Journalister prøvde å ta seg inn i opposisjonspolitiker Bobi Wines hus i Kampala, men ble jaget vekk av politiet som nektet adgang.

Ugandiske opposisjonspolitikere i husarrest under globale møter

Politiet omringet husene til de to opposisjonspolitikerne og tidligere presidentkandidater Bobi Wine og Kizza Besigye i Kampala torsdag, i forkant av en varslet demonstrasjon.

Publisert

Mens ledere fra hele verden deltar på toppmøter i Ugandas hovedstad denne uken, planla opposisjonen protester mot regimet. 

Politikeren Robert Kyagulanyi, som går under navnet Bobi Wine, fotografert i hagen hjemme hos seg selv i Magere, Kampala i 2021.

Med Robert Kyagulanyi, den såkalte «ghetto-presidenten» som også går under navnet Bobi Wine, og opposisjonsveteranen Kizza Besigye i spissen, ønsket opposisjonen å gjøre verden oppmerksom på de politiske fangene som har forsvunnet siden valget og protestere mot de dårlige veiene ved å plante banantre i hullene på veiene. Dette satte politiet stopp for. 

– Diktator Museveni maler opp et glansbilde av Uganda for å imponere på besøkene. De gjør alt for at de ikke skal se virkeligheten for folket, sier Bobi Wine til Panorama fra husarrest.

Han skriver på X at «Det feige militæret og politiet har omringet hjemmet vårt og satt oss i husarrest, men protesten er i gang. Fiks veiene våre! Frigjør politiske fanger! Frigjør Uganda! 

Nektet pressen adgang 

Torsdag morgen var det tungt bevæpnet sikkerhetspersonell hele veien fra sykehuset Mulago til Wines hjem i området Magere. 

Flere steder langs Gayaza road var det satt opp veiblokader som var omgitt av militærpoliti. Utenfor huset hans, på «Freedom way», sto politibiler parkert for å stoppe politikeren fra å forlate hjemmet.

Panorama og annen presse ble nektet adgang til huset og bedt om å forlate stedet. Pressen ble til slutt truet og eskortert bort fra området av tungt bevæpnet politi, da de krevde å få snakke med Wine.

– Redd internasjonal presse

På telefon fra sitt hjem, der han holdes sammen med sin kone, hevder Wine  at regimet blir skremt av internasjonal presse. 

– Regimet er livredde at glansbildet som de prøver å bygge opp skal rase. De har pusset opp noen få veier for de utenlandske besøkene, mens resten av folket drukner i hullene på veiene, sier han.

Han forteller at det var en bevisst strategi å arrangere protesten nå som alle har øynene på Uganda.

Via opposisjonens felles bevegelse «United Forces for Change» ønsker de å vise frem virkeligheten, slik at de som besøker Kamapla i forbindelse med de globale møtene ikke skal bli lurt til å tro at Uganda er Afrikas perle, ifølge Wine.

Besigye lukket inne 

På andre siden av byen sitter den tidligere presidentkandidaten Kizza Besigye fra opposisjonspartiet Forum for Democratic Change også i husarrest.

Han forteller at huset ble omringet av politi torsdag morgen og at de hindret ham i å forlate hjemmet hele dagen. 

– Det er forbudt å nekte noen frihet. Det de gjør er mot alle landets lover. Jeg aner ikke hvor lenge det vil ta til jeg får frihet igjen, sier han på en uklar telefonlinje.

Samtidig som Besigye og Wine sitter i husarrest har ministere fra 120 land tatt plass i et gigantisk konferanselokale på luksushotellet Speke Resort Hotel and Convention Center i Kampala. Uganda er denne måneden vert for to store toppmøter: Non-Alignment Movement og G77. Her deltar ledere, ministere og statsoverhoder for å diskutere alt fra konflikter, utvikling, menneskerettigheter og handelsvirksomhet.

Som Panorama har skrevet om tidligere har opposisjonspartiene anklaget regjeringen for å arrestere hjemløse og rasere tusenvis av små bedrifter i prosessen med å rydde byen i forkant av toppmøtene

– Det er svært motstridende at NAM-bevegelsen startet for å frigjøre nasjoner fra vestlig makt og utvide frihet til individer. Det myndighetene gjør nå er å nekte sine egne borgere frihet, sier Besigye.

Politiet bekrefter husarrestene 

Talsperson for Kampala-politiet, Patrick Onyango, bekrefter «sikkerhetsutplasseringen» utenfor de to hjemmene.

– Vi har gjort noen tiltak for å stoppe dem fra å oppfordre mennesker til å holde ulovlige forsamlinger og politiske demonstrasjoner. Det er utført sikkerhetsutplassering ved Bobi Wine og Dr Besigyes hjem, sier Onyango. 

– Hensikten er ikke for å arrestere, men som et forebyggende tiltak i tråd med politiets mandat. 

Store politistyrker var tilstede utenfor opposisjonspolitiker Bobi Wines hus torsdag. Politi og militæret stengte inngangene og veien fram til huset var blokkert av en lastebil fra politiet.
Powered by Labrador CMS