Hjelpeorganisasjoner: Israelsk bakkeinvasjon vil gjøre Rafah til gravplass

En israelsk bakkeinvasjon i Rafah vil gjøre hele det sørlige Gaza til en gravplass og øker den gryende faren for hungersnød, advarer hjelpeorganisasjoner.

Publisert

– Konsekvensene av et fullskala angrep på Rafah vil være ufattelige, sier lederen for Leger Uten Grensers avdeling i USA, Avril Benoit.

– En militæroffensiv der vil gjøre området til en gravplass, slo han fast under en felles pressekonferanse med representanter for Refugees International, Oxfam, Amnesty International og andre organisasjoner tirsdag.

Benoit viser til at over 1,1 millioner internt fordrevne palestinere nå er trengt sammen i Rafah-området, der de lever i overfylte teltleirer og bygninger som ikke er bombet.

Siste stopp

– Rafah er siste stopp for dem. Det er det siste stedet der Gazas innbyggere har tilgang til helsetjenester og nødhjelp, sier han.

– Ved å angripe Rafah kuttes livslinjen til mennesker som alt har mistet alt, bortsett fra livet, sier Benoit.

De israelske angrepene har gjort det «nærmest umulig» for hjelpeorganisasjoner å operere på Gazastripen, der FN nå advarer mot stor fare for hungersnød, konstaterer lederen av Refugees International, Jeremy Konyndyk.

– Innbyggerne, de fleste av dem nord i Gaza, står alt på randen av hungersnød, sier han.

Overhengende fare

Dersom ikke hjelpeorganisasjoner får tilgang til hele Gaza, er faren for hungersnød overhengende i hele enklaven, sier Konyndyk, som gir Israel det hele og fulle ansvaret.

– En slik hungersnød vil ikke være et resultat av naturlige fenomener, men utelukkende skje som følge av krigen og den israelske regjeringen som nekter å slippe inn humanitær hjelp, sier han.

Å tro at palestinerne i Rafah kan evakueres i forkant av en israelsk bakkeoffensiv er ren ønsketenkning, ifølge Konyndyk, som viser til at det ikke lenger fins noen trygge områder å flykte til i Gaza.

Ekstrem risiko

Shaina Low i Flyktninghjelpen bekrefter at hjelpearbeidere som forsøke komme palestinere i Gaza til unnsetning løper ekstrem risiko.

– I enhver annen sammenheng ville hjelpearbeidere har trukket seg ut fordi det rett og slett er så farlig, og fordi det ikke fins noen garantier for sikkerheten, sier hun i et intervju med Al Jazeera fra Øst-Jerusalem.

– Blant farene er Israels målrettede angrep mot kolonner med nødhjelp, angrep mot palestinske politifolk som forsøker å beskytte lastebilene, samt folks desperasjon fordi det ikke kommer inn nødhjelp, noe som har resultert i plyndring av kolonner, sier Low.

Powered by Labrador CMS