Rapport: Kraftig økning i antall henrettelser i Iran

834 mennesker ble henrettet i Iran i fjor, ifølge to menneskerettsgrupper. Tallet skal være det høyeste siden 2015.

Publisert

– Å spre frykt i samfunnet er den eneste måten regimet kan beholde makten på, sier Mahmood Amiry-Moghaddam.

Norsk-iranske Amiry-Moghaddam er professor i medisin ved Universitetet i Oslo og leder for organisasjonen Iran Human Rights (IHR). Den nye rapporten om Irans dødsdømte er skrevet av IHR sammen med Together Against the Death Penalty (ECPM), som opererer fra Frankrike.

Ett av funnene er at Iran trappet opp henrettelsene etter at krigen begynte på Gazastripen og verdenssamfunnet rettet oppmerksomheten dit.

Narkodømte

De fleste henrettelser i Iran skjer ved henging. Antallet i 2023 var 43 prosent høyere enn året før, ifølge rapporten.

– Særlig bekymringsfullt er den dramatiske økningen i antallet narkotika-relaterte henrettelser, skriver organisasjonene.

471 narkodømte skal ha blitt henrettet i Iran i fjor – 18 ganger flere enn i 2020.

Personer fra minoritetsgrupper er overrepresentert blant dem som henrettes. Minst 22 kvinner ble henrettet i fjor, og dette skal være det høyeste antallet på et tiår.

Blant de henrettede skal det også ha vært minst to mindreårige, én mann som var dømt for utroskap og to personer som var funnet skyldig i blasfemi.

Demonstranter

I 2022 var det store protester i Iran etter at den unge kurdiske kvinnen Mahsa Amini døde i politiets varetekt.

Året etter ble åtte demonstranter henrettet, ifølge rapporten. Rettssakene skal ha vært svært mangelfulle.

Iranske medier omtaler bare en liten andel av henrettelsene i landet. IHR skal ha fått bekreftet opplysninger om mange andre fullbyrdede dødsdommer fra egne kilder.

Amiry-Moghaddam mener det er bekymringsfullt og selvmotsigende at verdenssamfunnet ikke reagerer sterkere på de mange henrettelsene i Iran.

Iran er et av landene i verden som henretter flest mennesker. Kina ligger på topp på denne listen , mens USA til sammenligning henrettet 18 straffedømte i 2022.

Powered by Labrador CMS