
Massive brudd på menneskerettighetene i Norges «fokusland»
Barnesoldater. Overgrep. Trakassering. I Human Rights Watch ferske rapport beskrives omfattende brudd på menneskerettighetene. At Nepal har avviklet dødsstraff, og at Myanmar har gjennomført «relativt frie valg», trekkes frem som positive utviklingstrekk.
«Frykt» har ført til svekkede kår for menneskerettighetene verden rundt det siste året.
Det er et av hovedbudskapene i Human Rights Watch´ «World Report 2016», som ble presentert i Tyrkia i går.
– Disse tilbakeskrittene truer alles rettigheter uten at de har noen beviselig effekt for å beskytte vanlige mennesker, sa organisasjonens direktør Kenneth Roth under fremleggelsen av rapporten, ifølge NTB.
I rapporten, skriver Roth at terrorangrep og store flyktningstrømmer har ført til en «fryktpolitikk» som i mange land har ført til en innskrenkelse av menneskers grunnleggende rettigheter.
Direktøren nevner spesielt Europas svar på flyktningkrisen og peker også på at autoritære regimer verden over har slått uvanlig hardt ned på meningsmotstandere i året som har gått. Flere land får kritikk for å kneble opposisjonen.
«Det er flere tiår siden sist man så undertrykkelse av dette omfang av kritikere, aktivister og menneskerettsadvokater», fastslås det i rapporten.
Norsk menneskerettsatsing
«Menneskerettighetene er under press i en rekke land», het det fra Utenriksdepartementet da Børge Brende og regjeringen varslet en økt satsing på menneskerettigheter i norsk utviklingssamarbeid i fjor.
Satsingen skulle blant annet bidra til ytringsfrihet, forsamlingsfrihet og uavhengige medier, samt til «demokrati- og rettsstatsfremmende tiltak, beskyttelse av sivile, barn, funksjonshemmede og andre sårbare grupper under den internasjonale humanitærretten».
Året før flagget regjeringen en sterkere konsentrasjon av norsk bistand, og flere land ble strøket fra fra den norske porteføljen. Samtidig ville utenriksministeren intensivere samarbeidet med 12 «fokusland», fordelt på seks såkalte «sårbare stater» og seks «land i utvikling».
I Human Rights Watch´ årsrapport ser organisasjonen på menneskerettighetspraksis i mer enn 90 land, og har i årets rapport dreid fokus bort fra aktive krigssoner. I stedet legges det vekt på ringvirkninger av konfliktene. Rapporten påpeker at flere av Norges samarbeidsland innen bistanden har dårlige kår for menneskers grunnleggende rettigheter, og flere av de såkalte «fokuslandene» kommer svært dårlig ut:
Afghanistan:
En voldseskalering i 2015 hadde enorme konsekvenser for sivilbefolkningen, ifølge HRWs årsrapport.
Mens landets to øverste ledere begge bekreftet myndighetenes engasjement for menneskerettigheter i 2015, feilet samlingsregjeringen i å oppnå konkrete resultater og forbedringer. Dette inkluderer blant annet «brudd på kvinners rettigheter og angrep på journalister».
Rapporten fremhever at afghanske myndigheter lanserte en handlingsplan for å dempe tortur og vedtok lovgivning som kriminaliserer rekruttering av barnesoldater, men påpeker at «straffefrihet for begge ble videreført».
100 000 mennesker ble internt fordrevet i løpet av fjoråret. Mer enn en million mennesker er nå på flukt i det konfliktherjede landet.
- Les mer om menneskerettsituasjonen i Afghanistan i HRWs årsrapport her.
Haiti:
Øystaten ble hardt rammet av jordskjelv i 2010 og er fortsatt preget av katastrofen, tross massiv internasjonal økonomisk bistand. Haiti er det fattigste landet på den vestlige halvkule, der mer enn 80 prosent av befolkningen lever på under to dollar om dagen.
Selv om president Michael Martelly og landets lederskap gjennom grunnlovsbestemmelser fortsatt kan holde liv i statlige institusjoner, har Haitis myndigheter feilet i å «møte folkets grunnleggende behov, løse langvarige menneskerettighetsproblemer eller adressere landets humanitære kriser», heter det i HRWs rapport.
Og den politiske krisen fortsetter i landet også i det nye året. Valget som skulle holdes på Haiti 24. januar i år, er for tredje gang utsatt på ubestemt tid.
- Les mer om menneskerettsituasjonen i Haiti i HRWs årsrapport her.
Mali:
Menneskerettighetssituasjonen ble forverret som følge av en betydelig økning i vold og en markant dårligere sikkerhetssituasjon, ifølge Human Rights Watch.
«Angrep og vold spredte seg gradvis fra nord til flere sørlige regioner og hovedstaden, Bamako. Gjennom året var det hyppige tilfeller av bandittvirksomhet og tøylesløs kriminalitet; sammenstøt mellom væpnede grupper; og dødelige angrep fra væpnede islamistiske grupper på FNs fredsbevarende styrker, maliske regjeringsstyrker, og i noe mindre grad, på sivile».
Volden svekket tilgangen på humanitær hjelp for sivilbefolkningen, mener HRW. Organisasjonen påpeker også at en svak og korrupt forvaltning blant annet påvirker sivilbefolkningens tilgang til grunnleggende tjenester.
- Les mer om menneskerettsituasjonen i Mali i HRWs årsrapport her
Palestina:
«Israel fortsatte i 2015 å håndheve strenge og diskriminerende restriksjoner på palestinernes menneskerettigheter», heter det i rapporten. Human Rights Watch peker blant annet på at det ble bygget flere ulovlige israelske bosettinger på den okkuperte Vestbredden.
«Israelske myndigheter arresterte også vilkårlig fredelige palestinske demonstranter, inkludert barn».
HRW rapporterer om en kraftig økning i drap og skader knyttet til israelsk-palestinske fiendtligheter:
Palestinere drepte minst 17 sivile israelere og 3 israelske soldater. I tillegg ble minst 87 sivile israelere og 80 sikkerhetsfolk såret i sammenstøt eller angrep.
«Israelske sikkerhetsstyrker drepte minst 120 og skadet minst 11 953 palestinske sivile på Vestbredden, I Gaza og i Israel, ifølge menneskerettsorganisasjonen.
- Les mer om menneskerettssituasjonen i Israel og Palestina i HRWs årsrapport her.
Somalia:
Somalias langvarige væpnede konflikt fortsatte å føre til at sivile i store deler av Somalia ikke hadde tilgang på grunnleggende rettigheter, heter det fra Human Rights Watch.
«Stridende parter fortsatte å drepe, såre, og med makt - fortrenge sivile fra deres bosteder. Restriksjoner på humanitær tilgang forverret menneskerettighetsituasjonen og siviles tilgang på humanitær hjelp».
HRW mener pågående politiske stridigheter har ødelagt for kapasitetsbygging blant annet i statsapparatet.
- Les også: Somaliere skal bli et stolt folk igjen
«Spenninger rundt etableringen av en ny midlertidig regional administrasjon i det sentrale Somalia ført til åpen konflikt mellom klan-militser og regjeringsstyrker, som igjen har resultert i overgrep mot sivile».
- Les mer om menneskerettsituasjonen i Somalia i HRWs årsrapport her.
Sør-Sudan
Borgerkrigen fortsatte med alvorlige overgrep begått av begge krigførende parter også i 2015.
«Drap, voldtekt og plyndring av sivil eiendom var utbredt», heter det i HRWs årsrapport som også påpeker utstrakt bruk av barnesoldater.
I rapporten «Terrifying Lives of Child Soldiers» fra desember 2015, bad Human Rights Watch sør-sudanske ledere om å bidra til å stoppe utstrakt bruk av barnesoldater i borgerkrigen. Ifølge menneskerettsorganisasjonen «har tusenvis av barn kjempet i borgerkrigen i Sør-Sudan de siste årene». Barnesoldatene har deltatt i krigføringen for både regjerings- og opposisjonsstyrker, ifølge HRW.
Menneskerettsorganisasjonen påpeker at «en skjør fredsavtale ble signert» i fjor, og at den gir et håp om en slutt på kampene. Krigen i landet har drevet minst 2,2 millioner mennesker på flukt fra sine hjem og ført til at store deler av befolkningen nå er avhengig av huanitær hjelp.
- Les mer om menneskerettsituasjonen i HRWs årsrapport her eller flere av Bistandsaktuelts saker fra Sør-Sudan
Etiopia:
Landets myndigheter fortsatte å slå ned på opposisjonen og uavhengige stemmer og journalister i 2015, ifølge Human Rights Watch.
«Mange av dem opplevde trakassering, vilkårlige arrestasjoner og politisk motiverte tiltaler», heter det i HRWs årsrapport.
Regjeringskoalisjonen vant alle de 547 plassene i parlamentet under valget i mai, delvis på grunn av mangel på plass for kritiske eller uavhengige stemmer.
«Til tross for noen høyprofilerte løslatelser i forkant av Barack Obama besøk til landet, var det ingen fremgang på grunnleggende reformer av de dypt undertrykkende lover og retningslinjer som knebler etiopiske sivilsamfunnsorganisasjoner og media».
- Les mer om menneskerettsituasjonen i Etiopia i HRWs årsrapport her.
Myanmar:
Overgangen fra militært til sivilt styre i Myanmar, hadde ikke en like positiv fremgang som tidligere år, ifølge HRWs årsrapport
«Tross et betydelig bedre klima for ytringsfrihet og media, har myndighetenes engasjement for å forbedre menneskerettighetene feilet».
National League for Democracys (NLD) valgskred i november, i det første «relativt frie nasjonale valg på 25 år», syntes å bære bud om reformer i enkelte sektorer, ifølge HRWs rapport. Den påpeker likevel at det er for tidlig å konkludere om valget vil bety reelle endringer for menneskers rettigheter i det tidligere militærdiktaturet.
- Les mer om menneskerettsituasjonen i Myanmar i HRWs årsrapport her.
Nepal:
Mer enn 9000 mennesker ble drept i de enorme jordskjelvene som rammet Nepal den 25. april og 12. mai 2015,
«Få måneder etter jordskjelvene, kunngjorde de fire største politiske partiene at de hadde et gjennombrudd i de mer enn seks år lange forhandlingene om en ny grunnlov. Sammen med en rekke andre reformer, inneholder den nye grunnloven like rettigheter for landets mange etniske minoritetsgrupper, inkludert fra de lavere kastene.
I tillegg er nå dødsstraff avviklet.
«Men den nye grunnloven, som ble lagt frem etter kun én uke med offentlige høringer, løser problemene for marginaliserte samfunn sør i Nepal. Det førte til måneder med protester og vold der. Den nye grunnloven unnlater også å garantere personer med nedsatt funksjonsevne full tilgang til utdanning og arbeid».
- Les mer om menneskerettsituasjonen i Nepal i HRWs årsrapport her.
PS! De norske «fokuslandene» Malawi, Tanzania og Mosambik er ikke omtalt i rapporten.