
Mer pressefrihet hos norske bistandspartnere
Pressefriheten har fått bedre kår hos de viktigste mottakerne av norsk bistand, viser en rapport fra Reportere uten grenser.
Den internasjonale pressefrihetsorganisasjonen utarbeider hvert år en indeks over pressefriheten verden over.
Eritrea utmerker seg som landet med dårligst vilkår for journalister noe sted i verden, fulgt av Nord-Korea og Turkmenistan. Men kanskje er det enda farligere i Syria, som er landet der flest journalister ble drept i fjor, fulgt av Somalia, Mexico og Pakistan. 2012 utmerket seg som det dødeligste året for journalister noensinne registrert av RSF.
Den største forverringen av pressefriheten skjedde ikke overraskende i Mali, i kjølvannet av statskupp og væpnet konflikt.
Demokrati = bra
Organisasjonens generalsekretær Christophe Deloire sier at deres indeks ikke forholder seg direkte til hva slags politisk system som finnes i de ulike landene, men at demokrati åpenbart henger sammen med bedre forhold for pressefriheten.
– I diktaturer er journalister og deres familier utsatt for skruppelløse represalier, mens de i demokratier må forholde seg til medienes økonomiske kriser og interessekonflikter. Situasjonen deres er ikke alltid sammenlignbar, men vi bør vise respekt overfor alle som står imot press, enden det er av den agressive eller mer diffuse typen.
Et skritt fram
Flere av de viktigste mottakerlandene for norsk bistand har merkbare framskritt. Malawi er landet i verden med den største forbedringen i pressefriheten fra året før. Landet er «nesten tilbake til nivået før utskeielsene til Mutharika-regjeringen», bemerker RSF.
Også i Uganda har jobben til journalister blitt lettere det siste året, men fremdeles er det dårligere stelt enn før protestbevegelsen i 2011 ble slått ned på. Afghanistan får også bedre skussmål enn før, blant annet fordi ingen journalister for tiden er fengslet.
Til sammen klatrer de ti største mottakerne av norsk bistand 73 poeng på RSFs indeks. Men bak denne framgangen ser RSF også land der forholdene har blitt merkbart verre for journalister.
Drap på journalister
Reportere uten grenser registrerer blant annet merkbart dårligere kår for pressefriheten i Tanzania, etter flere drap på journalister i fjor. Drap på journalister gjorde også at Brasil, den største mottakeren av norsk bistand, fortsetter en nedadgående trend på FSFs indeks.
Norge kommer på 3. plass i kåringen, bak Finland og Nederland.
Hele RSFs rapport kan leses her.
Norges bistandspartnere
RSFs indeks er basert på rundspørringer blant organisjonens partnere og korrespondentnettverk. Slik utarbeider organisajsonen verdier som skal måle pluralisme, uavhengighet, selvsensur, lovgivning, åpenhet og infrastruktur i de ulike landene, i tillegg til vold mot journalister. Landene er rangert fra 0 (best mulig) til 100 (verst).
Her er Norges ti største bistandspartnere, i rekkefølge. Klikk på lenkene for å lese mer om norsk bistand til de enkelte landene.
- Brasil (108. plass, 32,75, -9)
- Afghanistan (128. plass, 37,36, +22)
- Tanzania (70. plass, 27, 34, -36)
- Palestina (146. plass, 43,09, +7)
- Sør-Sudan (124. plass, 36,30, -13)
- Mosambik (73. plass, 28,01, -7)
- Uganda (104, plass, 31,69, +35)
- Zambia (72. plass, 27,93, +14)
- Somalia (175. plass, 73,59, -11)
- Malawi (75. plass, 28,18, +71)