En redningspatrulje fra Indonesias nasjonale søk- og redningsbyrå pakker utstyr og gjør seg klare for å reise til Tyrkia for å bistå jordskjelvofrene. Foto: Bagus Indahono / EPA / NTB

Verdens «nye giverland» står i kø for å hjelpe jordskjelvofrene

Trodde du at vestlige land var de viktigste i internasjonal humanitær innsats? Hjelpearbeidet etter jordskjelvkatastrofen i Tyrkia og Syria forteller en historie om at internasjonal bistand er i endring.

Publisert Oppdatert

Land i Midtøsten og Asia – ikke minst muslimske land – er blant dem som nå gir rause bidrag til hjelpearbeidet i Tyrkia og Syria, som ble hardt rammet av et jordskjelv natt til mandag.

De støtter et arbeid der vestlige hjelpearbeidere foreløpig utgjør et bitte lite mindretall av dem som graver i ruinhaugene.

Befolkningen i Tyrkia og Syria har selv gjort den aller viktigste livreddende jobben så langt – særlig i de første timene og dagene etter skjelvet. Enkeltpersoner, religiøse grupper, nabokomiteer, militære styrker, militser, sivilforsvarsenheter og lokale hjelpeorganisasjoner (som Røde Halvmåne og De hvite hjelmene) har bidratt i hjelpearbeidet.

Etter hvert som tiden går – og gitt katastrofens omfang – er de lokale hjelperne imidlertid mer og mer avhengig av økonomisk støtte og annen hjelp utenfra.

Her er listen over lovet og iverksatt internasjonal bistand – per 8. februar kl.14.00:

(Obs! Listen viser utvalgte, viktige giverland og en del større FN- og hjelpeorganisasjoner. Den er følgelig ikke fullstendig.)

Asia

Indias «National Disaster Response Force» har med redningshunder til jordskjelvrammede områder i Tyrkia. Foto: National Disaster Response Force / EPA / NTB

India: To team fra Indias National Disaster Response Force, til sammen 100 personer, med hunder og utstyr, står klare til å bli fløyet inn til jordskjelvområdene. Også medisinske team er klare til innsats og hjelpemateriell blir sendt i samråd med tyrkiske myndigheter.

Indonesia er klar til å bidra med hjelp til jordskjelvofrene både i Tyrkia og Syria. Foreløpig er et team på 47 søk- og redningsarbeidere og diverse utstyr sendt til Tyrkia.

Malaysia har allerede sendt et redningsteam på 75 personer og ett til står klar til å reise til byen Gaziantep i Tyrkia. Det vil også bli sendt et team med leger og ambulansepersonell for å sette opp et feltsykehus. Det er også vedtatt bevilget 1 million dollar (om lag 10 millioner kroner) til Tyrkia og Syria.

Sør-Korea sender ut til sammen 110 hjelpearbeidere for å bistå med søk og redning. Teamet består av 60 medlemmer av Korea Disaster Relief team og 50 militære. Seoul har allerede lovet 5 millioner dollar i humanitær nødhjelp til Tyrkia.

Taiwan opplyser at et team på 40 redningsarbeidere sammen med tre redningshunder og fire til fem tonn med hjelp er sendt til Tyrkia. Landet står klar til å tilby tilsammen 130 redningsarbeidere, samt fem letehunder og 13 tonn hjelp, men landet venter på Tyrkias svar.

Japan har sendt 73 redningspersonell til Tyrkia. Det er også sendt utstyr som detektorer som kan påvise mennesker som er i live, bærbare strømgeneratorer, medisinske sett og mat.

Kina: Kinesiske myndigheter har sendt et redningsteam på 82 medlemmer. Samtidig er det sendt 20 tonn medisinsk og annet redningsutstyr, samt fire søk-og-redningshunder. Redningsteam fra flere kinesiske provinser er også på vei, til sammen minst 52 redningsarbeidere. Pakistan sender to transportfly av typen C-130 med hjelpeforsyninger samt 36 søk- og redningspersonell.

Midtøsten

De forente arabiske emirater har bevilget til sammen 100 millioner dollar (drøyt én milliard kroner) totalt til jordskjelvofrene i Syria og Tyrkia, hvorav halvparten til hver av landene. Emiratene vil også sende sju fly med folk og forsyninger for å hjelpe til med søk- og redningsoperasjoner i begge land og tiltak for å evakuere innbyggere, hvorav to vil lande i Damaskus. Emiratene sier også at de vil bistå med opprette et feltsykehus i Tyrkia og sende søke- og redningsteam samt nødhjelp til de verst rammede områdene i Tyrkia og Syria.

Emiratet Dubai har i tillegg lovet 14 millioner dollar til jordskjelvofrene i Syria.

Egypt: Egypts president Abdel Fattah El Sisi har tilbudt bistand og humanitær hjelp til Tyrkia. Også Syrias president Bashar Al Assad har fått et tilbud om nødhjelp til ofrene for jordskjelvet, kunngjorde den egyptiske lederens kontor.

Irak: Statsminister Mohammed Shia Al Sudani opplyser at landets sikkerhetsstyrker siden mandag har åpnet en «luftbro» for å hjelpe Syria og Tyrkia. Det vil bli sendt akutt nødhjelp, inkludert medisinske forsyninger og førstehjelp. To irakiske fly ankom Syrias hovedstad Damaskus mandag kveld med 70 tonn hjelpeforsyning

Israel: Den israelske hæren sender et søk- og redningsteam på 150 ingeniører, medisinsk personell og andre hjelpearbeidere for å yte livreddende hjelp i Tyrkia. Israel har også godkjent humanitær hjelp til Syria, på tross av at Israel og Syria har ikke diplomatiske forbindelser.

Jordan: Et fly fra det jordanske flyvåpenet landet tirsdag i Syria og Tyrkia. Landets utenriksdepartement opplyser at flyet har med seg et team på fem leger og 99 redningsmenn samt «logistikk og annet utstyr». Flyet ble sendt «med utgangspunkt i kongelige instrukser for å hjelpe familiene til ofrene for jordskjelvet», sa departementet, med henvisning til kong Abdullahs instruksjoner.

Kuwait har tidligere denne uka sendt to militærfly med hjelp og lovet å etablere en luftbro som vil inkludere redningsutstyr, medisinsk og nødhjelp til begge land. Bistanden vil bli koordinert med Røde Halvmåne, helsedepartementet og den kuwaitiske hæren. Landets nasjonale brannstyrke, med erfaring fra tilsvarende arbeid i Tyrkia, Hellas og Nord-Afrika i 2021, vil også bistå med katastrofehjelp og utstyr.

Libanon: Den libanesiske hæren opplyste mandag at den sender 15 ingeniører til Syria og 20 til Tyrkia for å støtte redningsarbeidet.

Qatar: Regjeringen opplyser at de er i gang med nødhjelpsflyvninger til Tyrkia for å transportere søk- og redningsteam sammen med kjøretøy, et feltsykehus, telt og andre forsyninger. Qatar-finansierte Qatar Charity opplyser at de distribuerer 27 000 varme måltider i den tyrkiske byen Gaziantep, hvor de har et kontor. Organisasjonen leverer også nødhjelpsartikler til krisesentre i Tyrkia og Syria og har foreløpig satt av 6 millioner dollar til arbeidet.

Saudi-Arabia: Et humanitært fond i regi av Saudi-Arabias kong Salman og kronprins Mohammed bin Salman vil drifte en luftbro og gi medisinske forsyninger, humanitær nødhjelp og annen logistisk støtte til katastrofesonene i begge land. En offentlig pengeinnsamling støttet av regjeringen vil også bli lansert på smarttelefonappen Sahem («bidra»-appen), ifølge Saudi Press Agency.

Nord-Amerika

Canada: Statsminister Justin Trudeau har lovet 7,5 millioner amerikanske dollar (drøyt 75 millioner kroner) i øyeblikkelig hjelp til Tyrkia og Syria, og sier at Canada vil fortsette å gi støtte etter hvert som situasjonen utvikler seg.

USA: To USAID-team, på til sammen 160 personer samt søk- og redningshunder, vil ankomme Tyrkia onsdag. Teamene vil dra til den sørøstlige provinsen Adiyaman for å fokusere på søk og redning. USAID koordinerer samtidig annen amerikansk bistand til Tyrkia, inkludert team for søk- og redningsarbeid. Delstaten California har allerede sendt nærmere 100 brannmenn og bygningsingeniører fra Los Angeles County, sammen med seks spesialtrente hunder, til Tyrkia.

For USA er Syria mer komplisert som følge av amerikanske sanksjoner mot regimet. Amerikanske myndigheter sier de jobber med en rekke ulike partnere for å yte jordskjelvhjelp til Syria, men lover å stå fast på ikke å samarbeide med regjeringen til president Bashar al-Assad. USAID vil ikke navngi de ikke-statlige gruppene som jobber med USA, og henviser til operasjonell sikkerhet.

Mexico: Mexicos utenriksminister sier at landet vil sende utstyr og redningsspesialister til Tyrkia.

Europa - EU-land

Den europeiske union har mobilisert og vil koordinere en rekke søke- og redningsteam fra EU-land for å hjelpe Tyrkia. EU har også aktivert sitt satellitt-baserte Copernicus-system for å gi Tyrkia nødhjelps-karttjenester.

Minst 13 medlemsland i EU har tilbudt bistand:

  • Bulgaria, Finland, Hellas, Ungarn og Malta står klare med redningsteam og Frankrike sender redningsteam til Tyrkia.
  • Kroatia sender 40 personell og ti hunder, redningsutstyr og varebiler til Tyrkia.
  • Montenegro sender minst 24 spesialtrente brannmenn til Tyrkia.
  • Polen sender Tyrkia 76 spesialtrente brannmenn og åtte redningshunder – med utstyr.
  • Romania sender spesialisert personell og materiell til Tyrkia med to militærfly.
  • Spania står klar til å sende to søk- og redningsteam til Tyrkia med 85 personer samt et militærfly med brannmenn og utstyr. Spania har også sendte to krigsskip til Tyrkia med bistand og 500 marinesoldater.
  • Tyskland står klar til å kunne tilby Tyrkias jordskjelvofre nødlosji og vannbehandlingsenheter. Det blir også forberedt hjelpeforsyninger med nødgeneratorer, telt og tepper, i samråd med tyrkiske myndigheter. Kansler Olaf Scholz har også lovet mer støtte til jordskjelvofrene.
  • Østerrike har tilbudt å sende 84 soldater fra en militær nødhjelpsenhet til Tyrkia.

Europa – utenfor EU

Moldova, et mottaksland for ukrainske flyktninger og ofte omtalt som Europas fattigste, vil også bidra i hjelpearbeidet. Landets president sier at 55 redningsarbeidere er sendt til Tyrkia.

Norge har annonsert 150 millioner kroner i støtte til Tyrkia og Syria etter de katastrofale jordskjelvene. I hovedsak skal pengene gis via FN, Røde Kors-bevegelsen og norske humanitære organisasjoner for å svare på humanitære behov i de rammede områdene. I tillegg vil pengene gå til livreddende helsehjelp via Norwac og bidrag gjennom Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Norge gir i år til sammen 500 millioner kroner til FNs nødhjelpsfond (Cerf) og Røde Kors-føderasjonens nødhjelpsfond (DREF). Denne støtten kan brukes ved behov.

Russland: Russiske redningsteam, til sammen 100 personer, står klare til å bli sendt til Syria. Den russiske hæren har allerede militære enheter utplassert i landet. Fra disse er det sendt ut 10 enheter bestående av til sammen 300 personer for å hjelpe til med å lete i ruinene etter overlevende. Det russiske militæret har også opprettet distribusjonssentre for å dele ut humanitær bistand.

Serbia sender 21 søk- og redningsarbeidere og tre forbindelsesoffiserer (koordinatorer) til Tyrkia.

Storbritannia: Regjeringen opplyser at 76 britiske søk- og redningsspesialister med fire søkehunder og redningsutstyr er sendt til Tyrkia. Et britisk akuttmedisinsk team er også sendt for å analysere hjelpebehovet.

Sveits har sendt rundt 80 sveitsiske redningseksperter og åtte søkehunder til Tyrkia. Redningsteamet inkluderer katastroferesponsspesialister fra det sveitsiske militæret.

Ukraina: Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy sier at landet står klar til å sende Tyrkias folk støtte.

Internasjonale bistandsorganisasjoner

En rekke internasjonale ikke-statlige organisasjoner er allerede aktive i Tyrkia og Syria. Her er noen av de største og viktigste:

  • Det internasjonale forbundet av Røde Kors og Røde Halvmåne-foreninger yter støtte via den tyrkiske røde halvmåne og den syriske arabiske røde halvmåne.
  • Leger uten grenser jobber med sine lokale partnere i det nordvestlige Syria, blant annet ved å støtte sykehus og donere akuttmedisinske sett og tepper.
  • Islamic Relief, som yter hjelp uavhengig av religion, gir akutt medisinsk hjelp, husly og kontantstøtte til overlevende i Tyrkia. I Syria jobber organisasjonen med å gi helse- og medisinsk utstyr til sykehus og klinikker, og tepper og telt til overlevende som har blitt hjemløse.
  • USA-baserte Syrian American Medical Society sier at teamene deres allerede har behandlet minst 600 ofre for jordskjelvet i det nordvestlige Syria, og at innsamlede midler vil støtte medisinske fasiliteter i området.
  • International Rescue Committee (IRC) sier at den har mer enn 1000 ansatte i Syria som gir helsehjelp og annen støtte, og at den jobber med å lansere «en integrert respons til berørte befolkninger over hele Tyrkia og Syria», som vil inkludere kontantstøtte, hygieneforsyninger og trygge rom for kvinner og barn spesielt.
  • Oxfam, Care og Flyktninghjelpen er andre organisasjoner med betydelig tilstedeværelse og aktivitet i området.

FN:

FNs nødhjelpsorganisasjon OCHA har frigitt 25 millioner dollar (drøyt 250 millioner kroner) fra nødhjelpsfondet CERF for å hjelpe til med den humanitære responsen i Tyrkia og Syria. Samtidig opplyser OCHA at det er et akutt behov for mer økonomisk støtte fra giverne, blant annet til initiativene Syrian Humanitarian Fund og Syrian Cross-Border Fund. Begge er alvorlig underfinansiert.

FN sier de «utforsker alle muligheter» for å få forsyninger til det opprørskontrollerte nordvestlige Syria. Det forberedes blant annet en nødhjelpskonvoi, men mandagens jordskjelv har skadet veien som fører til hovedgrenseovergangen fra Tyrkia til Nord-Syria.

Verdens matvareprogram (WFP) har hatt hjelpeaktiviteter på bakken i Syria og Tyrkia siden henholdsvis 1964 og 2012, blant annet i flyktningleirer. Nå trapper organisasjonen opp innsatsen.

Verdens helseorganisasjon (WHO) sier at deres nettverk av akuttmedisinske team er blitt aktivert for å gi nødvendig helsehjelp til de skadde og mest sårbare.

FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR) hadde allerede før jordskjelvet bedt FNs medlemsland om 348 millioner dollar (drøyt 3,5 mrd. kroner) for å hjelpe flyktninger i Tyrkia alene. Ifølge organisasjonen har internasjonale givere så langt kun lovet støtte tilsvarende elleve prosent av dette tallet. I Syria er UNHCRs appell på 465 millioner dollar. Her er bare syv prosent av den finansieringen lovet. Over 298 000 mennesker i Syria har mistet sine hjem som følge av jordskjelvet, opplyste statlige myndigheter i Damaskus onsdag. Fra før var om lag 6,6 millioner på flukt i eget hjemland.

Mer til Tyrkia enn til Syria

Mens Tyrkia har mottatt en strøm av støtte og hjelp fra dusinvis av land, har støtten til de jordskjelvrammede delene av Syria foreløpig vært av et mindre omfang. Årsaken er blant annet sikkerhetssituasjonen i landet. Opprørsgrupper kontrollerer viktige deler av områdene som er rammet av skjelvet.

Det finnes også kun én grenseovergang mellom Tyrkia og Syria der det er mulig å sende hjelpeforsyninger inn i landet. Denne veien var delvis stengt som følge av ødeleggelser de første par dagene etter skjelvet, men er nå gjenåpnet. FN håper å begynne å levere nødhjelp til Syria via Tyrkia i dag, melder NTB torsdag.

– Det er ikke bare mangel på internasjonal støtte og bistand, det er null, sa en syrisk hjelpearbeider i Nordvest-Syria til Bistandsaktuelt onsdag.

Kilder: Al-Jazeera / Mena / Reuters / Voanews / NBCnews / Utenriksdepartementet / NTB


Powered by Labrador CMS