Valgvinner i Nederland vil kutte all bistand

Bistandsfientlige Geert Wilders kan bli den nye regjeringssjefen i Nederland etter at hans ekstreme høyreparti, Partiet for frihet (PVV) ble den store valgvinneren i forrige uke.

Publisert

PVV har programfestet en avskaffelse av all internasjonal utviklingshjelp, og de vil fjerne utviklingsministerposten. Det er uklart om det standpunktet bli stående dersom Wilders klarer å snekre sammen en regjering. De vanskelige regjeringsforhandlingene er i begynnerfasen. I en svart oppdelt parlament fikk PVV 37 av 150 plasser og er dermed den største grupperingen. Men de er avhengig av å samle nok samarbeidspartier til å danne regjeringen.

Wilders er kjent for anti-muslimske holdninger og motstand mot innvandring. Han vil avvikle EU-medlemskap og er skeptisk til å sende våpen til Ukraina. VVD ønsker også å kutte støtte til klimatiltak og øke oljeutvinningen i Nordsjøen.

Nederland har et budsjett for utenlandsk handel og utviklingssamarbeid på rundt 79 milliarder kroner. Noe av dette er midler som kanaliseres gjennom EU. Nederland er dermed en av de ti største bistandsgiverne i verden – og har i mange år vært en av Norges nærmeste allierte på bistandsfronten.

Powered by Labrador CMS