
SISTE NYTT: Rop om hjelp høres fra ruinene etter skjelvet i Indonesia
Tusenvis av migranter er på vei fra Latin-Amerika til USA * Valguro stanser viktig nødhjelpsarbeid i Den sentralafrikanske republikk * WHO: 95 prosent av verdens vaksiner delt ut i ti land * Afrika blir ikke korona-fri i 2021 * Storbrann i flyktningleir i Bangladesh * WHO: 28 millioner vaksinedoser er brukt * Søreide kritisk til at USA har satt Cuba på terrorliste * Piratvirksomhet økte i Guineabukta * Opprørere til angrep nær hovedstaden i Den sentralafrikanske republikk * WWF: Enorme skogområder tapt på et tiår
Tusenvis av migranter er på vei fra Latin-Amerika til USA
Karavaner med flere tusen migranter har samlet seg i blant annet Honduras. De skal reise til USA der de håper på et bedre liv under Joe Biden-administrasjonen.
Migrantene deler seg inn i mindre grupper, og mange går til fots gjennom hele Mellom-Amerika. Flere planlegger å gå gjennom Guatemala og Mexico for å nå USA.
De håper at det blir lettere å få hjelp til et bedre liv når Joe Biden trer til som USAs president 20. januar. Biden har tidligere sagt at han vil gjennomgå innvandringspolitikken til avtroppende president Donald Trump.
Torsdag hadde flere tusen møtt opp i Honduras, ifølge sosiale medier og lokale medier. Samme dag innledet Biden samtaler med myndighetene i Mexico for å diskutere samarbeidet, samt sårsakene til migrasjonen.
Migrantene sier at de blant annet flykter fra fattigdom, arbeidsløshet og gjengkriminalitet i hjemlandet. I tillegg opplevde de to ødeleggende orkaner i november.
De fleste migrantene har på seg munnbind, ifølge lokale medier. Men denne gangen blir de pålagt å vise en negativ koronatest ved grensene, noe mange ikke har muligheten til. (NTB)
Rop om hjelp høres fra ruinene etter skjelvet i Indonesia
Dødstallet stiger raskt etter jordskjelvet i Indonesia. Skjelvet skapte full panikk da de kraftige rystelsene rammet like etter midnatt.
Få timer etter skjelvet på øya Sulawesi hadde myndighetene allerede bekreftet at minst 34 var omkommet. Hundrevis er skadd. Skjelvet, som hadde en styrke på 6,2, jevnet et sykehus med jorden, og mange andre bygninger er ødelagt.
Redningsmannskap og frivillige jobbet fredag intenst for å finne overlevende i ruinene og i jordmassene.
For bare to og et halvt år siden mistet tusenvis av mennesker livet da øya ble rammet av et kraftig skjelv som også utløste en tsunami. Det nye skjelvet førte til at livredde innbyggere rømte fra hjemmene sine og strømmet ut i gatene i frykt for et like dødbringende skjelv.
Mange av de døde er funnet i byen Mamuju, opplyser Ali Rahman, leder for den lokale etaten for katastrofehåndtering.
Skjelvets episenter lå 6 kilometer nordøst for byen Majene, som ligger vest på øya, melder Reuters.
Nyhetsbyrået rapporterer at så mange som 650 personer er skadd som følge av skjelvets ødeleggelser. (NTB)
-------------------------------------
Valguro stanser viktig nødhjelpsarbeid i Den sentralafrikanske republikk
Nødhjelpsarbeidet i flere deler av Den sentralafrikanske republikk er stanset på grunn av pågående valguro og kamper, skriver Flyktninghjelpen i en pressemelding. 2,8 millioner mennesker har behov for nødvendig hjelp.
- Vi har vært nødt til å stanse operasjonene våre midlertidig i store deler av landet, i likhet med de fleste andre nødhjelpsorganisasjonene. Vi er dypt bekymret for konsekvensene for sivile med behov for hjelp, men det er rett og slett for farlig for oss å fortsette arbeidet i øyeblikket, sier landdirektør for Flyktninghjelpen, David Manan.
Det har vært økende kamper i landet i dagene før og i tiden etter det omstridte presidentvalget som tok sted 27. desember. Så sent som på onsdag denne uken gjennomførte væpnede grupper to angrep i utkanten av hovedstaden Bangui, melder nyhetsbyråer.
Gjentatte angrep mot hjelpearbeidere har tvunget mange internasjonale organisasjoner til å stenge feltkontorer og flytte ansatte over til hovedstaden, Bangui. 41 sikkerhetshendelser knyttet til hjelpearbeidet er registrert bare i løpet av den siste måneden, inkluder drap på en hjelpearbeider, fire sårede og 35 ran. (ba)
WHO: 95 prosent av verdens vaksiner delt ut i ti land
95 prosent av vaksinene som er distribuert på verdensbasis så langt, har havnet i kun ti land. Verdens helseorganisasjon (WHO) ber om mer rettferdig fordeling.
USA, Kina, Storbritannia, Israel, De forente arabiske emirater, Italia, Russland, Tyskland, Spania og Canada er landene som har mottatt 95 prosent av vaksinene som hittil er distribuert på verdensbasis.
- Vi har ganske enkelt ikke råd til å la noe land, noe samfunn, falle akterut, sa WHOs regiondirektør for Europa, Hans Kluge, torsdag.
WHO jobber for å få vaksinene distribuert til alle land, men det betyr at hvert land også må hav evne til å bidra, donere og støtte likeverdig tilgang og distribusjon av vaksinene, uttalte han.
Så langt har over 32 millioner doser med koronavaksiner blitt gitt på verdensbasis, ifølge det University of Oxford-tilknyttede nettstedet Our World in Data. (NTB)
-------------------------
14:45 - 14. januar
Afrika blir ikke korona-fri i 2021
Denne uken begynte Seychellene med korona-vaksinering. Sør-Afrika vil trolig følge etter med den første vaksineringen av helsearbeidere om noen uker. Men bare et lite mindretall av afrikanere kommer til å bli vaksinert i stor skala innen utgangen av året, mener Jean Devlin (bildet) fra analyseselskapet Control Risks. Hun talte på et webinar arrangert av Norwegian/African Business Association NABA torsdag. Pris og tilgjengelighet blir de store hindringene. Covax-samarbeidet vil bare bidra til at 20 prosent får vaksiner. Devlin mener det vil trolig bare være de mest utsatte gruppene i urbane strøk som kan regne med vaksiner i år.
På torsdag sa Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa at Den afrikanske union har sikret seg en avtale med tre vestlige firmaer om levering av 270 millioner doser, utenom Covax-avtalen. Men det er uklart om når de blir levert og om land har råd til å ta opp lånene til innkjøp som ligger på bordet.
Jackie Chimhazi, lederen for African Leadership Institute sa på NABA-webinaret at Covax ikke var tilstrekkelig, og at det vil koste 40 milliarder dollar å vaksinere 60 prosent av alle afrikanere. Hun påpekte at mange afrikanske land bruker mer penger på å betjene gjeld enn på helsetjenester. (ba)
----------------------
Storbrann i flyktningleir i Bangladesh
Flere tusen rohingya-flyktninger står uten ly etter at en massiv brann herjet en flyktningleir ved Cox Bazar i Bangladesh torsdag morgen.
Over 550 midlertidige boliger, hjemmene til rundt 3.500 mennesker, ble helt eller delvis ødelagt av flammene, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), melder Reuters.
- Ingenting er igjen. Ingenting ble reddet. Alt brant ned, sier flyktningen Mohammed Arakani.
Redd Barna mener brannen illustrerer flyktningenes dystre framtidsutsikter.
- Brannen er en avskyelig påminnelse om at barna i leirene i Cox Bazar går en dyster framtid i møte med lite bevegelsesfrihet, lite tilgang til utdanning, fattigdom og trussel om overgrep og barneekteskap, sier landdirektør i Redd Barna, Onno van Manen i en pressemelding. (NTB)
WHO: 28 millioner vaksinedoser er brukt
På verdensbasis er det så langt brukt 28 millioner vaksinedoser i vaksineringen mot covid-19, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).
De aller fleste av de vaksinerte bor i rike land. 46 land skal så langt ha begynt vaksineringen mot koronaviruset.
Bare ett av disse er et lavinntektsland, ifølge WHO.
Storbritannia var det første vestlige landet som begynte vaksineringen. Vaksinen til selskapene Pfizer og Biontech var den første som fikk nødgodkjenning i Storbritannia. (NTB)
Piratvirksomhet økte i Guineabukta
Piratvirksomheten i Guineabukta økte i 2020 og har tatt over for Somalias kyst som det mest utsatte området for piratvirksomhet, ifølge en overvåkingsgruppe.
Det ble til sammen registrert 195 tilfeller av piratvirksomhet og væpnede ran på verdensbasis, noe som er en økning fra 162 i 2019, ifølge International Maritime Bureau (IMB).
Av 135 som ble kidnappet på havet i fjor, var 130 registrert i Guineabukta på Afrikas vestkyst. Bukta strekker seg fra Angola i sør til Senegal i nord.
IBM-sjef Michael Howlett sier at oppgangen viser at pirater i Guineabukta har økt kapasiteten sin. Overvåkingsgruppen viser til at mens pirater tidligere i større grad gikk mot oljetankere, retter de seg nå mer mot å kidnappe sjømenn for løsepenger. (NTB)
Søreide kritisk til at USA har satt Cuba på terrorliste
President Donald Trumps beslutning om å terrorliste Cuba er urimelig og beklagelig, mener utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).
USAs avtroppende utenriksminister Mike Pompeo kunngjorde mandag at Cuba på nytt blir satt på lista over stater som sponser terrorisme, sammen med Iran, Syria og Nord-Korea. Han varslet samtidig skjerpede sanksjoner.
- Castro-regimet må avslutte sin støtte til internasjonal terrorisme, sa han og viste blant annet til Cubas støtte til colombianske opprørere.
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide er kritisk til beslutningen og mener terrorlistingen vil være til hinder for en positiv utvikling på Cuba.
- Trump-administrasjonens beslutning om å inkludere Cuba på listen over stater som sponser terror, er beklagelig, sier hun til NTB.
Søreide, som tidligere i uka kritiserte Trump-administrasjonens terrorlisting av Houthi-bevegelsen i Jemen, reagerer særlig på begrunnelsen Pompeo ga for å svarteliste Cuba. (NTB)
--------------------------
Opprørere til angrep nær hovedstaden i Den sentralafrikanske republikk
Opprørsstyrker i Den sentralafrikanske republikk gikk onsdag til angrep i utkanten av hovedstaden Bangui, opplyser innenriksministeren.
Tjenestemenn i FNs fredsbevarende styrker bekrefter at det har vært to angrep nær Bangui onsdag.
Ifølge innenriksminister Henri Wanzet Linguissara ble opprørsstyrkene presset tilbake av regjeringsstyrker.
Angrepene er de første nær hovedstaden siden president Faustin Archange Touadera ble kåret til vinner av presidentvalget i desember. Tilhengerne av de væpnede opprørsgruppene har erklært at de vil marsjere mot Bangui etter at valget ble gjennomført til tross for at de forsøkte å stanse valget.
Myndighetene har åpnet etterforskning mot tidligere president François Bozize, som anklages for å ha planlagt et kupp med hjelp av de væpnede opprørerne. Han avviser anklagene. (NTB)
WWF: Enorme skogområder tapt på et tiår
Industrielt landbruk og annen menneskelig virksomhet har over et tiår ført til ødeleggelse av skogområder som til sammen er større enn Norge.
Til sammen er over 430.000 kvadratkilometer gått tapt, ifølge en fersk analyse fra Verdens naturfond, WWF International. Norges areal inkludert Svalbard og Jan Mayen er til sammenligning på 385.000 kvadratkilometer.
Ifølge organisasjonen har over halvparten av skogødeleggelsene skjedd på 29 steder i Sør-Amerika, Afrika og Sørøst-Asia.
I Brasil er Amazonas-regionen og Cerrado hardest rammet. WWF peker dessuten på den bolivianske delen av Amazonas, Paraguay, Argentina og Madagaskar, samt Sumatra og Borneo som områdene i verden med mest skogødeleggelser. (NTB)