
Ny lov gir Tanzanias regjering stor makt over politiske partier
Tanzanias nasjonalforsamling har vedtatt en ny lov som ifølge opposisjonen vil drepe demokratiet ved å kriminalisere politiske aktiviteter og innføre strengere straffer for det som oppfattes som politiske lovbrudd.
Den nye loven er en delvis endring av loven om politiske partier fra 1992. Den gir den regjeringsutnevnte registratoren for politiske partier - et offentlig godkjenningskontor for partier - omfattende fullmakter til å av-registrere politiske partier og fengsle alle som er engasjert i uautorisert offentlig aktivitet.
Brudd på grunnloven
Den nye loven har møtt kraftig kritikk fra opposisjonspolitikere, som stempler den som et soleklart brudd på grunnlovfestede rettigheter.
- Denne loven er totalt uakseptabel. Den prøver å ta oss tilbake til en mørk fortid da vi ble nektet grunnleggende rettigheter, sier Hashim Rungwe fra partiet Chaumma.
- Loven er ment å legalisere regjeringens aksjon mot politisk frihet, legger han til.
Kritikere mener den nye loven strider mot folks grunnleggende rettigheter og undergraver opposisjonspartienes sjanser i framtidige valg.
- Du kan ikke ha en grunnlov som tillater organisasjonsfrihet og så gi noen makt til å oppheve den samme organisasjonsfriheten, sier Zitto Kabwe, leder av opposisjonspartiet ACT-Wazalendo.
Ifølge Kabwe vil den nye loven gi registratoren vilkårlig makt til å blande seg inn i interne forhold i politiske partier, inkludert å frata folk partimedlemskapet og fjerne dem fra lederposisjoner.
Men regjeringen avviser kritikken og sier registratoren trengs som ei vaktbikkje for å sikre at partiene holder seg til sine etiske retningslinjer. Jenister Mhagama, minister med ansvar for parlamentariske spørsmål ved statsministerens kontor, sier at den nye loven tar sikte på økt transparens og ansvarlighet.
- Lovgivningen er allerede blitt endret sju ganger siden den ble vedtatt…med formålet å styrke flerpartidemokratiet i landet, sa Mahgama i nasjonalforsamlingen.
Mer autoritær
President John Magufuli, også kjent som «bulldoseren» for sin kraftfulle lederstil, har satt tydelige fotavtrykk i dette øst-afrikanske landet, og er blitt stadig mer autoritær.
I sin første hvirvelvind av aktivitet markerte den frittalende presidenten seg med å sparke sløve tjenestemenn, kutte ned på offentlig sløsing og love å nedkjempe korrupsjon.
Tanzania blir fremdeles sett som ett av Afrikas stabile demokratier. Men etter hvert har mer grelle sider ved Magufulis styre kommet klarere fram. Siden han kom til makten i 2015 har han
- forbudt opposisjons-massemønstringer
- fengslet «villfarne» politikere
- forstyrret utenlandsk-eide bedrifter
- gitt ordre om at gravide jenter må kastes ut av skolen
- stoppet direktesendinger fra debatter i nasjonalforsamlingen
- siktet en masse folk for å ha kommet med kritiske ytringer på sosiale medier.
Mye kritikk
Regjeringens offensiv mot borgerrettigheter har imidlertid også utløst kritikk fra vestlige donorer, blant dem Verdensbanken, som nylig trakk tilbake sin støtte til et av landets sentrale utdanningsprogrammer.
I det som virker som en statlig orkestrert kampanje mot politiske motstandere, har regjeringen gjentatte ganger slått ned på opposisjonen.
Freeman Mbowe, den nasjonale lederen for Tanzanias største opposisjonsparti, er blant dem som er blitt utsatt for tungt skyts.
I april i fjor ble han og fem andre arrestert for å ha «oppildnet til hat og opprør». Han vansmekter fortsatt i fengsel, etter at domstolen opphevet kausjonen for oppvigleri.
Tundu Lissu er et frittalende medlem av nasjonalforsamlingen, som så vidt overlevde et drapsforsøk i juli 2017 da han fikk ei skur av kuler i kroppen. Han anklager Magufuli for massive brudd på menneskerettighetene.
- Han fortjener å bli beskrevet som av verdens stinkdyr, sa Lissu til BBC i januar.
Den kjente kommentatoren Jenerali Ulimwengu, som skriver i The East African, har anklaget Magufuli for å gjøre det offentlige og politiske rommet trangere ved det han kaller unødvendige forbud og strenge lover som svekker grunnleggende rettigheter.
- Magufuli kan en dag komme til å oppdage, når det er for sent, at å bygge ting heller enn å utvikle menneskene både er kostbart og nytteløst, sier Ulimwengu.