Valgplakater for president Goodluck Jonathan og utfordreren Muhammadu Buhari henger overalt i Nigeria foran valget lørdag. Foto: Goran Tomasevic / Reuters / NTB scanpix

Frykt for vold foran jevnt valg i Nigeria

Nigerias president Goodluck Jonathan oppfordrer velgerne til å avstå fra vold og godta resultatet av valget i Afrikas rikeste og mest folkerike land lørdag.

Publisert

Om valget i Nigeria

  • Valget i Nigeria ble utsatt fra 15. februar til 28. mars på grunn av islamistgruppa Boko Harams herjinger nord i landet.
  • Drøyt 68,8 millioner nigerianere, av en befolkning på over 180 millioner, er registrert som velgere.

  • Det skal velges president og representanter til Representantenes hus og Senatet i nasjonalforsamlingen, samt 36 delstatsforsamlinger.

  •  President Goodluck Jonathan fra People's Democratic Party (PDP) stiller til gjenvalg for en ny periode.

  • Tidligere juntaleder (1983-85), generalmajor Muhammadu Buhari stiller som kandidat for All Progressives Congress (APC).

  •  APC anklager Jonathan for ikke å ha gjort nok for å bekjempe Boko Haram.

  • Over 13.000 mennesker er drept, og over én million mennesker er drevet på flukt siden Boko Haram grep til våpen i 2009.

  • Boko Haram kontrollerer nå deler av det nordlige Nigeria, og har varslet boikott av valget. (©NTB)

– Ingen politiske ambisjoner kan rettferdiggjøre vold eller blodsutgytelse, sa Jonathan i en tale som ble sendt på alle landets TV-kanaler fredag.

Kristne Jonathan og hans People's Democratic Party (PDP) håper på gjenvalg, men den tidligere militærdiktatoren Muhammadu Buhari, som er muslim og representerer All Progressive Congress (APC), er blitt en farlig utfordrer.

Sikkerhetstiltak

Som følge av frykten for voldshandlinger er alle grenseoverganger stengt fra onsdag, samtidig som det er innført strenge restriksjoner på bevegelsesfriheten mens valglokalene er åpne.

Nigeria har dårlige erfaringer med valg, og begge kandidater synes å være opptatt av å unngå en repetisjon av 2011 da rundt 1.000 mennesker ble drept i sammenstøt etter at resultatet var kunngjort.

Denne gangen er det frykten for selvmordsangrep og bombeattentater fra Boko Haram som har ført til de strenge sikkerhetskravene.

Forplikter

Jonathan og Buhari signerte i januar et løfte om å unngå voldshandlinger under valget og gjentok oppfordringen sammen på et hotell i Abuja torsdag.

Boko Haram har tidligere bedt Buhari mekle i konflikten, men han avslo og kom senere med en rekke krasse utfall mot gruppa som han kaller «fanatikere som utgir seg for å være muslimer». Han lover å knuse dem om han kommer til makten.

Valgene av ny president, nasjonalforsamling, guvernører og delstatsforsamlinger skulle opprinnelig ha funnet sted i februar, men som følge av Boko Harams herjinger ble de utsatt til 28. mars.

Nigerias 180 millioner innbyggere er delt likt mellom et muslimsk nord og et sør dominert av kristne. Jonathan kan regne med støtte i sør, mens Buhari har sin styrke i nord, og for å unngå vold er det viktig at resultatet godtas som legitimt.

Fare for vold

Ikke desto mindre sier norske diplomater i rapporter hjem at faren for vold er overhengende, særlig om det blir et jevnt utfall, noe meningsmålingene tyder på.

I notatene sine advarer de mot «juks av kjente nigerianske proporsjoner» og viser til at landets ledere, «som har vært vant til å manipulere stemmetall og resultat», har gjort sitt beste for å undergrave den uavhengige valgkommisjonens reformer.

Det som er nytt i forhold til tidligere valg, er herjingene til den islamistiske Boko Haram-bevegelsen i nord. 13.000 mennesker er drept siden gruppa grep til våpen i 2009, og over 1 million er drevet på flukt.

Nigerias regjeringsstyrker har vist seg ute av stand til å slå ned opprøret, og hæren får nå bistand fra nabolandene Tsjad, Kamerun og Niger. (©NTB)

 
 
Powered by Labrador CMS