«Hotell Rwanda»-helten på plass i Qatar etter løslatelse

Hotelldirektøren Paul Rusesabagina har ankommet Qatar etter han ble løslatt fra fengsel i Rwanda forrige uke.

Publisert

Rusesabagina ble hyllet som en helt etter at han reddet over tusen tutsier fra folkemordet i Rwanda i 1994. Det ble blant annet laget en film , «Hotel Rwanda», basert på hans historie.

I 1996 flyttet Rusesabagina til utlandet, og han ble en av president Paul Kagames skarpeste kritikere. I 2020 dukket han opp i Rwanda, iført håndjern og fangedrakt.

Året etter ble han dømt til 25 års fengsel for terrorrelatert virksomhet. Han ble løslatt etter å ha fått ettergitt dommen.

Løslatelsen er forhandlet fram ved hjelp av Qatar og USA. 68-åringen ble utlevert til Qatars ambassadør i Rwanda fredag kveld, opplyste en amerikansk tjenestemann forrige uke.

Det ble sagt at det ikke var gitt noen løfter til Rwanda utover offentlig anerkjennelse av løslatelsen.

Rusesabagina var hotelldirektør i Rwandas hovedstad Kigali under folkemordet i 1994. Om lag 800.000 mennesker, fortrinnsvis tutsier og moderate hutuer, ble massakrert.

Rusesabagina er selv hutu og er blitt hyllet for å ha reddet rundt 1.200 tutsier fra å bli drept.

Etter dette har han framstått som en skarp kritiker av Kagame, og menneskerettighetsforkjempere uttrykte stor bekymring etter terrordommen i september 2021. Siden har familien hans gjentatte ganger advart om at 68-åringen har helseproblemer.

Powered by Labrador CMS