
Fotball for utvikling
Fotball for utvikling er ikke Børge Brendes nye satsningsområde, men et spørsmål om idrettsarrangementer som VM i Brasil fører til utvikling for folk flest. – Det er tvilsomt, mener Brasil- ekspert Einar Braathen. Han gir VM gult kort.
VM- festen er i gang, og akkurat som OL i Sotsji, har fotball- VM i Brasil startet et ras av negative nyhetssaker om streikende offentlige ansatte, protester mot pengebruk og dårlig byutvikling.
Latin- Amerikagruppen Norge har fått 250.000 av Norad til å minne nordmenn på baksiden av VM-medaljen. Pengene betaler egen nettside, seminarer og opplæring av sportsjournalister. Ett av seminarene ble holdt på Litteraturhuset like før VM-start, og stilte spørsmål om VM skapte positiv utvikling i Brasil. Negativ nyhetsdekning til tross, disse store arrangementene må da gi vertslandet et løft?
– Arrangementet ble ”solgt” inn til det brasilianske folk med lovnader om at det skulle finansieres privat. Slik ble det ikke. Samtidig sørger det internasjonale fotballforbundet (Fifa) for at det først og fremst er Fifa selv og sponsorene deres som tjener penger, sier Andreas Selliaas på seminaret Brassespark med bismak.
Han er Fifa- ekspert, opphavsmann til bloggen Sportens uutholdelige letthet og på plass i Brasil under VM.
Fifa er som voks
Den britiske komikeren John Oliver forklarer det slik:
– Tenk deg at penger er kroppshår, og Fifa er voks. Det er mye hår på kroppen så lenge voksen er der, men idet FIFA drar, følger alt håret med.
Publikum hyler av latter, men hvor morsomt er det egentlig?
– FIFA har strenge regler som sikrer at mesteparten av fortjenesten skal tilfalle dem og deres sponsorer. Blant annet er det ikke lov for andre enn FIFAs offisielle sponsorer å selge produkter i en radius på to kilometer rundt fotballarenaene. FIFA og sponsorene betaler ikke skatt til vertslandet, og når de vet at Fifa går med store overskudd og budsjettoverskridelser er enorme, skjønner du at vanlige folk protesterer, sier Selliaas.
Fratar folk jobben
Brasil-ekspert og forsker, Einar Braathen, var også tilstede under debatten på Litteraturhuset. Han har laget dokumentarfilmen Gult kort til VM sammen med Anne Kjersti Bjørn.
– I Brasil er folk som sysselsetter seg selv, for eksempel gateselgere, en svært viktig del av økonomien. Men når Fifa gir egne sponsorer enerett på å selge produkter, blir disse skviset ut. De rikeste stikker avgårde med milliarder, mens de fattigste ikke får lov til å utføre jobben sin, forklarer Braathen, som er forsker på Norsk institutt for by- og regionforskning.
Braathen mener de som argumenterer for at VM gir sysselsetting tar feil.
– VM gir jobb til bygningsarbeidere i noen år. Under arrangementet blir en del lokale sysselsatt, men dette gjelder gjerne ikke de fattigste. Men sysselsettingseffekten er ikke så høy, de samme offentlige midlene kunne blitt brukt på investeringer som dekket andre behov. Fifa selv bringer ikke med seg en eneste krone, sier Braathen.
Han forteller det er gjort mye forskning på den økonomiske effekten av store idrettsarrangementer, men at det et er vanskelig å finne eksempler på at OL og VM fører til økonomisk vekst i ettertid.
– Men det finnes mange eksempler på det motsatte. Da Hellas arrangerte OL i 2004 ble landet forgjeldet. Heller ikke OL på Lillehammer i 1994 førte til større vekst i etterkant.
Fotball før utvikling
Brasil er i dag verdens syvende største økonomi, og Latin-Amerikas kjempe, både økonomisk, i størrelse og antall mennesker. Bevisst fordelingspolitikk og økonomisk oppgang har bidratt til at 30 millioner mennesker har kommet ut av fattigdom de siste årene, skriver Norad på sine nettsider. Fortsatt er Brasil regnet som et mellominntektsland, og er landet som mottar aller mest bistandspenger fra Norge. Bare i 2013 overførte Norge om lag fire milliarder kroner.
– Man kan jo si at det er galskap at et land hvor halvparten av befolkningen ikke er koblet til kloakk-nettet bruker 100 milliarder kroner på fotball- VM, og deretter enda flere milliarder på å arrangere OL samme år, sier Braathen.
– Men fører VM til noe bra i det hele tatt for Brasil?
– De som tjener mye på VM er bygningsindustrien og politikerne som er tilknyttet disse. I Brasil er det lov for næringslivet å gi så mye penger de vel til politikerne. I tillegg er det stor økning i omsetning av narkotika og i sexindustrien. Dette har regjeringen selv pekt ut som et problem. Men den kulturelle effekten er vanskeligere å måle; nasjonalisme, identitetsfølelse – det er klart at mange i Brasil gleder seg over arrangementet, sier Braathen.
Andreas Selliaas legger til;
– Det lokale næringslivet som for eksempel taxisjåfører, hoteller og souvenirselgere tjener godt når VM pågår. Noen infrastrukturprosjekter er gjennomført, men mange står halvferdige. Vanligvis fortrenger store idrettsarrangementer annen turisme når det pågår. Skulle VM føre til økt turisme, vil det bidra positivt for Brasil på lengre sikt.
Festbremsene
Kampanjen Brassespark med bismak er sponset av Norad med penger fra ”informasjonsstøtten”. Informasjonsstøtten går til skal gå til frivillige organisasjoner, lag og institusjoner som vil arbeide med folkeopplysning og skape debatt om utviklingsspørsmål i Norge.
– Er dere festbremser sponset av Norad?
– Vi prøver ikke å ødelegge fotballfesten. Men vi vil at folk skal vite hva som foregår i Brasil. Avis- og tv-redaksjoner nedprioriterer utenriksjournalistikken, men satser på sport. Derfor bør et stort sportsarrangement fungere som en nøkkel som kan åpne opp for dekning av hva som skjer utenfor arenaene også, sier Kjersti Kanestrøm Lie, tidligere Nrk- journalist og leder av kampanjen Brassespark med bismak.
Hun forteller at Latin- Amerikagruppen har et stort nettverk av kilder i Brasil som de gjør tilgjengelig for nyhetsredaksjonene som vil dekke det som skjer utenfor banen.
– Det gir dem en mulighet til å få historier som kanskje ellers ikke ville kommet frem, sier Lie.