ICC etterforsker krigsforbrytelser i Darfur – Eide reagerer sterkt

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) etterforsker mulige krigsforbrytelser i den sudanske byen El-Fasher. Utenriksministeren kaller angrepene uakseptable.

Publisert

Byen ligger i Darfur-regionen, som siden april 2023 har vært herjet av krig mellom den sudanske hæren og den paramilitære gruppen Rapid Support Forces (RSF).

– Jeg er ekstremt bekymret for anklagene om at det begås krigsforbrytelser i El-Fasher og omkringliggende områder i skrivende stund, sier aktor i ICC Karim Khan i en videouttalelse.

Khan sier at de etterforsker påstander om etnisk rensing, seksuell vold og en rekke angrep mot sykehus. Omtrent 1,8 millioner innbyggere og internt fordrevne oppholder seg i El-Fasher.

Ber om varig fred

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) reagerer sterkt på at angrepene har ført til at et av de siste sykehusene i byen nå har måttet stenge.

– Sykehus og medisinsk personell skal beskyttes etter humanitærretten. Dette kan ikke fortsette. Partene i krigen i Sudan må etterleve sine forpliktelser etter humanitærretten, sier Eide til NTB.

Eide ber om en bred politisk prosess for å sikre varig fred i regionen.

– Norske diplomater jobber blant annet for å samle demokratiske og sivile krefter, og sikre deltakelse fra kvinner og ungdom, sier han.

– Kan ikke stå å se på

Utviklingsminister Anne Beate Tvinnereim (Sp) advarer mot den sudanske befolkningens lidelser.

– Millioner av mennesker lever nå på randen av hungersnød i Sudan. Vi kan ikke stå passive å se på at situasjonen forverrer seg ytterligere. Det er uakseptabelt at de krigende partene hindrer nødhjelp i å komme fram til befolkningen, sier hun til NTB.

Powered by Labrador CMS