Hva spiser verden?

Hva spiser verden, og hva spiser du? Fotograf Peter Menzel og skribent Faith d´Aluisio har reist verden rundt for å dokumentere hva familier spiser i løpet av en uke.

Publisert

Fotoutstillingen kan du se på Nobels Fredssenter i Oslo. Samtidig kan du lære om hvor mye mat vi kaster, at vi trenger tre jordkloder hvis alle skulle leve på norsk diett og at en hamburger på 100 gram krever fem kvadratmeter dyrket mark for å lages. To skåler havregrøt trenger bare en halv.

– Så hvorfor bruke over ti år på å dokumentere matvaner?

– Fordi alle må spise. Det er den virkelig store fellesnevneren for menneskene. Dietten vår er avhengig av hvor vi bor, økonomien vår, sosial klasse og så videre. Men alle må spise, forklarer Faith d´Aluisio.

– Og fordi mat handler om alt; politikk, geografi, økonomi, globalisering og klimaforandringer endrer måten vi spiser på. Det er så mye som endrer seg så raskt i verden, og en stor del av disse endringene er knyttet til mat og matproduksjon, legger mannen hennes, Peter Menzel til.

Hvalbiff, cola og 51 bananer

Ekteparet er fra USA, men reiser verden rundt som henholdsvis fotograf og skribent. For dette prosjektet har de besøkt over 100 land; India, Grønland, Kina, Tyrkia, Canada, Mali, Mexico… Menzel og d´Aluision har spist seg gjennom de fleste dietter. På Grønland sto hvalbiff på menyen, i en familie gikk det med 175 poser te på en uke og i Mexico hadde de byttet ut vann med cola. En av de norske familiene som de besøkte i forbindelse med denne utstillingen, stakk av med banan-rekorden: 51 gule på en uke.

– Vi har ikke noe mål om å forsøke å endre folks matvaner, vi vil bare dokumentere hva slags mat som konsumeres. Noen blir positivt overrasket over å se en ukes innkjøp samlet, noen blir sjokkert. Spesielt de som oppdager at de baserer kostholdet sitt på ferdigmat. Helt sikkert er det at mange familier har fått noe å tenke på. Hvordan påvirker kostholdet vårt klima og verden? Det håper vi alle som ser utstillingen skal få også, sier d´ Alusio engasjert.

Feit fattigdom

Antallet overvektige i verden har doblet seg siden 1980. I dag anslår WHO at 1,4 milliarder voksne er for tunge. 65 prosent av oss bor i land hvor overvekt er årsak til flere dødsfall enn underernæring. Mer enn 40 millioner barn under fem år er overvektige. 35 millioner av disse barna lever i utviklingsland. Fedmebølgen kan bli en av fremtidens mest alvorlige utfordringer.

I dag tar diabetes, hjerte- og karsykdommer og kreft livet av flere enn tuberkulose, malaria og hiv til sammen . Dette vil påvirke fremtidens helse-bistand. FNs guide for utvikling, tusenårsmålene fra 2000, fokuserer bare på de smittsomme sykdommene.

- Moderne livsstil innebærer stillesittende jobber, mer alkohol og sigaretter. Mange bytter ut tradisjonell sunn mat med næringsfattig fast-food. Barn spiller dataspill i stedet for fysisk lek. I utviklingslandene blir folk sykere og dør raskere enn i utviklede land. Overvekt står mange steder i fare for å spise opp de positive effektene av økonomisk vekst, uttalte Dr. Margaret Chan, generaldirektør i WHO i september i fjor.

Powered by Labrador CMS