Maritim nødhjelpskorridor til Gaza vil først være klar om to måneder

USA er i gang med å etablere en maritim nødhjelpskorridor til Gaza, sier landets utenriksminister Antony Blinken. Ifølge Pentagon vil det ta to måneder før den er klar.

Publisert

Blinken holdt onsdag et videomøte med representanter for Kypros, Storbritannia, De forente arabiske emirater, Qatar, EU og FN for å diskutere planen om en maritim nødhjelpskorridor til Gaza.

Det tyngste ansvaret for å beskytte den palestinske sivilbefolkningen i Gaza hviler imidlertid på Israel, understreket han.

– Om det fins vilje så fins det også måter, sa Blinken.

– Vi retter blikket mot Israels regjering for å forsikre oss om at dette er en prioritert oppgave, understreket han.

– Beskyttelse av sivile, og å gi folk den hjelpen de trenger, må være jobb nummer én. Selv når Israel gjør det som trengs for å forsvare landet mot trusselen som Hamas utgjør.

Streng blokade

Israel har innført en streng blokade av Gazastripen og slipper ifølge FN og hjelpeorganisasjoner på langt nær inn den maten og nødhjelpen som trengs.

Ifølge FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) er det i gjennomsnitt sluppet inn 112 lastebillass med mat og andre forsyninger daglig siden 21 oktober.

Før krigen ble det fraktet inn rundt 500 lastebillass i døgnet, og behovene nå er langt større ettersom rundt 75 prosent av de 2,3 millioner innbyggerne nå er på flukt og lever under primitive forhold.

Hungersnød

Ifølge FN går nå store deler av befolkningen i Gaza sultne. Hvert sjette barn nord på Gazastripen var alt i forrige måned akutt underernært, og FN har i flere uker advart om overhengende fare for hungersnød.

Ifølge Pentagon-talsmannen Pat Ryder vil det ta opptil to måneder før en maritim nødhjelpskorridor vil være fullt ut operativ. Dette fordi det først må bygges en 500 meter lang flytebrygge ettersom Gaza ikke har dypvannshavn som kan ta imot store skip.

Rundt 1000 amerikanske soldater trengs ifølge Ryder for å bygge en slik midlertidig brygge, men president Joe Biden har understreket at soldatene ikke skal sette sine bein på land.

Hvordan nødhjelpen skal fordeles inne på Gazastripen er foreløpig uklart, da de israelske angrepene gjør det svært farlig for hjelpeorganisasjoner å operere.

Hjelpeløshet

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland er blant dem som mener verdenssamfunnet i stedet for å satse på lite effektive løsninger som flyslipp og etablering av en maritim korridor som først vil være operativ om to måneder, i stedet må legge press på Israel og få dem til å åpne grensene til Gaza for nødhjelp.

– Press Israel til å åpne grensene, skriver han på X.

Amnesty Internationals generalsekretær Agnès Callamard er enig.

– Flyslipp, byggingen av en havn, dette er tegn på verdenssamfunnets hjelpeløshet og svakhet, sier hun

Powered by Labrador CMS