Da Norfunds administrerende direktør Tellef Thorleifsson presenterte det statlige investeringsfondets resultater for 2022, fremhevet han at fondets investeringer har bidratt til mer enn 500 000 jobber i utviklingsland.

Norfundkonferansen 2023:

– For første gang var det mer enn en halv million jobber i våre porteføljeselskaper

Norfunds årsrapport viser at investeringene økte med vel 20 prosent i 2022 – til rekordhøye 6,5 milliarder kroner. Direktør Tellef Thorleifsson fremhever nye arbeidsplasser i utviklingsland blant de viktigste resultatene.

Publisert Oppdatert

Norfund økte i fjor investeringene i utviklingsland med over 20 prosent – til 6,5 milliarder kroner, ifølge fondets årsrapport for 2022. Norfunds avkastning på 5,1 prosent i investeringsvaluta er en liten nedgang fra året før.

Å skape jobber er blant Norfunds målsettinger. FN organisasjonen ILO estimerte i 2022 at det er behov for å skape minst 200 millioner jobber for å svare på arbeidsledigheten globalt. I årsrapporten melder Norfund om et positivt bidrag til de dystre tallene, at det er skapt 60 000 nye jobber i selskaper i Norfunds portefølje de fire siste årene.

Og til sammen er det nå mer enn en halv million arbeidsplasser i selskaper hvor det statlige investeringsfondet har eierandeler.

– Jobbskaping er avgjørende for å bekjempe fattigdom. For første gang var det mer enn en halv million arbeidsplasser i våre porteføljeselskaper. Dette tilsvarer rundt halvparten av antall sysselsatte i privat sektor i Norge, sa Norfund-direktør Tellef Thorleifsson da han oppsummerte fjoråret under den årlige Norfundkonferansen.

Energi og banktjenester

Thorleifsson påpekte også at Norfund indirekte bidrar til jobber gjennom investeringer i fornybar energi, banker og mikrofinans.

– Våre energiinvesteringer er ikke bare storskala, de handler også om å gi tilgang til ren og rimelig strøm for millioner av familier, sa Thorleifsson og fremhevet at 774 millioner mennesker i verden fortsatt ikke har tilgang til energi.

– Spesielt gjennom våre off-grid-investeringer adresserer vi dette. I løpet av de siste fire årene har Norfunds investeringer gitt 7,6 millioner flere mennesker tilgang til energi.

Thorleifsson påpekte at tilgang til energi og til banktjenester er grunnleggende for at små og store bedrifter skal kunne utvikle seg og skape enda flere jobber som gir folk mulighet for et liv uten fattigdom. 1,4 milliarder mennesker mangler ifølge årsrapporten tilgang på banktjenester – men Norfund-investerte banker ga til sammen finansielle tjenester til 72 millioner mennesker i fjor.

– De som ikke har tilgang til banktjenester er fattige, bor på landsbygda, og som oftest kvinner. Gjennom bankene Norfund har investert, har 35 millioner nye kunder fått tilgang til banktjenester de fire siste årene. Låneporteføljen i disse bankene er på rundt 726 milliarder kroner, omtrent 15 ganger det totale bistandsbudsjettet, sa Thorleifsson.

Powered by Labrador CMS