Hundrevis av pågripelser på årsdagen for Mahsa Aminis død

I helgen var det ett år siden den unge, kurdiske kvinnen Mahsa Jina Amini døde i politiets varetekt i Iran. Både lørdag og søndag ble årsdagen markert.

Publisert

Iranske sikkerhetsmyndigheter oppgir ifølge lokale medier å ha pågrepet mer enn 260 personer i løpet av 24 timer i forbindelse med protester og demonstrasjoner på årsdagen for dødsfallet.

Ifølge myndighetene er et medlem av den paramilitære militsen Basij drept i et angrep lørdag. Myndighetene sier uidentifiserte, væpnede menn i Sør-Iran lørdag åpnet ild mot militsen, og drepte én og såret tre personer.

Det er ikke brakt på det rene om hendelsen var knyttet til protestene i forbindelse med årsdagen for dødsfallet.

Også demonstrasjoner søndag

22 år gamle Mahsa Amini døde i varetekt 16. september i fjor etter å ha blitt innbrakt for ikke å ha båret hodeplagget på riktig måte.

Lørdag var faren til Mahsa Amini en av dem som ble pågrepet av Irans sikkerhetspoliti på årsdagen for hennes død, melder menneskerettighetsgrupper. Han ble løslatt kort etter, med en advarsel mot å markere datterens dødsdag.

Til tross for at myndighetene gikk kraftig ut mot og slo ned på protestene på årsdagen, fortsatte markeringene med sporadiske demonstrasjoner også søndag.

Strenge grep

Ifølge avisa Shargh ble folk pågrepet av på grunn av brudd på reglene for offentlig sikkerhet, oppfordring til demonstrasjoner og for besittelse av våpen.

Dødsfallet til den 22 år gamle kurdiske kvinnen Amini utløste en bølge av voldelige protester over hele Iran mot slutten av 2022.

I forkant av årsdagen hadde iranske myndigheter iverksatt strenge sikkerhetstiltak for å forhindre en ny bølge av protester.

Powered by Labrador CMS