Norsk gigantsatsing på skog i Mosambik
Et norsk selskap skal utvikle det største nye skogsområdet i Afrika. I det sentrale Mosambik skal det plantes skog på et område som er over fire ganger større enn Oslo.
Green Resources AS fikk nylig en 50-årig leasingkontrakt med myndighetene i Mosambik. Kontrakten gir selskapet rett til å utvikle 126 000 hektar med eukalyptustrær i Nampula-provinsen, ikke langt fra havnebyen Nacala. I tillegg skal selskapet bistå lokale jordeiere og selskaper med å utvikle ytterligere 54 000 hektar i et område med gress-sletter og nedslitte skogsområder. En naturskog og et våtmarksområde skal bevares som naturvernsone.
– Når skogen først er plantet og har vokst seg til er dette en av de beste plassene i verden til å ha en treverksindustri, sier administrerende direktør Mads Asprem i Green Resources til Bistandsaktuelt.
Ifølge landets viseminister Luis Covane skal «selskapet etablere en plantasje for produksjon av papir, vedprodukter og trekull, og vil også bidra med strømforsyning. Noe av jorda som er tildelt selskapet skal brukes til matproduksjon.»
Prosjektet har store ambisjoner:
• Det skal investeres nesten 12 milliarder kroner over en 15-årsperiode. Det meste av dette går til bygging av sagbruk og industriell infrastruktur.
• Håpet er at dette skal generere årlige inntekter på nærmere én milliard kroner og øke Mosambiks brutto nasjonalprodukt med fem prosent.
• Prosjektet skal gi direkte sysselsetting til 12.000 personer.
• Dersom møbel-, vindu- og dørproduksjon oppstår i tilknytning til de nye sagbrukene vil det kunne gi jobber til ytterligere 10 000 personer.
Selskapet har forpliktet seg til å drive samfunnsutviklingsprosjekter med nye veier, havneanlegg, skoler, helsesentre, jordbruksstøtte og skogplanting i lokalsamfunnene.
Prosjektet, kalt Lurio, vil ifølge selskapet kunne absorbere 30 millioner tonn CO2. Selskapet vil søke FN om sertifisering for karbonkvoter(CER). Dette vil de etter hvert kunne omsettes til store verdier. Dagens sertifiseringsordning går ut i 2012, slik at prosjektet vil være avhengig av at en ny ordning er på plass.
– Ingen har hittil plantet en slik skog i Afrika. Inntekter fra karbonfangst er en vesentlig del av finansieringen av prosjektet, sier Asprem i Green Resources. Dersom ikke en slik internasjonal finansieringsordning kommer på plass, vil prosjektet få økonomiske problemer. Selskapet er avhengig av nye investorer.
Ifølge Mosambiks nyhetsbyrå AIM hadde Green Resources opprinnelig søkt om 210 000 hektar jord.
AIM melder at et område på 173 000 hektar er tildelt det portugisiske papirselskapet Portucel i den sentrale Zambezia-provinsen.
Bruk av eukalyptustrær er populært i slike prosjekter fordi de vokser raskt, men i nabolandet Sør-Afrika er bruk av eukalyptus i nærheten av våtmarksområder svært omstridt, fordi trærne suger til seg mye vann. n