Silent strike: Ett år etter kuppet var det stille i Yangons gater 1. februar 2021.
Silent strike: Ett år etter kuppet var det stille i Yangons gater 1. februar 2021.

Ett år siden kuppet:

Myanmars styrtede regjering nominert til fredsprisen

Venstres Ola Elvestuen har nominert den tidligere samlingsregjeringen i Myanmar, National Unity Government (NUG), til Nobels fredspris.

Publisert Oppdatert

Begrunnelsen for nominasjonen er at den tidligere regjeringen, som ble styrtet i et militærkupp for nøyaktig ett år siden, har greid å fastholde demokratiske institusjoner, representere folket og arbeide for fred, skriver Elvestuen i nominasjonen.

– NUG er landets lovlig innsatte regjering og har sterk støtte fra det myanmarske folk. Bruken av teknologiske verktøy har gjort det mulig å være en samlingsregjering for folket de representerer, og styre landet fra ulike steder i Myanmar. NUG er en samlingsregjering, ikke en eksilregjering, skriver Elvestuen.

– NUG har vist at det er mulig å representere velgernes interesser under et militærkupp, og har brukt nye metoder og teknologiske virkemidler, som er en inspirasjon for alle som arbeider for demokrati og fred, skriver han videre og peker på at dette er særlig viktig i en tid der autokratier vinner terreng.

NUG vant valget 8. november 2020, men 1. februar 2021 ble den avsatt av militæret. Ifølge FN er over tusen mennesker blitt drept i demonstrasjonene som fulgte etter kuppet, mens over 10.000 skal være arrestert.

Powered by Labrador CMS