Ugandas helseminister Jane Ruth Aceng kunngjorde at ebolautbruddet er over onsdag denne uken. Foto: Chine Nouvelle / SIPA / Shutterstock / NTB
Ugandas helseminister Jane Ruth Aceng kunngjorde at ebolautbruddet er over onsdag denne uken. Foto: Chine Nouvelle / SIPA / Shutterstock / NTB

Uganda har klart det igjen: Ebolautbruddet erklært over

Ebolautbruddet i Uganda er offisielt over etter fire måneder med strenge tiltak. Med over 50 døde har utbruddet vært det nest dødeligste i det østafrikanske landets historie.

Publisert

– Uganda har på nytt bevist at til og med de farligste virusene kan bekjempes av dedikerte helsearbeidere. Dette er ikke bare en suksess for Uganda, det er en global suksess, sa Verdens helseorganisasjons representant i Uganda, Yonas Woldemariam, på en pressekonferanse i byen Mubende.

Mubende har vært episenteret for utbruddet i Uganda, som har tatt livet av mer enn 50 mennesker siden det startet i september.

Totalt er 164 tilfeller blitt oppdaget i ni ulike distrikter, før det onsdag ble erklært over siden det da hadde gått 42 dager siden det forrige tilfellet ble oppdaget, melder CNN.

Stoppet utbruddet uten vaksine

De siste månedene har ugandiske helsemyndigheter respondert med blant annet sporing av nærkontakter, beredskapsteam og isolasjonssentre.

– Verdens helsesystemer vil lære av og følge Ugandas eksempel, slik at ikke ebola anses for å være så skummelt og ødeleggende, sa Woldemariam fra Verdens helseorganisasjon på pressekonferansen.

Frykten for viruset har vært stor etter at over 11 300 mennesker døde som følge av det svært alvorlige ebolautbruddet som herjet i Vest-Afrika mellom 2014 og 2016.

Det førte også til ekstra bekymring at det var Sudan-varianten som spredte seg i Uganda. For mens det finnes en vaksine mot virusvarianten zaire, gjør det foreløpig ikke det mot Sudan-varianten. Uansett er faren over for denne gang.

Powered by Labrador CMS