Kvinner krangler om mat de har fått utdelt i byen Agula i Tigray-regionen i mai i fjor. Det har i lang tid vært vanskelig å få inn nødhjelp i regionen, men nå sier regjeringen og TPLF at de vil innføre en våpenhvile for å møte de humanitære behovene.

Innfører våpenhvile i sultrammede Tigray

Millioner er rammet av matmangel i Tigray, Etiopia. Men nå sier landets regjering at de innfører humanitær våpenhvile på ubestemt tid i regionen. Også opprørerne vil legge ned våpnene.

Publisert Oppdatert

Siden krigen brøt ut i det nordlige Etiopia i november 2020, er tusener av mennesker drepte, og mange flere tvunget på flukt etter hvert som konflikten spredte seg fra Tigray videre til regionene Afar og Amhara.

I kunngjøringen fra regjeringen torsdag heter det at alt skal gjøres for å sikre at humanitære forsyninger kommer inn i de rammede områdene.

Krigen i Etiopia:

  • Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) kom til makten i Etiopia i 1991.

  • TPLF og tigrayene, som utgjør 6–7 prosent av Etiopias befolkning, hadde stor kontroll i Etiopia fram til Abiy Ahmed ble statsminister i 2018.

  • Abiy anklaget TPLF for omfattende korrupsjon og overgrep og skiftet ut mange sivile og militære ledere. Men i Tigray hadde TPLF fortsatt stor makt, og i september 2020 trosset TPLF Abiys forbud mot å holde valg i Tigray.

  • Angivelig skal TPLF-soldater ha tatt kontroll over militærbaser i Tigray november 2020, og Abiy svarte med en militæroffensiv, hvor regjeringsstyrkene fikk kontroll i Mekele desember 2020.

  • Det er kommet meldinger og rapporter om massakrer og massevoldtekter fra området.

  • I fjor sommer gjenerobret TPLF Mekele, og kampene har spredt seg til naboregionene Afar og Amhara.

  • Flere millioner mennesker i Tigray er rammet av ekstrem matmangel, ifølge FN. Abiys regjering har også blitt beskyldt for hindre leveranser av nødhjelp til regionen.

    Kilde: NTB

Den væpnede bevegelsen TPLF – Tigray-folkets frigjøringsfront – sier fredag at de slutter opp om våpenhvilen.

Ber om raske leveranser

I en uttalelse sendt til nyhetsbyrået AFP sier TPLF at de er villige til å innføre våpenhvile umiddelbart. Samtidig ber de Etiopias regjering om å raskt få inn nødhjelp.

Vestlige land, som lenge har presset på for en våpenhvile, er positive til at partene nå legger ned våpnene inntil videre.

Da krigen begynte, hadde TPLF regjeringsmakten i regionen Tigray. Statsminister og fredsprisvinner Abiy Ahmed sendte styrker til området for å fjerne TPLF fra region-ledelsen.

Abiys offensiv var angivelig et svar på angrep på leirer tilhørende regjeringsstyrkene.

400 000 flyktninger

Krigen har utløst en humanitær krise, og begge parter anklages for grove brudd på menneskerettighetene. Over 400 000 mennesker er blitt interne flyktninger, og FN sa i januar at nesten 40 prosent av befolkningen i Tigray lider av ekstrem matmangel.

Årsaken var blokaden som i praksis er innført rundt den krigsherjede regionen, ifølge Verdens matvareprogram (WFP).

– Det har aldri vært distribuert mindre mat i Tigray, og lagrene av mat og drivstoff er nå nesten helt tømt, advarte FNs nødhjelpskontor OCHA.

Samtidig med krigen og matmangelen i Tigray er andre deler av Etiopia rammet av alvorlig tørke.

Powered by Labrador CMS