Wedad Abdelaal (t.h.) og ektemannen Ammar ved sengen til den ni måneder gamle sønnen Khaled på Nasser-sykehuset i Khan Younis.

Gazas barn kjemper en desperat kamp – Israel nekter å slippe inn nødhjelp

Den lille palestinske gutten gråter. I halvparten av sitt korte liv har han hatt diaré, nå er han dehydrert og svak. En gul slange festet til hånden holder ham i live.

Publisert Sist oppdatert

Khaled er ni måneder gammel og veier knapt 5 kilo, halvparten av hva en frisk baby på hans alder burde veie. På barneavdelingen ved Gazas største gjenværende sykehus kan moren Wedad Abdelaal bare se på mens legene prøver å redde sønnens liv.

Khaled ble innlagt for en uke siden. Nå får han ernæring gjennom en sonde i hånden, samt kosttilskudd og melk på flaske hver tredje time eller oftere. Den 31 år gamle moren føler seg hjelpeløs og frykter at det ikke er nok.

– Jeg skulle ønske de kunne gi oss mat hver time. Han venter utålmodig, men sykehuset har så lite, forteller hun.

Hungersnød truer

Israels blokade av nødhjelp er nå inne i sin tredje måned, og lagrene i Gaza er i ferd med å tømmes. Hungersnød og sykdom truer de rundt 2,2 millioner palestinerne der, og over halvparten av dem er barn.

– Blokaden ødelegger oss, sier Abdelaal. Hun er også bekymret for de fire andre barna sine, som er i alderen fire til ni år. De sitter nå med tomme gryter i teltet som har vært familiens hjem siden de ble drevet på flukt fra Rafah tidligere i krigen.

En rekke av Gazas sykehus er ødelagt i israelske angrep, men de gjenværende forsøker etter beste evne å holde det gående.

Foruten daglig å ta imot en jevn strøm av ofre fra nye israelske angrep, har de også behandlet tusenvis av barn for underernæring de siste månedene.

Barna visner bort

Etter halvannet år med konstante angrep, der de gang på gang er drevet på flukt, ser foreldre som Abdelaal hvordan barna nå sakte visner bort.

FN opplyser at deres matlagre i Gaza er tomme, og markedene er også i ferd med å tømmes. Prisene på det som fortsatt lar seg oppdrive er utenfor rekkevidde for de aller fleste.

Ifølge FN er over 80 prosent av Gazas innbyggere helt avhengige av mat utenfra, men Israel slipper ingenting inn.

Suppekjøkken drevet av frivillige har lenge bidratt til å holde liv i tusenvis, men også de må nå stenge. Tusenvis av barn og voksne slåss utenfor de få som fortsatt holder åpent, og stadig kommer det rapporter om plyndring av det vesle som måtte være igjen av forsyninger.

Bakeriene har stengt, mel finnes ikke lenger. Israelske bulldosere har rasert drivhus og avlinger, og mangel på drivstoff gjør at pumper og vannforsyning har stanset opp.

– Levende mareritt

Den internasjonale kritikken av Israel er massiv. Sist uke anklaget nærmere 40 land, blant dem Norge, Israel for brudd på FN-pakten og krigens folkerett ved å nekte å slippe inn nødhjelp til palestinerne i Gaza.

– Den humanitære situasjonen har blitt et levende mareritt, sa statssekretær Andreas Kravik (Ap) i det norske innlegget.

Israels forsvarsminister Israel Katz har vært helt åpen på at nødhjelpsblokaden er innført for å legge press på Hamas, og det samme har andre israelske ledere sagt.

Israel hevder også at Hamas i stor grad tok kontroll over nødhjelpen som tidligere slapp inn, noe FN og hjelpeorganisasjoner har avvist.

Kamp for å overleve

For Wedad Abdelaal og barna er hver eneste dag en kamp for å overleve. Lille Khaled får nå hjelp på sykehuset i Khan Younis, men fire år gamle Maria og sju år gamle Ahmed viser også tegn til underernæring.

Ahmed veier bare 8 kilo, og beina hans syns gjennom huden. Kun barn under seks år får tilbud om kosttilskudd ved helsesentre, dersom det i det hele tatt er noe å oppdrive.

Wedad Abdelaal viser fram de fem barna sine, som alle bærer tydelig preg av underernæring. Det er en skjebne de deler med titusenvis av barn på Gazastripen, der Israels nødhjelpsblokade nå har gått inn i sin tredje måne.

Maria har også gått ned i vekt, men moren vet ikke hva jenta veier. Det fins ingen vekt å veie henne på.

– Barna mine har blitt så skjøre, de er som kyllinger, sier hun.

Familien har lenge vært avhengige av mat fra suppekjøkken, og de gangene de får tak i noe annet å spise har det vært vanskelig å tilberede maten i teltet. Det fins ikke gass å oppdrive, og det er både slitsomt og risikabelt å sanke ved eller plast å brenne, forteller hun.

Abdelaals mann Ammar har en hjertelidelse og makter ikke å hjelpe barna med å skaffe mat.

– Vi sitter i teltene våre og venter på døden, sier han.

Dramatisk økning

Over 9000 barn har blitt innlagt eller har fått behandling for akutt underernæring i Gaza siden nyttår, ifølge FNs barnefond (Unicef).

Økningen har vært dramatisk etter at Israel innførte blokade 2. mars. Den måneden økte antallet barn som fikk behandling med 80 prosent, sammenlignet med måneden før.

Nå er krisen fullkommen. Nesten halvparten av de rundt 200 ernæringssentrene i Gaza har måttet stenge dørene, de gjenværende er i ferd med å gå tomme.

Samtidig står flere tusen lastebiler med forsyninger langs grensa, men Israel nekter å slippe dem inn.

– Dømt til døden

– Vi kommer til å se flere tilfeller av den farligste formen for underernæring. Vi kommer også til å se at flere barn dør, noe som kunne ha vært forebygd, sier Unicefs talsperson Jonathan Crickx.

På Nasser-sykehuset der lille Khaled nå får hjelp, får nå bare de aller mest kritiske tilfellene hjelp, bekrefter legen Yasser Abu Ghaly.

– Hvis vil skulle legge inn alle som lider av akutt underernæring, ville vi ha trengt hundrevis av senger. Men vi kan uansett ikke hjelpe mange, vi har ingenting å tilby lenger, sier han.

For barn med kroniske sykdommer får mangelen på mat særlig alvorlige følger, sier barnelegen Ahmed al-Farrah.

– De er dømt til døden, sier han.

Powered by Labrador CMS