Tusener protesterte i Somalias hovedstad Mogadishu i går. Demonstrantene var tydelig på at den omstridte havneavtalen mellom Etiopia og Somaliland, som erklærte seg uavhengig fra Somalia i 1991, er ugyldig i henhold til Somalias grunnlov.

Somalia:

Nye massive protester mot omstridt havneavtale på Afrikas Horn

– Det er Etiopias ansvar å rydde opp i dette rotet, sier Somalias informasjonsminister.

Publisert Oppdatert

Tusener av mennesker tok til gatene i Somalias hovedstad Mogadishu i går.

Demonstrantene protesterte mot den nylig inngåtte og omstridte havneavtalen mellom Etiopia og Somalias utbryterregion Somaliland, ifølge Shabelle.

Nettavisen melder at høytstående myndighetspersoner, inkludert innenriksminister Ahmed Moalim Fiqi, en rekke parlementsmedlemmer, samt Mogadishus ordfører Yusuf Hussein Jimaale deltok i demonstrasjonen.

Avtalen, en Memorandum of Understanding (MoU), er oppsiktsvekkende fordi Somalia betrakter Somaliland som en region i Somalia, og fordi ingen andre land har anerkjent Somaliland som selvstendig stat. Signeringsseremonien i Addis Abeba satte umiddelbart tonen for mellomstatlige forbindelser på Afrikas Horn i det nye året

Som Panorama tidligere har omtalt, har Somalias president hjemkalt Somalias ambassadør til Etiopia og signert en lov som skal ugyldiggjøre avtalen der Etiopia skal få tilgang til 20 kilometer av den strategiske kysten mot Rødehavet.  I bytte vil Somaliland få en aksjepost i det statseide flyselskapet Ethiopian Airlines – og, ifølge Somalilands president, motta en formell anerkjennelse som en suveren stat.

Demonstrantene: «Tilhører Somalia»

Somalias president har uttalt at loven er «en illustrasjon av vår forpliktelse til å ivareta vår suverenitet og Somalias territorielle integritet i henhold til internasjonal lov». Stig Jarle Hansen, professor ved Norges biovitenskapelige universitet har sagt til Panorama at  «intensjonsavtalen krenker somalisk suverenitet.»

Havnen i Berbera, driftet av det dubai-baserte selskapet DP World, kan bli blant de viktigste på Afrikas Horn – dersom den omstridte havneavtalen mellom Etiopia og Somaliland gjør at varer til og fra Etiopia skal fraktes gjennom Somaliland, i stedet for via Djibouti.

Somaliske myndigheter skal ifølge Finacial Times ha rettet en formell henvendelse til etiopiske myndigheter, hvor de bes om «å rive i stykker» intensjonsavtalen.

– Det er Etiopias ansvar å rydde opp i dette rotet. Dersom de anerkjenner Somaliland som uavhengig stat, kan det bidra til et sammenbrudd som vil påvirke hele kontinentet, sier Somalias informasjonsminister Daud Aweis til den britiske storavisen.

 Demonstrantene som tok til gatene i Mogadishiu i går anklaget Etiopia for å blande seg inn i Somalias indre anliggender og samtidig forsøker å splitte det somaliske folket. I folkehavet kunne man, ifølge Shabelle, plakater hvor det sto «Somali tilhører Somalia» og «våre hav er ikke til salgs»  – og demonstranetene kom samtidig med en bønn til det internasjonale samfunnet om å gripe inn og stoppe Etiopias aggresjon. 

Den østafrikanske samarbeidsorganisasjonen IGAD har uttrykt «dyp bekymring» over spenningene mellom Etiopia og Somalia i kjølvannet av avtalen, og advarer om at den kan bidra ytterligere til å true stabiliteten på Afrikas Horn. 

Somaliske sikkerhetstyrker ble satt inn for å opprettholde love og orden under demonstrasjonen, som skal ha foregått fredelig, uten noen form for voldshendelser.

Powered by Labrador CMS