Et homofilt par i Uganda gjemmer seg innendørs bak et Pride-flagg 25. mars, få dager etter at landets parlament gikk inn for et enda strengere lovverk mot seksuelle minoriteter og kjønnsminoriteter.

Presidenten sier «kanskje» til dødsstraff for homofile i Uganda

President Yoweri Museveni (78) hadde frist til å bestemme om Uganda skulle få en av verdens aller strengeste lover mot skeive torsdag. Nå er det klart at han verken godkjenner eller avviser loven – han ønsker nemlig at den skal bli enda strengere først, ifølge talsperson.

Publisert Oppdatert

– Ugandas president Yoweri Museveni støtter lovforslaget, som er blant verdens hardeste anti-lhbtq-lovgivninger, men vil sende det tilbake til parlamentet for styrking, sa Denis Hamson Obua fra regjeringspartiet på pressekonferansen torsdag kveld, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Presidenten hadde da frist for å signere, bruke vetoretten sin mot eller sende tilbake lovforslaget, som Ugandas parlamentet nesten enstemmig vedtok 30 dager før.

Etter et møte mellom presidenten og hans partifeller fra National Resistance Movement i parlamentet torsdag, ble de enige om å i prinsippet godta loven, men at enkelte punkter må «forsterkes og styrkes i tråd med partiets gode praksis», ifølge Obuas uttalelse.

Sandor Lyle i presidentens presseteam skriver derimot på Twitter at beslutningen ikke skyldes innvendinger mot straffene, men mot hva som skjer med «rehabiliteringen av personer som tidligere har vært engasjert i homofili, men som ønsker å leve et normalt liv igjen».

Les også: Når skal Norge avslutte kjærlighetsforholdet til Ugandas diktatoriske regime?

Kontroversielt lovforslag

Bare to av de totalt 389 folkevalgte stemte imot lovforslaget 21. mars.

Forslaget, som nå skal behandles på nytt, innebærer blant annet dødsstraff for «grove homofile handlinger» og lange fengselsstraffer bare for «forsøk på homofili». Dette kommer på toppen av det som allerede er ett av Afrikas strengeste lovverk, med livstid i fengsel for sex mellom personer med samme kjønn.

– Promotering av homofili og rekruttering av barn til homofili har skylden for økt grad av homofili i Uganda, sa komitéleder for juridiske og parlamentariske spørsmål Hon. Robina Rwakoojo da hun begrunnet lovforslaget i parlamentet i mars.

Dette er anti-homofililoven:

  • Fortsatt livstid i fengsel for sex mellom personer med samme kjønn, men nå dødsstraff dersom det involverer «grove homofile handlinger», deriblant sex med en hiv-positiv, voldtekt, sex med trusler, misbruk av autoritetsposisjon, sex med mindreårig, person over 75 år eller med en med fysisk eller psykisk funksjonsnedsettelse.
  • Inntil 20 års straff for promotering av homofiles rettigheter.
  • Forbud mot utleie av bolig til skeive med inntil ti år i fengsel som straff. Forbud mot utleie til organisasjoner som støtter skeive med inntil 20 års fengselsstraff.

Kilder: Ugandas parlament, Reuters og Al Jazeera

Anspent situasjon

Det har vært knyttet stor spenning til hva presidenten ville bestemme seg for torsdag.

Med en godkjenning ville Museveni kunne motta støtte fra parlamentet og blant mange velgere, men samtidig møte mulige internasjonale sanksjoner.

Rettighetsaktivister og amerikanske myndigheter har nemlig kalt forslaget ett av de strengeste i verden, en rekke FN-eksperter og medlemmer av EU-parlamentet har fordømt det og Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt har uttalt at hun er dypt bekymret.

Om Museveni derimot hadde brukt vetoretten sin, kunne han risikert uro og svekket popularitet i parlamentet og blant velgere, men samtidig fått støtte internasjonalt.

Kan påvirke norsk-ugandisk samarbeid

– Dersom anti-homofililoven blir vedtatt, må vi vurdere hvordan det vil påvirke samarbeidet med ugandiske myndigheter, sa utenriksminister Anniken Huitfeldt til Panorama forrige måned.

Senest i september i fjor var representanter fra den ugandiske regjeringen i Norge for å diskutere hvordan stat-til-stat-samarbeidet på likestilling skulle se ut, et arbeid som nå er under utvikling.

Powered by Labrador CMS