
Det kvitrende folkestyret
Vi tvitrer, vi liker, vi deler, vi mener og vi krever. Sosiale medier utvider demokratiet. I Tyrkia var regjeringen så redd «twitter-kvitrerne» at de stengte hele Twitter. Det har Nobels Fredssenter i Oslo laget utstilling om.
I dag er 1,5 milliarder mennesker verden over på Facebook. Og nordmenn er spesielt Facebook-gale! 76 prosent av nordmenn over 15 år har en Facebook-profil. Over to millioner nordmenn er innom hver dag, ifølge nettstedets egne tall.
Internett og sosiale medier gjør det enklere å ytre seg. Med utstillingen «Be Democracy» inviterer Nobels Fredssenter til debatt om den nye virkeligheten vi lever i og hvordan de nye mediene kan påvirke fremtidens demokrati.
Sikkerheten trues
En ung pakistansk jente, Malala Yousafzai, blogget om retten til skolegang. Alle vet hvordan det gikk: Hun ble skutt. Saken hennes blir en internasjonal nyhet.
Fra sofaen hjemme i Storbritannia hjelper en arbeidsløs blogger, Eliot Higgins, til å avsløre at det ble brukt kjemiske våpen i Syria. Tyrkias statsminister Erdogan stengte Twitter og senere også YouTube i oppkjøringen til lokalvalget. Han begrunner det med at minibloggstedet «truer Tyrkias nasjonale sikkerhet».
Dette er noen eksempler på kraften i sosiale medier. I utstillingen «Be Democracy» ser Nobels Fredssenter på sosiale mediers innvirkning på demokrati og samfunnsutvikling, og inviterer publikum til selv å være med på å skape utstillingen og debatten.
– Utstillingen vil bli til i dialog med publikum. Tvitrer du med #bedemocracy, vil du kunne se din egen melding som en del av utstillingen. Gjennom egen deltakelse og utstillingens dagsaktuelle eksempler blir du invitert til å tenke over din egen rolle. Hvordan bruker jeg sosiale medier? Kan jeg selv utgjøre en forskjell? sier Bente Erichsen, direktør ved Nobels Fredssenter.
Uante følger
Målet er at Be Democracy skal gi alle besøkende en større bevissthet om kraften som ligger i de nye mediene.
– Utstillingen vil blant annet vise at vi kan velge å bruke sosiale medier til noe langt mer enn å dele «selfies» og private statusoppdateringer. Sosiale medier fører til at flere kan delta i samfunnsdebatten. Men delingen gir også en foruroligende mulighet for overvåking, undertrykkelse og kontroll. Med Be Democracy vil Nobels Fredssenter løfte frem en samfunnsutvikling som omgir oss totalt, men som ingen ennå kjenner konsekvensene av, sier Erichsen.
Utstillingen er produsert av Nobels Fredssenter i samarbeid med Expology. Institutt for Samfunnsforskning er faglig samarbeidspartner. Fredssenteret holder til i den gamle Vestbanebygningen like ved Aker brygge. Utstillingen er støttet av Institusjonen Fritt Ord og Kulturdepartementet. ]
Les mer om utstillingen på www.nobelsfredssenter.no .