Kaosdøgn i Ecuador – presidenten erklærer intern væpnet konflikt

Et kaosdøgn i Ecuador med kidnappinger, eksplosjoner og en væpnet storming av et TV-studio gjør at president Daniel Noboa erklærer intern væpnet konflikt.

Publisert

– Jeg har signert en presidentordre som erklærer en intern væpnet konflikt. Jeg har beordret de væpnede styrkene til å utføre militære operasjoner for å nøytralisere disse gruppene, skriver Noboa i sosiale medier og viser til voldelige gjengmedlemmer.

Erklæringen kommer et døgn etter at han innførte unntakstilstand i landet. Siden da har gjengmedlemmer utført hevnaksjoner i form av bortføringer av politibetjenter og flere eksplosjoner.

Tirsdag tok også flere væpnede personer seg inn i studioene til TV-kanalen TC, som sendte direkte, og truet ansatte. Det ble også meldt om at de tok gisler.

Politiet kunne ses på direktesendingen rundt en halvtime etter at de væpnede personene dukket opp.

Ansatte på gulvet

De væpnede personene hadde dekket til ansiktene, og de fikk de ansatte i studioet til å legge seg ned på gulvet, mens skudd og rop kunne høres. Direktesendingen viste ansatte på gulvet mens væpnede skikkelser gestikulerte mot kameraet. En stemme ropte «ingen politi». Gjerningspersonene sa også at de hadde bomber.

– Ikke skyt, vær så snill, ikke skyt, ropte en kvinne da skuddene lød.

Noen av de hettekledde ble senere sett på sendingen mens de forlot et studio med noen av de ansatte. Direktesendingen fortsatte uavbrutt, selv om lysene i studioet ble slått av.

TV-kanalen TC holder til i havnebyen Guayaquil, som er rammet av mye narkotikarelatert vold.

Pågrepet

Få timer etter angrepet hevdet politisjefen i Ecuador at alle de væpnede mennene som stormet TV-studioet, er pågrepet.

Politisjef César Zapata sier til TV-kanalen Teleamazonas at de har beslaglagt våpnene og eksplosivene som de væpnede personene hadde med seg.

– Dette er en handling som bør betraktes som terror, sa Zapata.

Han sa ikke hvor mange som ble pågrepet, men politiet i Guayaquil bekrefter at 13 personer er pågrepet. Et innlegg fra politiet i sosiale medier viser bilder av unge menn som lå på gulvet med hendene bundet bak ryggen.

Det er uklart om noen ble skadd i hendelsen.

Unntakstilstand

Hendelsen i TV-studioet skjer etter en bølge av kidnappinger av politibetjenter i landet, og en rekke eksplosjoner. Dagen før erklærte president Daniel Noboa en 60 dager lang unntakstilstand. Det skjedde etter at den mektige gjenglederen José Adolfo Macias, kjent som «Fito», rømte fra fengsel.

Bortføringene og eksplosjonene tirsdag tolkes som et svar fra gjengmedlemmer på Noboas erklæring. Det skyldes særlig en video som sirkulerer i sosiale medier der en bortført politibetjent blir tvunget til å lese en beskjed til Noboa:

– Du erklærte krig, da er det krig du får. Du erklærte unntakstilstand. Vi erklærer politi, sivile og soldater som krigsbytte.

Noboa ble valgt til president i oktober og lovet å bekjempe den utbredte narkotikarelaterte kriminaliteten i landet.

Powered by Labrador CMS