Norfund smører maskineriet i Ecuador

– Vårt selskap i Ecuador er en slags test av samarbeidet mellom Norfund og oss. Palmeoljefabrikken i Ecuador er i minste laget til at Norfund prioriterer det, men det kan bli begynnelsen på noe større i Ghana, sier administrerende direktør Andreas Kolaas i det kristiansandsbaserte firmaet Norpalm.

Norpalm investerer i «oljebransjen» - med palmeolje som spesialfelt. Idéen var å finne nye markeder for teknologi som er i bruk i Nordsjøen og om bord på skip - en separator som skiller olje og vann. I dag sender de fleste palmeoljeprodusentene en god del spillvann med oljerester ut i naturen, noe som er med på å skape alge- og plantevekst i vassdragene, som igjen gir dårlige levekår for fisk - som er viktig mat for folk som bor langs de fleste elver og innsjøer. Miljøaspektet hos Norpalm er dermed en basis for forretningsideen, samtidig som moderne teknologi og ledelse skal gjøre det hele til lønnsom butikk for eierne. Dermed skapes det arbeidsplasser i Ecuador, og industri i Norge sikres enkelte leveranser.
Kjøp og opprustning av en forfallen palmeplantasje og ditto palmeoljefabrikk i Ecuador var begynnelsen for Norpalm. Der ville de teste ut olje-vannseparatoren før de gikk aktivt ut og markedsførte denne teknologien overfor andre planteoljefabrikker. Investeringene i Ecuador har kostet 1,6 millioner amerikanske dollar (ca 14 mill kr), og Norfund har bidratt med 400.000 dollar. Det er i underkant av den grensen Norfund har satt for hvor små prosjekter de vil engasjere seg i.
- De bruker ikke veldig mye tid på å følge oss opp; til det er vi for små. Men vi ser på dette som en test av samarbeidet mellom oss. Vi er i gang med et tilsvarende prosjekt i Ghana, som er to-tre ganger så stort som det i Ecuador. Det kan hende at Norfund går inn i det prosjektet også, forteller Kolaas.
Norfund har en representant i styret i Ecuador-selskapet, og Kolaas mener det har vært nyttig å ha tilgang på den kompetansen Norfund har både innenfor økonomi og juss.
- De stiller dessuten strenge krav til lønnsomhet, noe som også er positivt, sier Kolaas.
- Stiller de andre krav?
- Når det gjelder miljø- og sosiale hensyn er våre egne krav så høye at Norfund ikke har behøvd å skjerpe dem. Det er godt å ha en partner som stiller høye krav til lønnsomhet, men som samtidig er opptatt av å gjøre investeringer i miljøtiltak. En kan godt tenke seg investorer som hadde sagt at miljøtiltak ikke er nødvendig hvis de ikke øker lønnsomheten, sier Kolaas.
- Hva hadde dere gjort uten Norfund?
- Opprustningen av fabrikken og plantasjen ville ha tatt noe lenger tid, men vi hadde gjennomført prosjektet, eventuelt med andre strategiske partnere, sier Kolaas.

Powered by Labrador CMS