
Kompromissrapport med kvinnefokus
Gro Harlem Brundtland er fornøyd med at kvinners rolle står sentralt i den økonomiske analysen i den nye FN-rapporten for bærekraftig utvikling.
25 år etter Brundtlandrapporten, var Gro Harlem Brundtland igjen i front da FNs nye spesialrapport om bærekraftig utvikling ble presentert på Delhi Sustainable Development Summit torsdag denne uken. «Resilient People, Resilient Planet: A Future Worth Choosing» inneholder 56 anbefalinger for en bærekraftig utvikling innen miljø, klima, økonomi, menneskerettigheter og helse de neste 20 årene.
Les mer om rapporten: Tro på ny teknologi, ny vekst og rettigheter
Mens Brundtlandrapporten fikk massiv global oppmerksomhet og ble mottatt med jubel og entusiasme, er den nye rapporten lite omtalt så langt. Greenpeace har imidlertid gitt uttrykk for at de ikke er spesielt imponerte i denne bloggkommentaren ved senior politisk rådgiver Pat Lerner og hans medarbeidere:
Lerner mener formuleringene preges av kompromisser og hesthandler, og etterlyser krav til konkrete, snarlige tiltak. Spesielt nevner han områder som marine ressurser, matproduksjon, biologisk mangfold og ansvarliggjøring av privat sektor.
Ikke enighet
- Vi kom ikke til enighet om hvilke konkrete modeller som bør anvendes for å realisere anbefalingene i praksis, medgir Brundtland. Hun mener allikevel at rapporten vil fungere som et nyttig verktøy og ledesnor for mange i årene som kommer, og nå først i forbindelse med forhandlingene på klimakonferansen i Rio i juni. Hun er også tilfreds med at kvinnespørsmål står sentralt i det som omhandler økonomisk utvikling i FNs nye rapport om bærekraftig utvikling. I anbefalingene som kler rapportens første to sider er «kvinner» og bedring av kvinners reelle rettigheter, status og medvirkning nevnt et titalls ganger.
- Jeg måtte kjempe for å få det plassert i hovedanalysen av økonomisk vekst og utvikling, og ikke bare som et underpunkt i forbindelse med menneskerettigheter og «empowerment», sier hun til Bistandsaktuelt dagen etter lanseringen.
- At det er løftet så høyt opp i rapporten tror jeg vil styrke de som allerede ser denne dimensjonen, og bidra til at enda flere forstår at det ikke bare handler om at kvinner har krav på å få innfridd sine menneskerettigheter, men at det også er et stort tap for det globale samfunn når de ikke får det. Jeg er glad for at vi fikk det til, og håper det også blir en viktig dimensjon på klimakonferansen i Rio.
Fokus på diskriminering
Brundtland nevner ingen navn på motstanderne av kvinnefokuset i rapporten. Men flere av panelmedlemmene er mannlige, politiske ledere i land hvor kvinners rettigheter står svakt både formelt og i praksis. For eksempel har panelleder og Sør-Afrikas president Jacob Zuma har gjentatte ganger blitt kritisert og anklaget for både uttalelser, personlige handlinger og politikk som ikke er i tråd med det kvinnesynet Harlem Brundtland fronter.
Norges tidligere statsminister har hatt et tydelig fokus på diskriminering og undertrykkelse av kvinner som et hinder for økonomisk utvikling i sine innlegg på konferansen i Delhi. Ovenfor Bistandsaktuelt sidestiller hun reelle rettigheter for kvinner med helse og miljø som avgjørende forutsetninger for en bærekraftig, økonomisk utvikling.
- Det tok også sin tid før helse og miljøspørsmål ble fanget opp og integrert som en viktig del av den økonomiske tenkningen. Dette er muligens enda viktigere, fordi halvparten av jordens befolkning består av kvinner, sier Gro Harlem Brundtland.
Om panelet
- FNs høynivåpanel for global bærekraftig utvikling (High Level panel for Global Sustainability), som ble oppnevnt av generalsekretær Ban-Ki-Moon i 2010.
- Panelets 22 medlemmer kommer fra myndigheter, privat sektor og sivilt samfunn verden over, deriblant Gro Harlem Brundtland.
- Panelet ledes av Finlands president Tarja Halonen og Sør-Afrikas president Jacob Zuma.