Tanzanias stortingspresident Job Ndugai trakk seg i forrige uke. Det skjedde etter at president Hassan kritiserte speakeren for å si at «landet risikerer å bli auksjonert bort» på grunn av økende statsgjeld. Foto: Edwin Mujwahuzi

Tanzanias speaker trekker seg etter krangel med presidenten

Joe Ndugai, speaker i Tanzanias nasjonalforsamling, trakk seg i forrige uke etter offentlig krangel med president Samia Suluhu Hassan om landets lånepolitikk.

Publisert

Striden kaster lys over maktkampen innen regjeringspartiet Chama Cha Mapinduzi Party (CCM), som har sittet med makten siden den tidligere britiske kolonien ble uavhengig i 1961.

Ndugai sa at han trakk seg som speaker (tilsvarende en stortingspresident) for å forsvare de bredere interessene til den østafrikanske nasjonen.

- Dette er en personlig beslutning. Jeg har tatt denne avgjørelsen etter en vurdering av de bredere interessene til nasjonen, regjeringen og mitt parti CCM, sa han.

Går av etter kritikk fra presidenten

Ndugais avgang kom bare få dager etter at president Hassan, som også er leder for CCM, offentlig kritiserte speakeren for å si at «landet risikerer å bli auksjonert bort» på grunn av økende statsgjeld.

I en tale til medlemmer av regjeringsapparatet i forrige uke sa president Hassan at det ikke var passende av lederen for en annen av statsmaktens viktigste institusjoner å latterliggjøre regjeringens utviklingsframstøt.

Hun forsvarte landets gjeldsstrategi og sa at regjeringen vil fortsette å ta opp lån på gunstige vilkår.

- Vi har tatt opp lån siden vi ble uavhengige … vi gjør dette for folkets utvikling, sa hun.

President Hassan sa speakerens uttalelser var del av en ondsinnet kampanje for å destabilisere hennes regjering i forkant av presidentvalget i 2025.

- Det gir ingen mening når lederen for en av statsmaktens viktigste institusjoner går ut med slike utsagn, sa Hassan.

Har avslørt en dyp splittelse

Ndugais avgang, som ikke kom helt uventet etter hans sterke kritikk av regjeringen, har samtidig avslørt en dyp splittelse innen regjeringspartiet foran det kommende presidentvalget.

Det var i en tale i hovedstaden Dodoma han kom med uttalelsen om at «det vil komme en dag da dette landet vil bli solgt på auksjon». Han beklaget etterpå uttalelsen, som han sa var tatt ut av kontekst. Men presidenten godtok ikke beklagelsen, og det har vært økende press mot speakeren for at han skulle gå av.

Kilder innen CCM sier speakerens bisarre uttalelse var et forvarsel om dyp splittelse i regjeringspartiet fram mot valget i 2025.

Hassan, Tanzanias første kvinnelige president, overtok makten i mars i fjor etter at hennes forgjenger John Magufuli plutselig døde. Det er ventet at hun vil stille som presidentkandidat i det kommende valget.

Tundu Lissu, opposisjonens kandidat ved forrige presidentvalg, sier det er et sterkt behov for en ny grunnlov, for å spare landet for slike scenarier i framtida.

- Job Ndugai var den mest foraktelige speakeren i vårt lands historie. Hans tvungne avgang bekrefter imidlertid at Tanzania har bare én allmektig og uberørbar statsinstitusjon: presidenten, sier han.

- En ny, demokratisk grunnlov er derfor viktig og helt nødvendig, legger han til.

Sender et kraftig signal

Lokale politiske analytikere mener Ndugais avgang sender et kraftig signal til president Hassans kritikere innen regjeringspartiet.

- Den tidligere speakeren klarte ikke å spille kortene sine godt, hans tvungne avgang var i vanære, sier den politiske kommentatoren Johnson Mbwambo.

Ndugais avgang avsluttet en trist embetsperiode for en speaker som gjorde karriere ved å strø sand på alle regjeringsbeslutninger under Magufuli, men som glemte å fortsette med denne praksisen under Samia Hussein, skriver Jenerali Ulimwengu i avisa The East African.

«Han måtte betale for inkonsekvens i spyttslikking», skriver Ulimwengu.

Powered by Labrador CMS