– Vi er blitt en bananrepublikk og har ingen troverdighet lenger. Nå må vi bygge broer med det internasjonale samfunnet, sier Nelson Chamisa.

Eksklusivt intervju med opposisjonsleder Nelson Chamisa:

– Zimbabwe er ikke et fattig land, vi har bare et dårlig lederskap

Kan mannen tilhengerne kaller «Kobraen», vinne over «Krokodillen» i neste ukes presidentvalg i Zimbabwe? 
– Vi har et helt arsenal av våpen for å håndtere fusk, sier opposisjonsleder Nelson Chamisa til Panorama.

Publisert

45 år gammel går opposisjonens presidentkandidat Nelson Chamisa inn i valg-bokseringen mot 81 år gamle Emerson Mnangagwa, for andre gang – etter at han tapte i valget mot Zanu-PFs (African National Union Patriotic Front party) leder i 2018.

Nå, optimistisk over å ta valgseieren fra det han omtaler som Zimbabwes nye diktator, har lederen for opposisjonspartiet Citizens Coalition for Change (CCC) sagt at han har som mål å totalforandre Zimbabwe – og gjøre det til et bedre land å bo i for landets innbyggere.

Likevel er det ikke alle som kan forvente store endringer med Nelson Chamisa i presidentkontoret. Den forrige presidenten, avdøde Robert Mugabe, omtalte homofile som hunder, og heller ikke CCC-lederen vil endre kurs i forhold til det som er blitt brennhet tematikk i en rekke afrikanske land.

– Grunnloven er veldig klar. Den tillater ikke ekteskap mellom folk som praktiserer homofili. Vi vil ganske enkelt følge landets lover, sier Chamisa.

– Må utnytte ressursene bedre

Hvordan dette rimer med at han skal kunne «glede alle», svarer han ikke på, men han hadde planene klare for et nytt Zimbabwe med en reformert økonomisk politikk da han snakket med Panorama i et eksklusivt intervju uken før valget.

– Zimbabwe er ikke et fattig land. Regjeringen har mye penger, men pengene blir stjålet og sløst bort. Landet er dårlig ledet og dårlig administrert. Blant annet må vi utnytte naturressursene våre – over 60 mineralressurser, som platina, krom, diamant, gull, litium og gass – bedre, sier Chamisa.

For å bringe nytt liv til Zimbabwes skakkjørte økonomi sier Chamisa at han «vil invitere utenlandske investorer til en helt ny offentlig-privat partnerskapsordning».

– Men vi skal ikke finne opp hjulet på ny. De har allerede inngått slike fruktbare samarbeid i Sør-Afrika, i Rwanda og i Ghana, sier Chamisa.

23. august er det valg på ny president, parlamentet og lokale råd. At regjeringspartiet Zanu-PF og president President Emerson Mnangagwa – med krigsnavnet «Krokodillen» fra da han var geriljasoldat under uavhengighetskrigen – har sagt at de aldri vil gi fra seg makten, skremmer ikke Nelson Chamisa.

– Har lært leksa fra forrige valg

Opposisjonslederen og hans CCC-koalisjon ble beseiret under uklare omstendigheter for fem år siden, men Chamisa sier det samme ikke vil skje i år.

Nelson Chamisa med egne støttespillere på et valgkamparrangement i Harare denne uken. Opposisjonslederen er optimistisk før valget i Zimbabwe 23. august. – Jeg er helt sikker på at vi skal kunne slå ned på fusk, sier Chamisa i et ekslusivt intervju med Panorama.

– Vi har lært leksa, og tatt en del grep for at det ikke skal skje igjen. Vi har et helt arsenal av våpen for å håndtere fusk, sier Chamisa når Panorama møter ham på sitt romslige kontor i andre etasje på hjørnet av Fourth Street og Josiah Chinamano Avenue i Zimbabwes hovedstad Harare.

Han forteller at Citizens Coalition for Change (CCC) ved dette valget blant annet vil ha observatører til stede ved mer enn 12 500 valglokaler over hele landet.

–  Jeg er helt sikker på at vi skal kunne slå ned på fusk, sier Chamisa.

Zanu-PF er beryktet for å tilby mat i bytte mot velgernes stemmer, men Chamisa sier CCC ikke vil bruke en slik taktikk.

– Å gi folk mat er å bestikke dem. Zanu-PF rir på folkets sult. De har ingen støttespillere, og det er derfor de bruker slike lokkemidler, sier Chamisa.

Men selv om det zimbabwiske regjeringspartiet er blitt kjent for å smøre velgerne, mener Chamisa at folk flest nå vet at det ikke gagner dem å stemme på partiet.

– Folk har lært, og vet at når de går til et Zanu-PF-møte, så får de ikke gaver. De vet at de bare får tilbake deler av det regjeringen har plyndret fra dem, sier Chamisa.

– Mangler troverdighet

Han synes heller ikke det er en overveldende oppgave å skulle ta over lederskapet i et land med enorme utfordringer, etter fire tiår med Zanu-PF-styre.

– Omfanget av skadene gjør det faktisk lettere for oss. Du vet, når noe er helt ødelagt og må bygges fra grunnen, er gjenoppbygging enklere, sier Chamisa.

Han mener det nåværende regimet mangler troverdighet på nesten alle områder.

– Vi er blitt en bananrepublikk, og har ikke lenger internasjonal troverdighet, blant annet fordi vi ikke betaler vår utenlandsgjeld. Så vi må bygge broer med det internasjonale samfunnet, krysse av alle boksene når det kommer til godt styresett, menneskerettigheter og standarder for lederskap. Å gjenopprette troverdighet som nasjon er et av våre hovedmål. Vil vil føre Zimbabwe fra å være en bananrepublikk til å bli et land der innbyggernes stemmer blir hørt, sier Chamisa.

Å få til en slik transformasjon krever enorm innsats i et land der korrupsjonen er allestedsnærværende i den offentlige sektoren, innrømmer Chamisa.

– En fisk råtner fra hodet, og det kreves politisk vilje for å håndtere korrupsjon. Vi ønsker ledere med integritet, en helt ny etikk-kodeks, og en moralsk revolusjon i den offentlige forvaltningen, sier Chamisa.

– Handler ikke om hudfarge

For å takle den omfattende korrupsjonen i alle sektorer, mener Chamisa at Zimbabwe også trenger ny lovgivning.

– Dersom du plyndrer fra folket, stjeler offentlige ressurser, må du straffes hardere. 

Og stilt overfor det betente spørsmålet om landrettigheter – etter de kaotiske landbeslagene der 4000 hvite bønder fikk inndratt sine landbruksområder for rundt 20 år siden – lover Chamisa at han vil adressere problematikken, med hård hånd.  

– Land handler ikke om rase, det handler ikke om hudfarge. Om man er zimbabwer, hvit eller sort, har du rett til jord i dette landet, sier Chamisa.

Han valgte imidlertid en mer diplomatisk tone da Panorama ba ham om å avklare hvordan en regjering under hans ledelse vil forholde seg til Kina og Russland med tanke på hvordan aktører fra disse landene har plyndret Zimbabwes naturressurser. 

– Vi vil ikke inngå partnerskap med ujevnt styrkeforhold, men vi kommer ikke til å sikte oss mot en bestemt nasjon når vi skal søke nye partnerskap for utvikling. Vi vil samarbeide med alle som er ærlige og oppriktige, og de som ønsker oss lykke til på den reisen vi skal legge ut på, sier Chamisa.

Powered by Labrador CMS