milanezi.

­- I løpet av de 19 årene jeg har jobbet med karikaturtegninger, var truslene hyppigst under Mugabe-regimet da Jonathan Moyo var informasjonsminister. Han truet meg på direktesendt TV etter en tegning jeg hadde laget om DR Kongos avdøde president Laurent Kabila, sier Milanzi.

Han har heller ikke unnsluppet vreden fra landets fryktede militære, som han sier har protestert mot noen av hans tegninger, særlig når de har tatt opp sensitive tema.

- Mektige militære sjefer har bestandig forlangt å få vite hvem som står bak disse tegningene i aviser jeg jobber for. Så det kan oppleves som ganske skummelt å være karikaturtegninger i Zimbabwe, sier Milanzi.

Men til tross for det, har Milanezi fortsatt å bruke kunsten sin for å gi stemme til de stemmeløse i det polariserte afrikanske landet.

I en av sine siste tegninger stiller han for eksempel president Emmerson Mnangagwas spådom om kraftig økonomisk vekst fram mot 2030 opp mot landets økende sosiale, politiske og økonomiske forfall.

Regimet er paranoid

Kunstnere som bruker sin kunst på samme måte som Milanzi går ikke fri fra myndighetens undertrykking, ifølge menneskerettsaktivister.

- Regimet er paranoid og kan alltid finne en sak mot enhver kunstner som bruker sitt talent til å markere misnøye med regimet. Tegninger eller skulpturer som setter regimet i et dårlig lys, har aldri sluttet å skape trøbbel for kunstneren, som vil møte trakassering fra myndighetene, sier menneskerettsaktivisten Elvis Mugari til Bistandsaktuelt.

Kunstnere som Milanzi, som tråkker makthaverne på tærne, kan bli møtt med ny lovgivning som vil trenge landets bildende kunstnere opp i et hjørne.

Nasjonalforsamlingen i Zimbabwe, dominert av representanter for det regjerende Zimbabwe Africa National Union Patriotic Front (Zanu-PF), fremmet i fjor den såkalte patriot-loven. Dersom den blir vedtatt, kan alle som vurderes som kritiske mot regjeringen ende i fengsel.

Milanzis tegner tar ofte pulsen på hva vanlige folk mener. Troen på demokrati minsker hver gang det avholdes valg.

Loven som truer kunstnere

Lovforslaget søker å fremme og forsvare landets nasjonale interesser gjennom å kriminalisere handlinger som vurderes å gå mot landet. Slike handlinger inkluderer, men er ikke begrenset til, privat korrespondanse med utenlandske regjeringer eller noen knyttet til dem, falske uttalelser som kan påvirke utenlandske regjeringer, eller annen slik framferd med hensikt å undergrave landet.

Loven kan true kunstnere som Milanzi og mange andre som har brukt sin kunst aktivt for å fremme demokrati og markere motstand mot menneskerettsbrudd og det repressive Zanu-PF-regimet.

En av den er den 29 år gamle skulptøren Tonderai Hove. Han sier han markerer protest mot regimet med skulpturer som portretterer den mistrøstige økonomisk og politiske situasjonen i landet.

Tegner arrestert i Tanzania

Den tanzanianske tegneren Optatus Fwema ble i slutten av september arrestert og anholdt ved Oysterbay politistasjonen i Dar es Salaam. Myndighetene skal angivelig ha reagert på en politisk tegning han publiserte på sosiale medier som viste president Samia Suluhu som et barn som plasker med vann.

East African Cartoonists‘ Society - KATUNI - har fordømt arrestasjonen som et “angrep på pressefrihet og individets rettigheter. De mener at fengslingen er ulovlig ettersom Fwema ikke er blitt siktet og at han ble avhørt uten å ha en forsvarer tilstede. (ba)

- Jeg snakker ut om undertrykkingen med mine skulpturer. Men selv om det er det viktigste budskapet mitt, har myndighetene brukt tid på å oppfatte det, sier Hove, og legger til at hemmelige agenter for regjeringen har spurt han ut om noen av hans skulpturer.

Kunst og humor

Selv om han lenge har følt regimets søkelys rettet mot seg, har ikke Milanzi noen planer om å gi seg.

- Jeg har forsøkt så godt jeg kan å bruke min kunst til å kaste lys over aktuelle forhold som påvirker folks liv og hele nasjonen. Jeg er en person som liker humor, og helt siden jeg var ung har jeg vært fascinert av kunst. Etter hvert har jeg prøvd å kombinere kunst og humor, fordi jeg tror et bilde kan si like mye som tusen ord. Om folk leser en sak og så ser et bilde, vil de raskt fatte budskapet, sier Milanzi.

Under tidligere president Robert Mugabes regime var mange kunstnere i en utsatt stilling fordi kunsten deres ble ansett som regjeringsfiendtlig, sier Milanzi. Det sådde en frykt for at det samme skal skje under det nåværende regimet, selv om Milanzi ennå ikke har blitt utsatt for direkte trusler fra det nåværende regjeringsapparatet.

- Jeg har ikke mottatt noen trusler - ennå. Men jeg er alltid på vakt, forberedt på at alt mulig kan skje når som helst, så jeg holder alltid kortene tett til brystet, sier Milanzi.

Powered by Labrador CMS