Yoweri Museveni har vært president i Uganda de siste 37 årene og slutter opp om en omstridt lov som åpner for dødsstraff for homofile.

Uganda:

Nasjonalforsamlingen har vedtatt omstridt antihomofililov

De folkevalgte i Uganda har vedtatt en revidert versjon av en omstridt lov som åpner for dødsstraff for homofile. Loven får støtte av president Yoweri Museveni.

Publisert

I henhold til loven kan enkelte seksuelle handlinger mellom personer av samme kjønn straffes med døden, mens «promotering» av homofili kan straffes med opptil 20 års fengsel.

En tidligere versjon av den samme loven ble vedtatt i 2014. Det resulterte i sterke internasjonale protester og kutt i bistanden til landet. Loven ble senere opphevet av landets grunnlovsdomstol.

I mars vedtok nasjonalforsamlingen med overveldende flertall på nytt en tilsvarende lov, nok en gang til sterke internasjonale protester fra blant andre FN, EU og USA.

Les også: Presidenten sier «kanskje» til dødsstraff for homofile i Uganda

Mindre endringer

Ugandas president Yoweri Museveni ba imidlertid om enkelte mindre endringer i lovteksten og sendte den tilbake til de folkevalgte, som vedtok den reviderte versjonen tirsdag.

Blant punktene som er fjernet i den nye versjonen av loven, er et pålegg om å melde fra dersom man får kjennskap til såkalt «homoseksuell aktivitet». Heretter pålegges ugandere bare å melde fra dersom mindreårige er involvert i slik aktivitet.

Les også: Ugandas president ber Afrika om å «redde verden fra homofili»

Tilbakeviser kritikk

78 år gamle Museveni, som har vært president de siste 37 årene, har tilbakevist den internasjonale kritikken. Han anklaget nylig vestlige land for «å forsøke å påtvinge andre folk sin egen praksis».

Før tirsdagens avstemning advarte også presidenten i nasjonalforsamlingen, Anita Among, de folkevalgte mot å lytte til den internasjonale kritikken.

– La oss beskytte ugandere, la oss beskytte våre verdier, la oss beskytte dyden vår. Vi har en kultur å beskytte, den vestlige verden får ikke styre over Uganda, sa hun.

Powered by Labrador CMS