
Statsløse i et land på randen av krig
Over en halv million mennesker er blitt statsløse i Sudan. Mens det bombes og kriges er det ingen avklaring i spørsmålet om statsborgerskap til personer Khartoum mener er fra Sør-Sudan
I begynnelsen av april skulle president Salva Kiir og president Omar al Bashir møtes for å formalisere en avtale om rettigheter til om lag en halv million sør-sundanesere som har bodd de siste tiårene i nord. De fleste av dem flyktet fra krigshandlinger i Sør-Sudan, mange av dem er født og oppvokst i Nord.
Stridstemaet om statsborgerskapet til denne gruppen var ett av de uløste spørsmålene før løsrivelsen i fjor. De siste månedene har det vært et forhandlingsspørsmål – og flere håpet på en formell løsning tidlig i april – i stedet har situasjonen gått fra ille til verre. I en situasjon preget av stadig mer aggressiv retorikk, bombing og humanitære katastrofer har situasjonen for flyktningene fra sør kommet langt ned på agendaen.
Eskalering
Sudan har den siste uka bombet mål nær oljefeltene i Sør-Sudan. Sør-Sudan har tatt kontroll over Heglig-området der Sudan har sin strategisk viktige oljeproduksjon - torsdag svarte Khartoum-regimet med å bombe Heglig.
- Vi oppfordrer begge parter til å trekke sine styrker tilbake til der de sto før den siste opptrappingen. Vi oppfordrer dem også umiddelbart til å fjerne de siste hindre slik at grenseovervåkingsmekanismen, som de er enige om å etablere, kan bli operasjonell, sier utenriksminister Støre i en pressemelding.
Det store spørsmålet mange stiller seg er om dette er dråpen som skal til før full krig er et faktum.
For de som 8.april mistet sitt statsborgerskap er situasjonen håpløs. De kan ikke reise noen steder fordi de mangler pass og i mange tilfeller også gyldige ID-papirer.
- Dette er grove brudd på menneskerettighetene, sier norsk-sudanske Pio Ding og legger til:
- Det er kommet rapporter om trakassering av folk som kommer fra sør.
Ding er dypt bekymret for venner og familie som er havnet i en umulig situasjon. – Dette er en politisk situasjon man må finne en løsning på.
Returnerer til "ingenting"
Politikere som er på høyresiden av Bashirs regjerende parti tar til orde for at det er på tide å starte deportasjonen av de statsløse søringene. Enn så lenge er det en umulig situasjon for de som er strandet i Sudan – uten pass, uten gyldige identifikasjonspapirer.
Forhandlingsleder Thabo Mbeki har også tatt opp situasjonen til de nå statsløse søringene med både Salva Kiir og Bashir. Men etter bombingen i Unity state er forhandlingene i Addis Abeba stoppet på ubestemt tid.
For de som sitter i Nord er eneste muligheten de har å reise sjøveien eller landeveien. Da trengs ikke identifikasjonspapirer. Regntiden gjør imidlertid at det om korte uker vil være tilnærmet umulig å ta seg frem i Sør-Sudan.
- Og når de kommer dit, mange til et sted de aldri noensinne har vært, hva da? Mange av de som har reist til Sør opplever også å komme tilbake til ”ingenting”, sier Ding.