Amnesty: Uganda brøt våpenembargo mot Sør-Sudan

Amnesty International ber FN håndheve våpenembargoen mot Sør-Sudan og sier ugandiske styrkers tilstedeværelse i landet nylig var et klart brudd.

Publisert Sist oppdatert

Sør-Sudan har i lengre tid slitt med dårlig sikkerhet og politisk ustabilitet. I tillegg har en fornyet konflikt mellom president Salva Kiir og visepresident Riek Machar ført til væpnede sammenstøt.

Tidligere i år skapte kamper i delstaten Upper Nile internasjonal bekymring, og styrker fra Ugandas forsvar ble utplassert i mars.

Den ugandiske nasjonalforsamlingen sa da at styrkene ble sendt etter en forespørsel fra Kiir, for å «hindre en mulig sikkerhetskatastrofe».

Amnesty sier bekreftede videoer viser styrker som ankommer hovedstaden Juba, i tillegg til pansrede personellkjøretøy og militære lastebiler med stridsvogner for to måneder siden, i strid med våpenhvileavtalen i Sør-Sudan.

Siden den fem år lange borgerkrigen i landet ble avsluttet med en fredsavtale i 2018, har landet vært underlagt en våpenembargo. Den går etter planen ut ved månedsskiftet.

– Selv om FNs embargo ikke har vært noen mirakelkur, ville menneskerettssituasjonen nesten helt sikkert vært verre uten, sier Amnestys regiondirektør Tigere Chagutah.

– Dette er ikke tiden for å oppheve embargoen og sende flere våpen inn i konflikten, sier han og ber FNs sikkerhetsråd forlenge embargoen.

– Håndhev den og beskytt sivile liv, er Chagutahs oppfordring.

Powered by Labrador CMS