Brende gjentar utdanningsløfter
Utenriksminister Børge Brende gjentok løftene om et krafttak for bistand til utdanning da han svarte på en interpellasjon fra Venstre-leder Trine Skei Grande torsdag denne uken.
– Norge bør kunne aksle en ledertrøye på utdanningsområdet, sa Brende.
– I rene tall har vi litt å gå på. I 2005 utgjorde utdanningsbistanden 9,2 prosent. – nærmere 10 prosent av bistanden. I 2012 hadde denne andelen sunket til under 6 pst. Dette må vi gjøre noe med, lovte Brende.
Han viste til at det for 2014 var satt av 1,8 milliard kroner til utdanning, mot 1,6 milliard kroner i 2013.
– Vi vil fortsette å prioritere dette området høyt i de kommende årene, i tråd med regjeringsplattformen og i tråd med den samarbeidserklæring som er inngått mellom Venstre, Kristelig Folkeparti og regjeringspartiene, sa Brende.
Utenriksministeren lovte å legge særlig vekt på utdanning for jenter, samt utdanning for marginaliserte og ekskluderte, barn med funksjonsnedsettelser og de som er rammet av humanitære kriser.
"Norge må også ta en lederrolle internasjonalt for å løfte utdanning
– Fanger vi opp dem, fanger vi opp alle. Fokus på utdanning er spesielt viktig for barn som er rammet av krig, konflikt eller naturkatastrofer, sa Brende.
Venstre-lederen sa seg fornøyd med svaret.
– Jeg er veldig glad for at utenriksministeren har vært klar på at skal man ha det målet man har for å styrke utdanning som en del av satsinga innenfor bistand. Da må man for det første gjøre det som den forrige regjeringa ikke gjorde, nemlig å sette inn utdanning som en del av målsettingene for bistandspolitikken, men man må også ta en lederrolle internasjonalt for å løfte utdanning inn på den internasjonale arenaen, der Norge må ha en ledende rolle, sa Grande.
Også Redd Barna har en positiv vurdering av utenriksministerens svar på interpellasjonen.
– Børge Brende er krystallklar på at han vil ta en ledertrøye i arbeidet med global utdanning. Det er svært positivt. Det er også oppmuntrende at det er tverrpolitisk enighet på Stortinget om at utdanning må være sentralt i utviklings- og bistandspolitikken. Utdanning er en menneskerett, og en forutsetning for utvikling på alle samfunnsområder, sier Redd Barnas leder Tove R. Wang i en kommentar.
Hun mener utenriksministeren har identifisert de viktigste hindrene mot at barn får realisert sin rett til utdanning.
– Konflikt og kriser ødelegger utdanningsmulighetene til titalls millioner av barn verden over. Jeg legger merke til at han trekker fram at utdanning for syriske barn må prioriteres. Å sikre utdanning i slike kontekster er derfor helt nødvendig hvis vi skal nå målet om grunnutdanning for alle. Det er jeg glad for at utenriksministeren understreker, sier hun.
Redd Barna-sjefen viser til at Høyre har vært pådriver for å øke det norske engasjementet for global utdanning i opposisjon.
– Nå har de muligheten til å gjøre jobben selv. Vi forventer at det betyr mer enn å øke utdanningsbistanden. Det er viktig, men en lederrolle krever en strategi med klare målformuleringer, identifiserte alliansepartnere, arbeidsdeling med andre aktører osv. En strategi må inneholde mål om rettferdig tilgang, slik at de fattigste og mest marginaliserte får skolegang og skolegang av god kvalitet. Her er regjeringen ikke kommet i mål. Derfor er det flott at Trine Skei Grande er litt vaktbikkje og etterlyser handling, sier Redd Barna-sjefen.