Den britiske journalisten Dom Phillips går sammen med en mann fra Yanomami-folket i Maloca Papiu i Amazonas i november 2019. Phillips og den brasilianske urfolkseksperten Bruno Araujo Pereira har vært savnet siden søndag.

AFP:

En pågrepet etter at journalist og ekspert forsvant i Amazonas

Brasilianske myndigheter har pågrepet en mann i forbindelse med forsvinningen til en britisk journalist og en lokal urfolksekspert. De ble sist sett søndag.

Publisert Oppdatert

Dom Phillips (57) og Bruno Araújo Pereira (41) ble sist sett søndag morgen, på vei mot Atalaia do Norte i den nordvestlige delen av Brasil, nær grensa til Peru.

Brasiliansk politi sa onsdag at de har gjort avhør av seks personer og pågrepet én. Det er imidlertid uklart om mannen kan knyttes til saken.

I mellomtida følger politiet alle etterforskningsspor, ifølge etterforskningsleder Alexandre Fontes. Mannen ble pågrepet i forbindelse med en tilfeldig sjekk i regionen, der han ble funnet med narkotika og ulovlig 7,62 millimeter-ammunisjon, som typisk brukes i automatvåpen.

Vitner skal angivelig ha sett mannen følge bak båten til Philips og Pereira da de to var på vei mot Atalaia do Norte, men politiet har ikke klart å etablere noen tilknytning til saken, ifølge sikkerhetssjef Carlos Alberto Mansur i delstaten Amazonas.

De to mennene skulle ha returnert søndag ettermiddag, men kom aldri tilbake.

Phillips har bodd flere år i Brasil og har skrevet mye om Amazonas tidligere. Journalisten har også jobbet i flere år for den britiske avisen The Guardian, og arbeider for tiden med en bok om vern av regnskogen. Pereira er ansatt i den brasilianske urfolksetaten Funai.

– Hvert sekund teller

Alessandra Sampaio, Dom Phillips' kone, forteller til The Guardian at familien til den britiske journalisten er fortvilte over situasjonen.

– Når jeg kommer med denne appellen, har de vært savnet i mer enn 30 timer. I skogen teller hvert sekund, hvert sekund kan være forskjellen mellom liv og død, sier Sampaio, og legger til:

– Alt jeg kan gjøre, er å be om at Dom og Bruno har det bra, et sted, og at de ikke kan fortsette reisen på grunn av et motorstopp, og at alt dette vil ende opp med å bli en ny historie i livet deres, sier hun.

Mottok trusler

Ifølge to brasilianske menneskerettsgrupper skal Phillips og Pereira ha mottatt trusler forrige uke.

– Jeg håper de blir funnet snart, skriver Brasils tidligere president Luiz Inácio Lula da Silva på Twitter.

Pereira har tidligere mottatt en lang rekke trusler fra folk som driver tømmerhogst og gruvedrift i urfolksområder.

Den brasilianske marinen og hæren deltar nå i en leteaksjon, og politiet har startet etterforskning.

Også flere miljø- og menneskerettsorganisasjoner gir uttrykk for stor bekymring. Regnskogfondet i Norge sier det tidligere har forekommet drap på personer som jobber for å verne regnskogen i Javari-regionen, der Phillips og Pereira ble meldt savnet.

– Stadig press

– Javari-regionen er det stedet i verden der det bor flest ukontaktede urfolksgrupper. Men territoriet deres er under stadig press fra hogst, gruvedrift, landbruk og narkotikasmugling, heter det i en uttalelse fra Regnskogfondet.

Phillips har tidligere også skrevet for de amerikanske avisene The New York Times og The Washington Post. Ledelsen i The Guardian sier de er svært bekymret, og at de fordømmer alle typer angrep på journalister.

– Vi håper at Dom og de han reiste sammen med, er trygge og blir funnet snart, heter det i en uttalelse fra avisa.

I Amazonas er det i senere år blitt begått drap på journalister som har jobbet for regionale medier. Så langt har det ikke forekommet drap på journalister tilknyttet internasjonale eller nasjonale brasilianske medier.

Powered by Labrador CMS