Resirkulering av plast gir Tanzania eksportinntekter

Resirkulering av plastavfall har økt kraftig i Tanzania. Det har blitt en egen forretningsvirksomhet, og brukte plastartikler gjenbrukes både i Tanzania og utenlands.

Publisert

Resirkulering av plast i Dar es Salaam er ikke bare miljøvennlig, det har også blitt en god inntektskilde for et økende antall arbeidsløse ungdommer. En spørreundersøkelse som ble utført blant husholdninger i fem områder i Dar es Salaam viste at det kastes aller mest plast.

26-åringen Maulid Ali droppet ut av skolen, men tjener nå litt penger ved å samle inn plastflasker i Dar es Salaams forstader.

Det er ingen tvil om det er krevende, men han fortsetter fordi plukking av tomflasker sikrer ham inntekt. Han trives med å vandre rundt i gatene.

– For å være ærlig så er det en tøff jobb, men det er bedre enn ingenting, sier han.

– Etterspørselen etter plastmaterialer er så stor at det i seg selv er en motivasjon til å fortsette i jobben.

Maulid er én av hundrevis av arbeidsløse ungdommer i Dar es Salaam som har skjønt at innsamling av resirkulerbar plast er lønnsomt. Det har blitt en lukrativ forretningsvirksomhet på grunn av den økte etterspørselen etter billige råmaterialer til industrien.

Tjener nok til å klare seg

Selv om det er vanskeligere å finne plastflasker nå enn det var før, drar mange mennesker fra slummen inn til byen for å lete etter flasker som de kan videreselge.

Miraji Ibrahim bærer en stor sekk med tomflasker.

– Jeg har funnet disse plastflaskene på forskjellige steder i byen, og jeg selger dem der borte (han peker mot et hus hvor det står mange store sekker med plastflasker). De betaler omtrent fire kroner for én kilo flasker. Denne sekken veier rundt seks kilo, så jeg vil tjene omtrent 24 kroner. Jeg kan få pengene daglig eller månedlig, avhengig av hvilken avtale jeg har med forhandleren, sier han.

Miraji tjener i gjennomsnitt 300-370 kroner hver måned, noe som er nok til å leve et moderat liv. Av og til tjener han mer, avhengig av hvor mange flasker han samler inn.

Eksporterer til Kina

Forhandleren John Magembe ved Jangwani plastinnsamlingssenter forteller at de samler inn opptil ti tonn plastavfall hver måned. Dette videreselges til fabrikker for omtrent 9200 kroner per tonn. Jangwani er bare ett av mange plastinnsamlingssentre.

Dar es Salaam er et voksende internasjonalt marked for plastflak som er resirkulert av plastavfall fra forbrukere. Avfallet blir brukt til produksjon av heftplaster, fiber, emballasje, redskaper til hjemmet og esker.

Hovedmarkedet for resirkulert råmateriale er Kina, som hvert år mottar mellom 3000 og 4500 tonn plastavfall som er produsert i Dar es Salaam, ifølge Small Industry Development Organization (SIDO).

Satya Narayana er sjef i Green Factory, en fabrikk som resirkulerer plast i Dar es Salaam. Fabrikken har omtrent 100 midlertidig ansatte og 20 teknikere. Hver måned eksporteres 50-60 tonn plastflak til Kina.

– Foreløpig er innsamlingen av plastavfall både uformell og uorganisert, og derfor klarer vi ikke å oppnå optimal produksjon ved fabrikken vår, sier Narayana. 

– Resirkuleringsanlegget vårt har en teknisk kapasitet på 2500 tonn per år, men på grunn av de vedvarende flaskehalsene produserer fabrikken bare 1600 tonn, sier han. Plastflaskene og boksene blir først sortert manuelt og deretter knust og vasket. – Den lille hemmeligheten i bransjen vår er hvor mye vann som brukes til å resirkulere plast, sier han.

Videre forteller han at plasten går til automatisk varmvask og sortering før det utsettes for intens varme i forbindelse med produksjon av flakene, som er sluttproduktet. Flakene eksporteres deretter til Kina for videre bearbeiding.

 Kizito Makoye fra Tanzania er journalist i Dar es Salaam.

Powered by Labrador CMS