Opposisjonsleder Hakainde Hichilema er utropt til vinner av presidentvalget. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP / NTB

Ny president – en konsolidering av demokratiet i Zambia

Publisert

- Dette er en bekreftelse på at demokratiet er relativt sterkt forankret i Zambia. Hakainde Hichilema vant mer overbevisende enn de fleste, også jeg, hadde forventet. Den sittende presidenten Edgar Lungu var mer upopulær enn ventet, og Hichilema var ikke lenger så utenkelig for folk i nord og øst, sier tidligere ambassadør og konsulent Arve Ofstad til Bistandsaktuelt. Han har tidligere skrevet en bok om Norges mangeårig samarbeid med Zambia.

Hichilema fikk 2.810.757 stemmer, mens sittende president Edgar Lungu fikk 1.814.201 stemmer, viste opptellingen da resultatene fra 155 av landets 156 valgdistrikter var bekreftet natt til mandag.

- Jeg erklærer derfor Hakainde Hichilema som vinner av valget i Zambia, sa valgkommisjonens leder Justice Esau Chulu i en fjernsynssendt erklæring.

Torsdagens valg var det sjette der den 59 år gamle forretningsmannen

Hichilema stilte som presidentkandidat. Det var tredje gang at han utfordret landets 64 år gamle sittende president Lungu. I 2016 tapte Hichilema med rundt 100.000 stemmer mot Lungu. Lungu har sittet ved makten i seks år.

Konsolidering

- Dette valget er en viktig konsolidering av demokratisk endring i Zambia, og forhåpentlig en inspirasjon for andre land i regionen, av flere grunner, mener Ofstad.

- Opposisjonen vant, trass i betydelig misbruk av statlige ressurser og media fra regjeringspartiets side. For det andre, at opposisjonspartiet UPND vant fram fra en beskjeden størrelse med sterk regional/etnisk base i sør- og vest-Zambia, til et nasjonalt gjennomslag. Dette bekrefter heldigvis at etnisitet ikke er avgjørende. Og for det tredje, dette er tredje gang at Zambia ikke bare skifter ut en president med en ny fra samme parti, men faktisk stemmer fram et helt nytt regjerende parti, påpeker Ofstad.

Kobberlandet

Zambia er verdens åttende største produsent av kobber og har vært regnet som et av Afrikas mest stabile demokratier.

I senere år har imidlertid landet slitt med økonomiske problemer, delvis som følge av endringer i kobberprisen. I 2019 ble landet rammet av den verste tørken på over 30 år, noe som har ført til matmangel.

Samtidig er Lungu blitt beskyldt for å undergrave tidligere demokratiske framskritt. Forut for valget var det mange som fryktet at Lungu ville hindre et maktskifte. Militæret ble utplassert flere steder i landet og sosiale medier ble slått av.

De første valganalysene tyder på at det var mange unge mennesker og første gangsvelgere som stemte for opposisjonen.

Ny politikk?

Ofstad mener det er imidlertid ikke grunn til å ha for store forventninger til ny politikk fra Hichilema i forhold til avgående Lungu og hans Patriotic Front (PF).

- Mange av Hichelemas medarbeidere og støttespillere er tidligere PF-politikere. Han har sagt lite om ny politikk, annet enn å bekjempe PFs korrupsjon, rydde opp i økonomien og gjeldskrisen, og generelt fremme næringslivet og arbeidsplasser. Men det er uklart hvordan. Han har uansett store utfordringer foran seg, om han skal styrke produktiviteten i landbruket, holde matvareprisene nede samtidig som bønder får bedre inntekter, og dessuten diversifisere økonomien fra ensidig avhengighet av kobbergruvene, sier Ofstad.

Han mener at på kort siktmå den nye presidenten forsikre folk om at han blir en president for hele landet, og at han gir folk håp om bedre tider.

(Den opprinnelige saken er utvidet med flere kommentarer)

Powered by Labrador CMS