Ukrainske statlige mineryddere i arbeid på en åker nær landsbyen Blahodatne i Mykolaiv-området i Sør-Ukraina 10. mai i år. Norsk Folkehjelp er blant aktørene som deltar i en ryddeoperasjon i regionen.

Over 260 sivile drept av landminer – Ukraina er et ekstremt tilfelle, sier Folkehjelpen 

Over 260 sivile har dødd etter å ha tråkket på landminer eller andre sprengladninger i Ukraina siden krigsutbruddet i februar i fjor, opplyser landets forsvarsledelse. – Omfanget av kontaminering er enormt, sier Norsk Folkehjelp. 

Publisert Oppdatert

Minst 571 personer er såret i 560 hendelser der landminer eller andre eksplosive gjenstander er involvert, skriver Ukrainas generalstab på meldingstjenesten Telegram.

Nesten en firedel av disse hendelsene har skjedd i åkerlandskap. 

Flere bønder utsetter seg for risiko i et forsøk på å jobbe i områder som antas å inneholde miner. Onsdag ble to menn såret – én av dem måtte amputere begge beina – etter at traktoren deres traff en sprengladning sør i landet, melder NTB.

– Bønder tar risiko. De er avhengig av å høste det de har sådd, sier Christian Matre Illman, Norsk Folkehjelps regionaldirektør for humanitær minerydding. 

Han karakteriserer den generelle minefaren i landet som verre enn noe organisasjonen har sett på mange år.

Prioriterer jordbruk og veier

Bistandsorganisasjonen, som er en stor aktør innen internasjonal humanitær minerydding, prioriterer i øyeblikket særlig jordbruksland og viktige veiakser. 

De ukrainske myndighetene anslår at det kan ligge miner og farlig ueksplodert ammunisjon fra krigføringen på opp mot en tredel av landets areal.

– Behovet for mineryddere er prekært, sier landets statsminister Denys Sjmyhal. 

Han sier landet trenger 7000 mineryddingseksperter i tillegg til de 3000 som allerede er i arbeid. Prislappen vil være på 37 milliarder dollar, drøyt 410 milliarder kroner, ifølge Verdensbanken.

Panorama har tidligere meldt at Norsk Folkehjelp bygger opp et stort program for humanitær minerydding i landet. Det omfattende programmet for mine- og eksplosivrydding i Ukraina blir trolig organisasjonens største landsatsing noen sinne.

Programmet, finansiert med norske og tyske bistandspenger, er foreløpig i startfasen.  Budsjettet er foreløpig på 190 millioner kroner, men planene for ekspansjon og ytterligere støtte fra bistandsgivere er klare. 

Tilsvarer halve Norge

Andrii Cherednichenko (50) er en av veldig mange ukrainske bønder som har blitt skadet av en landmine.

President Volodymyr Zelensky og andre ukrainske ledere har ved flere anledninger understreket at minerydding er høyt oppe på myndighetenes prioriteringsliste. Ifølge ukrainske militære var 174.000 kvadratkilometer av landet minelagt per april i år, et område tilsvarende nesten halve Norge. 

– Det vi er vitne til er den verste forurensningen av miner og ueksplodert ammunisjon i Europas historie etter 2. verdenskrig, uttalte Pete Smith som leder minerydderorganisasjonen Halo Trust nylig til avisa The Guardian.

Ifølge Folkehjelpens regionsjef vil organisasjonen ta i bruk alle redskapene de rår over under den omfattende operasjonen i Ukraina, både mennesker, hunder og store minerydder-maskiner. 

– Hunder er særlig godt egnet på jordbruksland. De finner raskt ut hvor «forurensningen» befinner seg og ikke befinner seg. Sistnevnte, å avkrefte usikkerhet, slik at arbeidet på åkeren kan begynne, er også ekstremt viktig for de lokale bøndene, understreker Illman. 

Operasjon med 200 ansatte

Norsk Folkehjelp, som fikk sitt endelig klarsignal i juni fra Ukrainas myndigheter, kommer til å bli en av de aller største aktørene innenfor minerydding av sivile områder. Allerede er 200 mennesker ansatt av Norsk Folkehjelp, på permanente eller midlertidige kontrakter. Nesten alle er ukrainere.

Flere andre store internasjonale organisasjoner, med minerydding som spesialitet, deltar også i den store ukrainske dugnaden. Oppgaven er å fjerne krigens livsfarlige etterlatenskaper. Myndighetene har tildelt hver enkelt organisasjon sine geografiske områder.

Norsk Folkehjelp arbeider særlig i Sør-Ukraina, i områdene sør og øst for byen Mykolaiv. Organisasjonen er i ferd med å utvide i retning Kherson som er nærmere frontlinjen langs elven Dnipro. 

Powered by Labrador CMS