Liv Tørres blir ny leder for Internasjonal avdeling i LO. Foto: Erik M. Sundt / Nobels Fredssenter
Liv Tørres blir ny leder for Internasjonal avdeling i LO. Foto: Erik M. Sundt / Nobels Fredssenter

Liv Tørres kommer «hjem»

Liv Tørres, som blant annet har vært generalsekretær for Norsk Folkehjelp, blir ny sjef for Internasjonal avdeling i LO.

Publisert

- Jeg har hatt lyst på denne jobben i mange år fra jeg jobbet med sør afrikansk fagbevegelse på slutten av 80-tallet, så hvilken betydning internasjonal solidaritet og LO hadde i antiapartheidkampen og ble imponert over bautaen Kaare Sandegren som internasjonal sekretær. Jeg har jobbet med utviklingsspørsmål fra ulike ståsted i mange år, men det gir en helt annen tyngde når man får være med på å representere en kollektiv bevegelse med nesten en million medlemmer, skriver Tørres på epost til Bistandsaktuelt.

60-åringen har de siste årene bodd i New York, der har hun vært direktør for Pathfinders for Peaceful, Just and Inclusive Societies, ved New York University. Men mot slutten av 2021 begynner hun altså i den nye jobben som leder for LOs internasjonale avdeling, melder Fri Fagbevegelse.

Tørres overtar jobben etter Trine Lise Sundnes som ble valgt inn på Stortinget for Arbeiderpartiet.

Erfaren leder

Tørres er tidligere kjent fra flere topplederjobber. I perioden 2011-2015 var hun generalsekretær i Norsk Folkehjelp og fra 2016 til 2019 direktør ved Nobels Fredssenter. Hun har også vært forskningssjef ved Fafo og vært politisk rådgiver for arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.

Tørres har en lang yrkeskarriere fra internasjonalt arbeid og har i flere år bodd og arbeidet i Sør-Afrika, hvor hun er gjesteprofessor ved Wits University i Johannesburg. Hun har en doktorgrad i statsvitenskap om den sørafrikanske fagbevegelsens påvirkning på hvordan apartheidstyret ble felt.

Internasjonal avdeling i LO har rundt 15 ansatte og har samarbeider med en rekke internasjonale partnere. Solidaritetsarbeid, menneskerettigheter og barnearbeid er blant avdelingens ansvarsområder. LO har gjennom en årrekke mottatt støtte fra Norad til prosjekter knyttet til særlig arbeidsrettigheter i Afrika, Latin-Amerika og Asia. I 2020 mottok LO rundt 20 millioner kroner fra Norad.

- Fagbevegelsen viktig utviklingsaktør

Tørres mener LO har en viktig rolle å spille i utviklingspolitikken.

- Fagbevegelsens rolle er alfa og omega i utviklingspolitikken og utvikling. Der fagbevegelsen er sterkest og godt organisert, er ulikheten lavest, tilliten størst, omstillingsevnen høyest og utviklingen mest bærekraftig, poengterer hun.

Tørres mener utviklingspolitikk ute i verden likner mye på utviklingspolitikk hjemme i Norge.

- Det dreier i siste instans seg om å bygge sterke organisasjoner som representerer folket mellom valg og bærer fram deres syn på fordeling, velferd, arbeidsliv og utvikling. Vi vet at kampen mot ulikhet og polarisering er blant de viktigste vi nå står overfor både ute og hjemme. Og da må organisering, forhandlingsrett, demokratibygging og kollektive demokratiske virkemidler ha nøkkelroller i utviklingspolitikken.

- Tror du den den nye regjeringen gi LO mer innflytelse på utviklingspolitikken?

- Hvis de er smarte gjør de det,- både i utviklingspolitikken, utenrikspolitikken og innenrikspolitikken.

Powered by Labrador CMS