Kenya, som er blant de landene som har flest flyktninger, har varslet at de vil stenge gigantleiren Dadaab ved grensen til Somalia. Leiren har eksistert i over 25 år.

Flyktningkrisen: Disse landene tar i mot flest

Mens europeiske politikere gjør hva de kan for å minske flyktningstrømmen, er det ett land som har tatt i mot tre ganger Oslos befolkning.

Publisert

I 2015 var det 169 land i verden som hadde tatt i mot flyktninger. 84 prosent av dem ble tatt i mot i den fattige delen av verden, meldte organisasjonen OXFAM i forrige uke.

Nå presenterer FNs høykommissær de landene som har den høyeste flyktningbefolkningen i verden.

Her er topp 10-listen:

Tyrkia: 1, 838 millioner

Pakistan: 1,540 millioner

Libanon: 1,172 millioner

Iran: 979 441

Etiopia: 702 467

Jordan: 664 102

Kenya: 552 272

Uganda: 428 397

Tsjad: 420 774

Sudan: 322 638

I mange av landene har leirene blitt til permanente bosettinger. I Sudan og Tsjad har internt fordrevne og flyktninger hatt opphold i leirene siden 2003. I Kenya har somaliske flyktninger hatt tilhold i gigantleiren Dadaab i over 25 år. For mange syrere som har flyktet fra krigen i hjemlandet er også livet satt på vent. Mange har allerede ventet i årevis i Tyrkia, Libanon og Jordan.

Seniorrådgiver Paal Nesse i Flyktninghjelpen påpeker at flyktningstatusen forsvinner fra statistikken når det blir innvilget asyl i eksempelvis Norge. I fattige land er det slik at man får en midlertidig status. Det er ingen individuell vurdering og for mange blir det såkalte midlertidige oppholdet årelangt.

- Mange konflikter er fastlåste og langvarige og folk blir sittende på vent. Folk blir rett og slett sittende i flyktningkø. Det er mange syrere i denne statistikken, sier Nesse.

Må ta større ansvar

FNs flyktningkonvensjon ble vedtatt i juli for 65 år siden. Nå er rekordmange 65 millioner mennesker på flukt, men stadig flere flyktninger møter stengte dører. I landene som har tatt imot flest er kapasiteten mer enn sprengt.

- Regjeringer verden over er preget av handlingslammelse og ansvarsfraskrivelse, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland i en pressemelding.

Flyktninghjelpen ber om økt innsats for å finne politiske løsninger på dagens konflikter.

- Det høye antallet mennesker på flukt reflekterer ikke bare den eksplosive krigen i Syria, men også at diplomater og politikere mislykkes med å løse langvarige konflikter i Afghanistan, Somalia og Kongo. Globale og regionale stormakter må ta større ansvar for å sikre at konflikter og overgrep ikke eskalerer og vedvarer over lang tid, sier Egeland.

Powered by Labrador CMS