Ranil Wickremesinghe er valgt til ny president på Sri Lanka. Demonstrantene fikk dermed ikke viljen sin, og det kan føre til flere protester på Sri Lanka i tiden som kommer.

Ny president valgt på Sri Lanka: Kan han ta landet ut av krisen?

Sri Lanka er inne i sin verste økonomiske og politiske krise siden uavhengigheten fra Storbritannia i 1948. Men kan Ranil Wickremesinghe som ble valgt til president onsdag, bli redningen?

Publisert Oppdatert

Sri Lankas nasjonalforsamling valgte Ranil Wickremesinghe, som også er landets statsminister, til ny president onsdag.

Wickremesinghe fikk 134 av stemmene i valget, mens hovedrivalen Dullas Alahapperuma fikk 82 stemmer.

Alahapperuma har sagt at han aksepterer valgresultatet, men håper at den nyvalgte presidenten nå vil lytte til den lidende befolkningen, som også har demonstrert for den nyvalgte president Wickremesinghes avgang som statsminister.

Politisk uro

Wickremesinghe har vært fungerende president siden tidligere president Gotabaya Rajapaksa gikk av og rømte landet forrige uke, etter flere måneder med demonstrasjoner og uro.

Demonstrantene har anklaget myndighetene for det økonomiske uføret landet har havnet i og at myndighetene over flere år har tatt opp enorm utenlandsgjeld. Gjelden skal være like stor som landets samlede BNP. Tom statskasse og tomme valutareserver har ført til mangel på drivstoff, mat og medisiner.

Det er ikke sikkert at Wickremesinghe blir en mer populær president enn forgjengeren. Wickremesinghe har vært statsminister seks ganger, men aldri en hel periode. I tillegg er han nært tilknyttet tidligere president Rajapaksas familie. I forkant av valget varslet The Guardian at det kan komme til å bli mer demonstrasjoner dersom Wickremesinghe ble valgt.

I sin tale til nasjonalforsamlingen onsdag ba den nyvalgte presidenten om at landet nå ser fremover. Han ba også om at alle kandidatene og opposisjonen jobber sammen for å få landet ut av den økonomiske og politiske krisen, ifølge Al Jazeera.

Valget i nasjonalforsamlingen

Det er vanligvis innbyggerne på Sri Lanka som velger ny president, men siden forrige president gikk av midt i en periode, ble det nasjonalforsamlingens ansvar å velge nytt statsoverhode.

Valget stod i all hovedsak mellom Wickremesinghe og Dullas Alahapperuma fra regjeringspartiet.

Dullas Alahapperuma hadde vært en mer akseptabel president for demonstrantene og opposisjonen, men manglet ledererfaring fra toppnivåstyring, skrev The Guardian i forkant av valget.

Anura Kumara Dissanayaka fra det venstreorienterte partiet Janatha Vimukti Peramuna var den tredje presidentkandidaten, men han hadde ikke reell sjanse til å vinne med bare tre seter i nasjonalforsamlingen. Han fikk dermed også bare tre stemmer i presidentvalget.

Skylder på Rajapaksa-familien

Tidligere president Gotabaya «Gota» Rajapaksa, som var landets president inntil forrige uke, er broen til Mahinda Rajapaksa – landets statsminister frem til mai i år og president i perioden 2005–2015.

Brødrene tilhører landets mektigste familie, og mange mener Rajapaksa-familien har skylden for den økonomiske krisen på Sri Lanka.

For å forene nord, hvor separatistbevegelsen Tamiltigrene i mange år har kjempet for en selvstendig stat, og sør, lovet tidligere president Mahinda Rajapaksa å fornye Sri Lanka. En voldsom utbyggingsprosess ble satt i gang, og havneanlegg, flyplasser og sportsarenaer ble bygget med lånte penger.

Rajapaksa-familien mente også at øystaten, som tidligere har eksportert te, krydder og klær, skulle produsere mer for hjemmemarkedet i stedet for å satse på eksport. Dermed sank andelen eksportvarer, mens andelen importvarer steg, og det ble mindre penger igjen i statskassa. Det skriver NRK.

I tillegg lovte Gotabaya Rajapaksa store skattekutt. Med pandemi og bråstopp i turistnæringen gikk landet fra å ha en valutareserve på 250 milliarder til 2,3 milliarder dollar i slutten av oktober 2021, ifølge NRK.

Les også:

Setter inn militæret for å få kontroll på demonstrantene

Redd Barna: Advarer om humanitær katastrofe på Sri Lanka

Ukens quiz: Sri Lanka

Powered by Labrador CMS