Verdensbanken: Lavere oljepriser - kutt subsidier
Lavere oljepriser vil kunne bidra til litt bedre tider for utviklingsland det kommende året, mener Verdensbanken.
I rapporten Global Economic Prospects som ble offentliggjort i går, spår banken en forsiktig økonomisk vekst i en rekke ikke-oljeeksporterende utviklingsland. De mener lav oljepris, en sterkere USA-økonomi og lave globale bankrenter bidrar i riktig retning.
Verdensbankens president Jim Yong Kim mener at utviklingsland må bli «laser-aktig fokusert på de fattige». Landene må investere i menneskelig utvikling og fjerne hindringer for privatinvesteringer.
– Privat sektor er den største kilden til nye arbeidsplasser og kan løfte millioner ut av fattigdom, sier Jim Yong Kim.
Banken mener at den lave oljeprisen bør utnyttes av flere land til å redusere bruk av statlige subsidier for å holde bensinprisene lave. Slik støtteordninger hjelper oftest ikke de fattige, men en rik middelklasse. Indonesias nye president Joko Windodo har allerede gjort dette. Med pengene spart ved å barbere bensinsubsidiene skal det nå gis gratis helseforsikring til de fattige, garantert gratis skolegang og økte pengeoverføringer til fattige familier.
India er det landet som trolig vil ha mest nytte av lave oljepriser. Den økonomiske veksten vil trolig øke fra 5,6 prosent i fjor til 6,4 prosent i år. Lave oljepriser gjør at også Brasil, Indonesia, Sør-Afrika og Tyrkia vil tjene på lavere inflasjon og en bedre betalingsbalanse. Andre land som trolig vil kunne dra nytte av lavere oljeutgifter er Senegal, Uganda, Uruguay, Honduras og Filippinene.
Selv om en rekke afrikanske land rammes av lavere råvarepriser så viser tall fra Verdensbanken offentliggjort i The Economist at konsekvensene er mindre enn tidligere fordi flere land har fått flere bein å stå på med nye industrier og næringer.