
"Ebola-dødsfallene er bare en del av tragedien"
Mens ebola-viruset sprer seg i et dødelig tempo, ødelegges økonomiene og helsestrukturene i de fattige landene som er hardest rammet. Verdens helseorganisasjon (WHO) varsler nå at utbruddet er ute av kontroll.
Over 2000 mennesker har dødd siden det første tilfellet av ebola ble registrert tidligere i år. Det finnes verken helsepersonell eller sykehussenger nok til å behandle de som er smittet. Epidemiener ute av kontroll, varsler WHO. Samtidig kansellerer flyselskaper reiser til Liberia, Guinea og Sierra Leone. Matprisene går i været, matlagrene tømmes, grenseposter er stengt, utenlandske arbeidere flykter hjem og prosjekter som skulle stimulere økonomisk vekst stopper opp.
- Viruset sprer seg som ild i tørt gress. Ebola truer selve eksistensen til Liberia, sa landets forsvarsminister Brownie Samukai da han orienterte FN nylig.
Åtte afrikanske land har registrert tilfeller av det fryktede Ebola-viruset. For Liberia, Guinea og Sierra Leone er ebola i ferd med å ødelegge både statsstrukturer, handel og økonomisk vekst. Hardest rammet er Liberia. WHO sier prislappen bare for nødhjelpsarbeidet i de tre landene vil ligge på 70 milliarder dollar de neste månedene. Det kan være for lite – for sent.
"Ebola truer selve eksistensen til Liberia"
Men som NUPI-forsker og Liberia-spesialist Morten Bøås påpeker, dødsfallene og de påkjenningene sykdommen skaper er bare en del av tragedien.
- Det som skjer får følger fra alt til lokalsamfunn til statsstrukturer. I Liberia ser vi en helsesektor som er i ferd med å kollapse, sier Bøås.
Knalldyre epidemier
Center for Global Development har regnet ut hvor mye det kostet da SARS-utbruddet herjet i Asia på begynnelsen av 2000-tallet. Totalt var det 8500 tilfeller og 800 dødsfall som følge av utbruddet. Helseekspert ved instituttet , Mead Over, sier til Bistandsaktuelt at prislappen per dødsfall ble regnet ut til å være 4,7 millioner dollar per tilfelle.
- Dette er selvsagt ikke bare det økonomiske tapet grunnet 8500 syke mennesker. Det handler om handel, turisme og hvor lang tid det tok før den økonomiske aktiviteten kom igjen, sier Mead Over.
Nå er det stor forskjell på økonomiene i Asia og de tre landene som er hardest rammet i Vest-Afrika. Både Liberia, Sierra Leone og Guinea er definert som sårbare stater. Det er bare drøyt ti år siden de to første avsluttet blodige borgerkriger. Men det er store, skjulte økonomiske kostnader bak tragedien.
- Dersom det som skjer fører til at Liberias befolkning mister helt troen på demokratiet og snur seg mot sine ledere er det et stort skritt tilbake, både for Liberia og det afrikanske kontinentet, sier Mead Over.
Sierra Leone, som har noen av verdens vakreste kystlinjer, har jobbet knallhardt for å riste av seg borgerkrigs-imaget og bygge opp turismen i landet.
- Det bittelille man hadde bygget opp i turistsektoren går rett vest med dette ebolautbruddet. Hvor mye dette vil koste til slutt vet vi ikke enda, sier Bøås til Bistandsaktuelt.
Vet ikke prislappen
NUPI-forskeren er mest bekymret for situasjonen i Liberia. Det er dyp mistillit mellom regjeringen og folket. Mange tror Ebola er noe regjeringen har funnet på. Da utbruddet ble kjent, var det ikke lang tid før president Ellen Sirloif Johnson gikk ut og forsikret om at Ebola-utbruddet ikke var noe problem. Det stemte ikke.
- Hvis ikke de som har ansvar for å styre et land, ikke klarer å agere slik at de i hvert fall ikke reduserer tilliten så får man en enorm ryktebørs. Folk stoler ikke på det som kommer fra myndighetshold, sier Bøås.
Til tross for at 12 av 13 distrikter i Sierra Leone er rammet av ebola, ser det ut til at langt klarer å håndtere krisen bedre enn Libera. FAFO-forsker Ingunn Bjørkhaug var i ebola-rammede områder da første tilfellet ble kjent tidligere i år. Hun sier folk var skeptiske, og ristet på hodet av helserådene som ble sendt ut for å begrense smitte. Helsesektoren i Liberia var svært sårbar fra før. Nå er systemet i ferd med å kollapse helt.
-
Les mer: 20 000 kan dø i løpet av tre måneder
- Mange har mistet tilgang til helsehjelp for andre problemer, fordi all oppmerksomhet er rettet mot ebola – eller at sykehusene simpelthen er stengt. Det er mange dødsfall i skyggen av ebola-viruset. Folk dør av sykdommer som i utgangspunktet ville vært enkle å kurere, sier FAFO-forsker Ingunn Bjørkhaug.
"Ebola-utbruddet kan ødelegge for hva man har forsøkt å bygge i Liberia siden borgerkrigen sluttet i 2003"
Bøås er enig i at helsesektoren er i fritt fall. Mange snakker også om at Liberia vil kollapse.
- Hva betyr det?
- At sentrale offentlige institusjoner ikke er i nærheten av å fungere normalt. Vi ser det med helsearbeidere som ikke kommer på jobb fordi de ikke stoler på sikkerhetstiltakene fra regjeringens side. Hvis dette får spre om seg kan dette også komme til å omfatte flere andre statlige institusjoner, samtidig som det kan tære voldsomt på det lille som er igjen av tillitt og vi risikerer å se flere voldelig opptøyer, sier Bøås og legger til:
- Ebola-utbruddet kan ødelegge for hva man har forsøkt å bygge i Liberia siden borgerkrigen sluttet i 2003.
Veiskille
Økonomiene i de tre hardest rammede landene var sårbare i utgangspunktet. Flere håper at det er mulig å redde stumpene av økonomiene med 12-punkts planen til WHO. Men det er mye som skal klaffe om det skal gå
- Ebolautbruddet har akutte makroøkonomiskme og sosiale konsekvenser i land som allerede var svært sårbare, sier kommunikasjonsdirektør i Det internasjonale Pengefondet i en pressemelding.
Det arbeides nå for å kartlegge de økonomiske konsekvensene. – Hva vi vet er at det trolig at de økonomiske veksten vil gå kraftig ned i landene som er hardest rammet, sier han.