
– At de kjenner oss og våre verdier er viktig
Røde Kors, Framtiden i våre hender, Greenpeace, Unicef og Leger uten grenser har valgt å ha egne ansatte for å verve faddere. Alle sier dét gir kunnskapsrike «ambassadører» som representerer organisasjonen på en god måte i møte med potensielle givere. Ikke alle vil si hva dette koster, men Røde Kors fremholder at det er viktig å være åpen om kostnader.
Vi ønsker ikke unødvendig press mot våre bidragsytere eller å oppfordre til rå-salg ved bonuser
Kostnaden per rekrutterte fadder på gata ligger på rundt 1200 kroner
Vi er opptatt av å være helt åpne om alle kostnader og inntekter
Å få tak i nye faddere ved å snakke med folk ansikt til ansikt er en svært effektiv metode å få nye givere på. Noen organisasjoner har valgt å sette ut jobben til eksterne kommersielle aktører, mens andre har valgt å gjøre verve-jobben selv.
Bistandsaktuelt har spurt norske organisasjoner om kostnader forbundet med gateverving. Å få tak i nye faddere ved å snakke med folk ansikt til ansikt, face-to-face, er den klart mest effektive måten for organisasjonene å få nye givere på.
Organisasjoner som har valgt å bruke kommersielle aktører for å hente inn viktige støttespillere har ikke ønsket å oppgi hva de betaler selskaper som Switch Communication og Face2Face for verve-jobben.
Svaret fra SOS Barnebyer, Plan Norge, Redd Barna, Strømmestiftelsen, Care og Flyktninghjelpen og Leger uten grenser er det samme: Det kan de ikke oppgi på grunn av «konkurransehensyn».
Som de organisasjonene som bruker eksternt verve-fimra vil heller ikke Leger uten grenser dele kostnader forbundet med fadderverving, men nødhjelpsorganisasjonen har valgt å gjøre jobben selv.
– Må gjøres på en ordentlig måte
– Vi har valgt å ha våre egne ververe, fordi de får bedre opplæring og tryggere jobbrammer. Ververne er hos oss lenge og får en bedre forståelse for vårt arbeid, og vi ønsker ikke unødvendig press mot våre bidragsytere eller å oppfordre til rå-salg ved bonuser.
Det sier Leger uten grensers kommunikasjonssjef Nils P. Mørk til Bistandsaktuelt. Han forteller at selgerne er fast ansatte, men at de også tar inn frilansere på kortere kampanje-kontrakter i intensive perioder.
– Nå som vi har sluttet å ta imot statlige midler, er det vanlige folk som holder liv i Leger uten grenser. Da må det gjøres på en ordentlig måte, og dét forsikrer vi oss om ved å gjøre jobben med egne medarbeidere.
– Hva er kostnaden for å ha en slik «inhouse» verveavdeling?
– Det kan vi ikke gå ut med, det er konkurransesensitiv informasjon som vi gjerne holder for oss selv. Jeg kan si at det koster litt ekstra å ha et forhold til folk som virkelig forstår hva vi driver med, men det fører igjen til at vi har stabile inntekter. At både ververe og bidragsytere er med oss lenger. Og det er en viktig del av Leger uten grensers filosofi, at vi har folk som støtter oss fast hver måned. Det er slik vi er i stand til å reagere raskt ved kriser, og være til stede der det er størst behov.
Heller ikke Unicef Norge bruker et eksternt firma til sin gate-verving.
– Våre gateambassadører er ansatte som får fast lønn. Det er ingen bonus- eller provisjonsordninger knyttet til disse ansettelsesforholdene. Vi tror at den faste tilknytningen gjør dem i bedre stand til å representere organisasjonen på en god måte, og det vil bidra til at personer vi møter på gata kan gjøre informerte valg om å støtte oss, sier kommunikasjonsrådgiver Helene Sandbu Ryeng.
– 1200 kroner per vervede
Hun forteller at Unicef Norge har 25 000 faddere totalt og at organisasjonen har rekruttert rundt 5000 nye faddere så langt i år. Utgiftene for all fadder-rekruttering i ulike kanaler som gateverving, dør-til-dør, tv-galla og digitalverving vil beløpe seg til rundt 12 millioner kroner i 2016.
– Kostnaden per rekrutterte fadder på gata ligger på rundt 1200 kroner. Faddere gir i snitt 250 kroner i måneden, dermed tar det i underkant av fem måneder å tjene inn igjen utgiften. Vi er opptatt av at de som arbeider for oss skal ha skikkelige arbeidsforhold. Det utslagsgivende for oss var likevel kvalitetssikringen av informasjon og kunnskapsnivået blant gate-ambassadørene.
– Vi mener dette blir best ivaretatt dersom de er ansatt i organisasjonen, sier Sandbu Ryeng.
– De brenner for saken
Framtiden i våre hender (FIVH) har valgt å verve medlemmer til sitt arbeid internt. Kommunikasjonssjef Sindre Stranden Tollefsen forteller at organisasjonen har en kostnad per verving på 1178 kroner.
– Dette tallet er basert på salg fra i år, da vi så langt har fått 1637 nye medlemmer. Kostnaden forbundet med denne vervingen er på til sammen 1,9 millioner kroner i år, som innbefatter alle kostnader, sier Stranden Tollefsen til Bistandsaktuelt.
Det tar Framtiden i våre hender litt over ett år å få tilbake investeringskostnaden, før den vervedes innbetalinger begynner å gå direkte inn i organisasjonens arbeid. Tollefsen sier at håpet er at et gjennomsnittlig medlem forblir bidragsyter i fem-seks år.
– Snitt-innbetalinger per medlem per måned ligger på rundt hundre kroner, sier Tollefsen og forteller at FIVH begynte med medlemsverving i 2013.
– Hvorfor har dere valgt å gjøre dette internt.
– Vi tror at de som brenner for saken gjør en bedre jobb. De som jobber hos oss har hatt et eksplisitt ønske om å jobbe for oss og med de sakene vi jobber med. De får hyppig påfyll av fagansvarlige i organisasjonen og en løpende oppdatert kunnskap om de sakene vi jobber med.
– For oss har det vært et poeng at de skal være en integrert del av felleskapet i organisasjonen og at de har gode og ryddige arbeidsforhold, og at det i sum gir et sterkt engasjement. Vi tror at det også er synlig for de potensielle medlemmene våre ververe møter ute på gata.
– Helt åpne om alle kostnader
Faddere, eller givere, som Røde Kors Norge foretrekker å omtale sine støttespillere er en «svært viktig» inntekstskilde for Røde Kors. Ifølge kommunikasjons- og markedsdirektør Øistein Mjærum vil organisasjonen få inn 136 millioner kroner fra faste givere, i år.
Dette inkluderer også givere vervet gjennom andre kanaler enn gateverving. Bare i 2015 signerte Røde Kors 23 500 nye giver-avtaler, og totalt har organisasjonen 80 000 faste givere, som i snitt gir 205 kroner hver per måned.
– Giverne våre sikrer forutsigbarhet og uavhengighet i mye av organisasjonens arbeid, både nasjonalt og internasjonalt. Sist så vi dette i forbindelse med orkanen på Haiti i oktober, hvor vi ikke fikk penger fra norske myndigheter men likevel kunne hjelpe takket være våre faste givere.
Han forteller at Røde Kors verver faddere selv fordi organisasjonen er opptatt av at de som representerer organisasjonen i møte med andre mennesker faktisk er ansatt i Røde Kors,
– At de kjenner oss, vårt arbeid både lokalt og internasjonalt og våre verdier er viktig
– Hva er kostnaden per giver, og hvor lenge forblir en gjennomsnittlig støttespiller giver til Røde Kors?
– Våre beregninger viser at kostnaden per giver vervet på gate eller dør koster rundt 1400 kroner. En fastgiverskap varer i snitt i 5-6 år.
– Er det billigere å gjøre dette arbeidet selv versus å la et eksternt firma gjøre jobben?
– Det er klart at det koster å satse på denne typen inntektsarbeid, men det er en svært god, lønnsom og effektiv innvestering i innsamlingsarbeidet. Vi er opptatt av å være helt åpne om alle kostnader og inntekter.
– I 2015 investerte vi ca 30 millioner kroner i dette arbeidet. Dette går så bra at det vil vær enda mer i 2016. Rundt 150 personer er i løpet av året ansatt på deltid som ververe og vi har seks ansatte i fulle stillinger for å lede dette arbeidet.