Den tidligere opprørslederen Daniel Ortega fortsetter å styre Nicaragua i en stadig mer totalitær retning. Mediekontroll, løgnkampanjer, trakassering og arrestasjoner av opposisjonskandidater er noen av virkemidlene. Foto: Maynor Valenzuela / Reuters / NTB

Nicaragua-valg: Ortegas troll-fabrikk laget løgner, nå er den stengt

Facebook sier at selskapet har stengt en trollfabrikk i Nicaragua. Den skal på vegne av landets regjering ha spredt negativ informasjon om opposisjonen i forkant av helgens presidentvalg.

Publisert

Nicaragua avholder presidentvalg i helgen, men president Daniel Ortegas fremste utfordrere sitter bak lås og slå.

Mandag opplyste Facebook at selskapet har stengt en rekke Facebook-kontoer som var knyttet til regjeringen og regjeringspartiet FSLN.

Ifølge Ben Nimmo i Facebooks moderselskap Meta besto trollfabrikken av flere grupper som ble driftet av en rekke regjeringsenheter samtidig.

Til sammen er 937 kontoer, 140 sider og 24 grupper er stengt, samt 363 Instagram-kontoer, ifølge Nimmo.

Ønsker seg en fjerde periode

I søndagens valg vil Ortega (snart 76) forsøke å bli gjenvalgt for en fjerde periode. Han kom først til makten etter sandinistrevolusjonen i 1979, deretter han har vært president i to perioder: fra 1985 til 1990 og siden 2007.

40 opposisjonspolitikere sitter fengslet, blant dem sju av Ortegas mulige utfordrere. I september ble Felix Maradiaga, Arturo Cruz og Juan Sebastian Chamorro stilt for retten for forræderi, mens opposisjonens toppkandidat Christiana Chamorro har sittet i husarrest siden 2. juni mistenkt for hvitvasking av penger i en stiftelse hun har drevet.

Kritikere sier at anklagene er oppdiktet og er et forsøk på å sikre Ortega gjenvalg.

Drevet av statlige aktører

Desinformasjonskampanjen på sosiale medier begynte allerede i 2018, da Nicaragua var åsted for store protestaksjoner og voldelige motaksjoner fra Ortega-regimets sikkerhetstjenester. Målet med kampanjen var å splitte opposisjonen i landet. I tillegg til facebook brukte kampanjen også TikTok og twitter.

Ifølge en uttalelse fra Facebook ble trollfabrikken først og fremst drevet av ansatte i Nicaraguas institutt for telekommunikasjon og det statlige postverket (Telcor).

- Målet var å oversvømme nett-kommunikasjonen i Nicaragua med meldinger til støtte for regjeringen og imot opposisjonen, sier Nimmo.

Troll tok lunsjpause

Facebook sier i en uttalelse at nettverket var et "koordinert forsøk (...) på å korrumpere og manipulere den offentlige samtalen gjennom bruk av falske personkontoer på flere plattformer, i et forsøk på å gi folk et feilaktig inntrykk av hvem som sto bak".

Analyser tyder på at folk i "trollfabrikkene" hadde utlegg på sosiale medier som jobb på dagtid, med en pause ved lunsjtider, skriver BBC.

EUs utenrikspolitiske leder kalte nylig Nicaragua "et av verdens verste diktaturer".

Powered by Labrador CMS