Røde Kors om Jemen: En desperat situasjon
Mangelen på penger til nødhjelp i Jemen er akutt, ifølge hjelpeorganisasjonen.
– Konflikten i Jemen er blant verdens største humanitære kriser, og mangelen på midler til nødhjelp er større enn noen gang. Mange familier må nå selge sine siste eiendeler for å få råd til et måltid, sier Scott M. Sandvik, seniorrådgiver i Røde Kors.
I februar ble det holdt en stor giverkonferanse for Jemen. Der ble det lovet 1,2 milliarder dollar – en rekordlav sum, skriver Røde Kors i en pressemelding.
FN har anslått at det tilsvarer en tredel av pengene som trengs for å møte behovene.
Våpenhvile, fangeutvekslinger og et bedret forhold mellom Saudi-Arabia og Iran har de siste månedene tent et håp om at krigen i Jemen kan ta slutt. Men behovene for bistand og nødhjelp er fortsatt enorme.
– Jemen er et av de landene som har fått det enda vanskeligere på grunn av krigen i Europa. Landet er fullstendig avhengig av importerte varer og rammes hardt av de økte prisene, sier Sandvik.
Han legger til at det har vært en drastisk nedgang over flere år i internasjonal støtte til landet og at millioner av mennesker nå kjemper fra dag til dag for å overleve.
Konflikten preger alle deler av samfunnet. Millioner av barn står uten skolegang, over tre millioner mennesker er fordrevet og økonomien har i lang tid blitt stadig vanskeligere. Norske politikere planlegger nå det som omtales som «Sør-pakken», som skal hjelpe land som er rammet særlig hardt av konsekvensene av krigen mellom Russland og Ukraina.
– Jemen er et av de landene som har fått det enda vanskeligere på grunn av krigen i Europa. Jemen er fullstendig avhengig av importerte varer og rammes hardt av de økte prisene. Dette kommer på toppen av klimarelaterte naturkatastrofer som tørke og flom, som også rammer landet hardt, sier Sandvik.