En kvinne holder et barberblad etter å ha omskåret fire jenter i en landsby i Kenya. Til tross for at praksisen har vært forbudt i landet siden 2011 er kvinnelig kjønnslemlestelse fortsatt utbredt på deler av landsbygda i Kenya. I forrige uke ble en politimann som hjalp noen unger jenter angrepet og drept av en rasende mobb.
En kvinne holder et barberblad etter å ha omskåret fire jenter i en landsby i Kenya. Til tross for at praksisen har vært forbudt i landet siden 2011 er kvinnelig kjønnslemlestelse fortsatt utbredt på deler av landsbygda i Kenya. I forrige uke ble en politimann som hjalp noen unger jenter angrepet og drept av en rasende mobb.

Kenya:

Politimann hjalp kjønnslemlestede jenter – ble steinet av rasende mobb

En politimann som hjalp jenter som var ofre for kjønnslemlestelse ble selv drept da rasende mobb angrep politiet i Kenya. Aktivister og lokale ledere fordømmer mordet og sier det er et tilbakeslag i kampen mot kvinnelig omskjæring.

Publisert Oppdatert

Politiet i Elgeyo Marakwet-fylket, i Rift-dalen øst i landet, hadde brakt en gruppe jenter som nettopp hadde blitt kjønnslemlestet til sykehuset da de, ifølge The Guardian, ble angrepet av en gruppe unge menn.

«Rasende ungdom raidet politistasjonen i et forsøk på å få tak i jentene, som hadde blitt reddet av politiet etter at de hadde blitt kjønnslemlestet. De overmannet betjenten som var på vakt og steinet ham til døde før de brente kroppen hans», skriver det statseide nyhetsbyrået Kenya News Agency.

Ifølge Peter Mulinge, som er politisjef i området, var det seks jenter som ble bragt til et lokalt sykehus før angrepet på politiet i forrige uke. Han opplyser at jentene fortsatt får behandling.

Etter angrepet stakk gruppen med menn av og tok angivelig med seg våpen og ammunisjon de fant på politistasjonen.

Kvinnelig kjønnslemlestelse

  • Kvinnelig kjønnslemlestelse (FGM) innebærer alle inngrep som medfører å forandre eller skade kvinnens kjønnsorgan av ikke-medisinske årsaker.
  • Praktiseres i rundt 30 land, hovedsakelig i Afrika og Midtøsten. En rekke land har lover som forbyr praksisen. Det anslås at over 200 millioner jenter og kvinner lever med følgene av FGM i dag.
  • De fleste inngrepene skjer før fylte 15 år.
  • Kan føre til infeksjoner, cystedannelser, skader på urinrør og blære, ufrivillig barnløshet, komplikasjoner ved fødsel og psykologiske problemer.
  • FN og andre organisasjoner arbeider for å eliminere praksisen, inkludert gjennom bærekraftsmål 5.

Også Amos Kimutai, en lokal katolsk prest, ble angrepet da han forsøkte å beskytte unge jenter. Ifølge Kenya News Agency passer presten nå på rundt 60 jenter som har søkt tilflukt en lokal kirke for å unngå å bli utsatt for kjønnslemlestelse. 

– Sjokkerende

– Det er sjokkerende og nedslående at vi i det 21. århundre opplever at en politibetjent, som redder jenter som blir utsatt for denne inhumane praksisen, blir drept, sier Tony Mwebia til The Guardian. 

Mwebia er grunnlegger og sjef for den ideelle organisasjonen Men End FGM Foundation. Organisasjonen jobber særlig med å få menn og gutter til å ta avstand fra kjønnslemlestelselse.

Kvinnelig kjønnslemlestelse, som i Kenya kalles «the cut», er ulovlig, men fortsatt ganske vanlig i flere områder. 

FN anslår at rundt fire millioner jenter blir utsatt for overgrepet hvert år. Til tross for en omfattende innsats for å bekjempe praksisen er den fortsatt utbredt i rundt 30 land, hovedsakelig i Afrika og Midtøsten. 

Kurser menn

Tony Mwebia sier til The Guardian at organisasjonen hans har kurset rundt 500 menn som aktivt jobber mot kjønnslemlestelse. Han forteller at de fleste menn reagerer med vemmelse når de får se video av hva som faktisk skjer når jenter utsettes for praksisen. 

– De blir fortalt at det vil gjøre kvinner mer modne og forhindre utroskap. Menn blir også fortalt at de vil tape ansikt og miste respekt i lokalsamfunnet hvis de gifter seg med en «uskåret» kvinne. Det er derfor de er villige til å drepe enhver, inkludert en politimann, som prøver å å blande seg inn.

Mwebia ble i 2016 selv angrepet av en grupper menn da han og en kollega filmet et opptog med unge jenter som skulle kjønnslemlestes.

Taushet 

Bernadette Loloju, som er sjef for Kenyas Anti-FGM Board, mener drapet på politimannen var en isolert hendelse som ikke kan brukes til å vurdere i hvilken grad man i Kenya har hatt fremgang i innsatsen mot kjønnslemlestelse. 

– Tilfeller av kvinnelig kjønnslemlestelse har gått ned i en rekke lokalsamfunn som tidligere var sterkt for omskjæring, hovedsakelig fordi jenter har sagt nei, sier Loloju.

Peter Mwebia mener det er avgjørende å få mannfolka med i innsatsen mot kjønnslemlestelse, og advarer mot å bruke tid og ressurser på konferanser. Han mener en ny strategi er viktig. 

– Tausheten fra menn er det største utfordringen, sier han.Powered by Labrador CMS