Bill Gates tester vann som er resirkulert fra avføring. - Det smakte godt, forsikret han etterpå. Foto: Bill and Melinda Gates Foundation

Bill Gates vil gjøre avføring til vann

Innovasjoner kan redde hundretusener av menneskeliv. Men vil verden sluke Bill Gates siste påfunn? For å stille spørsmålet på en annen måte: Vil du drikke din egen resirkulerte avføring? Kirkens Nødhjelp er skeptiske.

Publisert

Milliardæren og innovatøren ser litt ukomfortabel ut der han tar en slurk av et glass fylt av vann. – Det ER vann, sier han og smiler litt.

Noen få minutter tidligere var det samme vannet avføring fra mennesker.

Åshild Skare, global rådgiver for vann, sanitær og hygiene i Kirkens Nødhjelp er skeptisk til om Gates siste påfunn kan løse verdens vannkrise.

- Det høres ikke så sexy ut å drikke sin egen avføring. Det vil være et problem i Norge og Europa . Og det vil ikke være noe lettere på landsbygda i Afrika eller i andre land i utvikling, mener Skaare.

Hun undertreker at hun er positiv til nytekning og utvikling av nye teknologier, men påpeker at teknologi alene ikke holder for å løse problemer.

- Rent vann er veldig viktig, men selv om folk ikke har hatt det fra før tror jeg det er en lang prosess til å få folk til å godta å drikke egen avføring. I rurale settinger, på landsbygda i Afrika har mange tilgang til vann - men ikke trygt drikkevann. De drukket skittent vann i generasjoner, så føler de nok det er bedre løsning enn å drikke egen avøring. Det vil være en lang prosess å få aksept for dette, sier Skare.

Satser stort på sanitær

Verdens rikeste ektepar, Bill og Melinda Gates, står bak et fond med en kapital på 45 milliarder dollar. Fondet har mange prosjekter gående for å se om det er mulig å finne en løsning på verdens vannproblemer. De neste årene vil de bruke 450 millioner dollar på nyvinninger, kampanjer, studier og prosjekter som omhandler sanitære forhold. Ett av FNs tusenårsmål handler om bedre sanitære forhold. Det har vært fokusert på bruk av toaletter og tilgang til toaletter. Det enkleste er å sette opp toaletter. Utfordringen er bærekraftige systemer som gjør at avføringen blir dertil behandlet.

Det var visjonen til Bill Gates å gjøre noe med dette.

Resultatet er ”OmniProcessor”. Hva denne gjør er forenklet fortalt å omforme avføring fra mennesker til vann som kan drikkes.

På sin egen blogg skriver Gates: ”Hvorfor vil noen gjøre avføring til vann og elektrisitet? Fordi et sjokkerende antall mennesker, minst to milliarder, bruker latriner som ikke har ordentlig avløp. Andre ”gjør fra seg” ute i det fri. Dette fører til at drikkevannet til millioner av mennesker blir forurenset.”

Ikke et sexy tema

Ifølge tall fra FN dreper manglende sanitær hygiene 700 000 mennesker hvert år. Det er mer enn malaria, tuberkulose og aids til sammen. Det er disse menneskene Gates vil redde.

Da Bistandsaktuelt for en tid tilbake møtte sjef for vann og sanitær i Bill and Melinda Gates Foundation, Brian Arbogast, sa han dette:

– Det er ikke et sexy tema for verdens politikere. De vil ikke snakke om sex og aids og de vil ikke snakke om avføring.

Bill Gates testet det første glasset med vann før et pilotprosjekt starter i Senegal. Maskinen kjører en temperatur på opp mot 1000 grader. Det gjør at det ikke lukter – og møter USAs krav for utslipp.

“ Den neste prosessoren vil være langt mer avansert. Den vil kunne håndtere avføring fra 100 000 mennesker, produsere opp til 86 000 liter vann og produsere opp mot 250 kw elektrisitet”, skriver Bill Gates på bloggen sin.

Farlige mikrobakterier

Nesten seksti prosent av menneskene som må gjøre fra seg ute fordi de mangler tilgang til toaletter bor i India. I den hellige Gangeselven, som renner gjennom landet, blir det dumpet 1,1 millioner liter avløpsvann i minuttet, ifølge Verdens helseorganisasjon. Når en tenker på at ett gram avføring kan inneholde 10 millioner virus, 1 million bakterier, 1000 parasitter og 100 ormeegg, er det lett å forstå at folk som bader og vasker klærne sine i elva blir syke av det etterpå.

Eksempler på sykdommer en kan få av vann som er forurenset med avføring er:

  • diaré
  • kolera
  • dysenteri
  • tyfoidfeber
  • hepatitt A

Ifølge en ny Unicef-rapport vil mer enn 2,4 milliarder mennesker - en tredjedel av verdens befolkning - fortsatt leve uten å få møtt sine grunnleggende sanitære forhold i 2015. Konsekvensene er høyere barnedødelighet og at færre får utdanning. Det er avgjørende med tilfredsstillende sanitære systemer for å bekjempe sykdommer.

OmniProcessor er laget av Janicki Bioenergy som har base i Washington. De bruker energien som er produsert i prosessen med å resirkulere avføring til vann for å holde maskinen gående. Det er en mulighet for å produsere rent vann – men også for å håndtere avføring i fattige områder.

Artikkelen fortsetter under bildet

Men vil prosessoren fra Bill være en del av fremtidens systemer for vann og sanitær?

En undersøkelse i USA, publisert i “Judgment and Decision Making” avslører ikke overraskende at amerikanerne ikke er overbegeistret for å drikke sin egen resirkulerte avføring. 13 prosent nektet plent, 28 prosent sa de var usikre mens 49 prosent uttrykte at de ville gi det et forsøk.

Bill Gates oppsummerer erfaringen med å drikke resirkulert avføring slik:

“ Vannet var like godt som det jeg har drukket fra flasker. Og etter å ha studert hvordan det gjøres ville jeg med glede drukket det hver dag. Det er så trygt å drikke dette.”

Powered by Labrador CMS